11 Μαΐου 2017

Μεξικό: Στρατιώτης πυροβολεί εν ψυχρώ κρατούμενο [βίντεο]

Νέο σκάνδαλο για τις ένοπλες δυνάμεις στο Μεξικό έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ένας στρατιώτης φαίνεται να πυροβολεί στο κεφάλι έναν άντρα ο οποίος είναι ήδη πεσμένος στο έδαφος.


Το υπουργείο Άμυνας έχει δώσει ήδη εντολή στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνήσουν το βίντεο αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους ότι πρέπει να «ξεκαθαρίσουν πλήρως» αν όντως το βίντεο δείχνει τον στρατιώτη να πυροβολεί τον άντρα ο οποίος συνελήφθη μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και ύποπτους εγκληματίες.

Στο βίντεο που έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο φαίνεται ένα αυτοκίνητο να σταματάει έπειτα από πυροβολισμούς. Στη συνέχεια το περικυκλώνουν στρατιώτες, ενώ λεπτά αργότερα ανοίγουν οι πόρτες του και οι επιβαίνοντες σε αυτό αναγκάζονται να βγουν και να πέσουν στο έδαφος σε ένα σημείο όπου ο φωτισμός είναι ισχνός.

Λίγο αργότερα, οι στρατιώτες σέρνουν έναν άντρα που φαίνεται να είναι ζωντανός σε ένα σημείο που φωτίζεται. Ο άντρας μένει στο σημείο για περίπου έξι λεπτά πριν τον πλησιάσει ένας στρατιωτικός ο οποίος φαίνεται να τον πυροβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα μεξικανικά Μέσα, τα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και ύποπτους κλέφτες πετρελαίου στο Παλμαρίτο της πολιτείας Πουέμπλα, την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες και έξι ύποπτοι εγκληματίες.

Από την πλευρά του πάντως ο στρατός της χώρας έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια κάνοντας χρήση εξωδικαστικής δύναμης με αποτέλεσμα να φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση και να υπονομεύει τις προσπάθειές της να εξαλείψει την εκτεταμένη βία των συμμοριών.