05 Μαΐου 2017

Αλγερία: 55 χρόνια Πρόεδρος ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα – Κέρδισε πάλι στις εκλογές

Την απόλυτη κυριαρχία του επιβεβαίωσε το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) και ο Πρόεδρός του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος διατηρεί την κεντρική θέση την οποία κατέχει από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας πριν από 55 χρόνια.


Το κόμμα του εξασφάλισε 164 έδρες σε σύνολο 462 της λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νουρεντίν Μπεντουί.

Ωστόσο χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν η αποχή, που έφτασε το  38,25%, ενώ το κυβερνών κόμμα, παρά τα 55 χρόνια της εξουσίας του έχασε έδαφος και μαζί 56 έδρες, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2012.

Παρ' όλ' αυτά, διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία χάρη στον σύμμαχό του, τον Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό (RND), που κατέγραψε άνοδο εξασφαλίζοντας 97 έδρες, από 70 που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια. Επικεφαλής του κόμματος αυτού, που ιδρύθηκε το 1997, είναι ο διευθυντής του γραφείου της προεδρίας Άχμεντ Ουγιαχία.

«Για τους πολιτικούς παρατηρητές, δεν υπήρξε καμιά έκπληξη. Τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και οι ισλαμιστές ανεβαίνουν στο τελευταίο σκαλί του βάθρου», σχολίασε ο πολιτολόγος Ρασίντ Τλεμσανί.

Τα ισλαμικά κόμματα εξασφαλίζουν από κοινού 67 έδρες, από 60 το 2012. Ωστόσο, η άνοδός τους είναι μικρότερη από εκείνη που προσδοκούσαν, καθώς πριν από πέντε χρόνια είχαν καταγράψει τη χειρότερη επίδοσή τους από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές το 1990.

Φέτος το ισλαμικό κίνημα προσπάθησε να υπερβεί τις διαιρέσεις του συμμετέχοντας στις εκλογές με δύο συνασπισμούς στους οποίους συνενώνονταν διάφορα κινήματα και κόμματα.

 Μεγάλος παράγοντας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν ο η αποχή του 38,25%, χωρίς να υπολογίζονται οι ψήφοι πολλών Αλγερινών που ζουν στο εξωτερικό.

Η αδιαφορία των ψηφοφόρων εξηγείται, σύμφωνα με τους παρατηρητές, από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας, που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκάλυψε ο Τύπος, τα πιο πρόσφατα εκ των οποίων αφορούν υποψηφίους που κατέβαλαν χρήματα για να ενταχθούν στις εκλογικές λίστες.

Οι παρατηρητές αναφέρονται επίσης και στην πολιτική αδράνεια στη βάση εκτιμήσεων για την κλονισμένη υγεία του Μπουτεφλίκα, ο οποίος πλέον είναι 80 ετών.

Από τις βουλευτικές εκλογές απείχε το νεοσυσταθέν κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς, που ήταν αντίπαλος του Μπουτεφλίκα στις προεδρικές εκλογές του 2014.