08 Μαΐου 2017

Γιατί επιτέθηκε στον Μητσοτάκη και εκθείασε τον Τσίπρα-Τι είχε γίνει επί Σαμαρά

Είναι, χωρίς αμφιβολία, το πρόσωπο της περιόδου.

Όχι μόνο γιατί καταλαμβάνει, τη μία μετά την άλλη, πολυεπίπεδες, στρατηγικού χαρακτήρα θέσεις στο επιχειρηματικό τοπίο –και οσονούπω ευελπιστεί και στο μιντιακό–, αλλά και διότι είναι ίσως ο πρώτος επιχειρηματίας στη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας που εκφράζει δημόσια την πολιτική του προτίμηση (στο πρόσωπο και κατ’ επέκταση στο κόμμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα) και με τρόπο εντελώς απροκάλυπτο.

Το τελευταίο, μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ προκαλεί και ζωηρή συζήτηση γύρω από τον ρόλο, τις επιδιώξεις και τις μελλοντικές στοχεύσεις του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εν όψει και της έναρξης των διαδικασιών για την πώληση του ΔΟΛ, στα πολιτικο-δημοσιογραφικά στέκια είναι πρώτο θέμα συζήτησης ο κ. Σαββίδης, o oποίος, μετά τη ΣΕΚΑΠ, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», την εξαγορά του ΟΛΘ, εκδήλωσε και δημόσια την πρόθεσή του να «μπει» στον «Πήγασο», στον ΔΟΛ και στο Μega. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι έχει ήδη «κλειδώσει» η εξαγορά του «Πήγασου», κάτι που τον καθιστά αυτομάτως πλειοψηφικό μέτοχο στο Μega, ενώ από πολλές πλευρές προεξοφλείται ότι θα συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό για την εξαγορά του ΔΟΛ.

Η επιλογή της κυβέρνησης, την οποία σημειωτέον υπερασπίστηκε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας για διαγραφή των προστίμων ύψους 38 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί επί προηγούμενης διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, υπήρξε η αιτία (ή η αφορμή) για ένα σκληρό, δημόσιο μπρα ντε φερ του επιχειρηματία με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (που καταψήφισε την τροπολογία).

Tι υποστήριξε ο επιχειρηματίας
Την ένταση πυροδότησε συνέντευξη του κ. Σαββίδη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στην οποία, με τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, τον οποίο συνέκρινε με τον… Βλ. Πούτιν, ενώ τον χαρακτήρισε ως «προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος». Ταυτοχρόνως, εξαπέλυσε μια εξαιρετικά αιχμηρή επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, προβλέποντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» και προαναγγέλλοντας ότι θα συναντηθεί μαζί του μόνο στα δικαστήρια (αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του). Εξήρε, ωστόσο, τον «φίλο» του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο, όπως είπε, τρέφει μόνον «αγάπη και σεβασμό».

Από παλιότερα η κόντρα με τη ΝΔ
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι η αντίδραση του κ. Σαββίδη δεν πυροδοτήθηκε αποκλειστικά από την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει την τροπολογία για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, αλλά χρονολογείται από τότε που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε άλλη τροπολογία για τη διαγραφή χρεών του ΠΑΟΚ, αλλά και από την εποχή του πολυθρύλητου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν η ΝΔ τον χαρακτήρισε «λαγό», βασιζόμενη στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από την τριήμερη διαδικασία.

Και η άμεση και υψηλών τόνων αντίδραση της ΝΔ, όμως, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού από καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί τις κινήσεις του και στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη «βλέπει» έναν επιχειρηματία που δεν αρκείται σε επενδυτικού χαρακτήρα κινήσεις, αλλά παίζει στη «σκακιέρα» με πολιτικά κριτήρια.

«Διαπλεκόμενοι ολιγάρχες»
«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, ενώ μία ημέρα αργότερα, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha μίλησε για χαριστική τροπολογία, για την οποία πρέπει να ντρέπονται, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος, δε, στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Σαββίδης, διερωτήθηκε αν δεν εξοφλεί γραμμάτιο. «Εγώ βάζω το πλαίσιο. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα και τώρα ακολουθεί τακτικές που είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προσεταιρίστηκε τη νέα διαπλοκή».

Έσπευσε, δε, να στείλει αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της ΝΔ, ότι δεν θα δεχθεί αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή. Αφορμή για την τελευταία του αποστροφή υπήρξε η απουσία «γαλάζιων» βουλευτών από την επίμαχη ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ.

Ωστόσο, παρά το αυστηρό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, για τους γνωρίζοντες το νεοδημοκρατικό παρασκήνιο είναι μάλλον σαφές ότι η υπόθεση Σαββίδη δίχασε την κεντροδεξιά παράταξη όσο, κι αν δημοσίως εμφανίζονται να προσυπογράφουν την άποψη του αρχηγού τους, ότι «ο Καλογρίτσας είναι η “μαρίδα” και ο Σαββίδης το μεγάλο “ψάρι”».

Και αυτό, γιατί ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με μία σειρά βουλευτές, αλλά και με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή, όπως, άλλωστε, ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει. Επιπρόσθετα, η δεδομένη δύναμη που αντλεί τόσο από τον ΠΑΟΚ όσο και από τον ποντιακό Ελληνισμό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, ιδιαίτερα από όσους πολιτεύονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι με τον χειρισμό της υπόθεσης Σαββίδη προβληματίζονται όχι μόνο αυτοί που δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας την περασμένη Παρασκευή, αλλά και άλλοι. Χαρακτηριστικά, ακόμα και στα πηγαδάκια της πρόσφατης συνεδρίασης των τομεαρχών, ο προβληματισμός ήταν εμφανής.

Μία πρώτη χαρτογράφηση καταγράφει δύο παραδοχές ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ, εκ διαμέτρου όμως αντίθετες. Ναι μεν ορισμένοι πιστεύουν ότι «ουδέποτε πρωθυπουργός παρέστη στη Βουλή για να στηρίξει με τέτοιο πάθος έναν ολιγάρχη» (και μάλιστα σε μια τροπολογία), πλην όμως δεν επιτίθενται εναντίον του ολιγάρχη, αλλά αποκλειστικά εναντίον του κ. Τσίπρα.

Τι είχε γίνει επί Σαμαρά
Δεν είναι λίγοι επίσης που έλεγαν ότι το λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι πως δεν επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει ένας είδος σιωπηρής συμφωνίας, να σβηστούν δηλαδή τα πρόστιμα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων για τη ΣΕΚΑΠ, όπως είχε κάνει ο Αντ. Σαμαράς στην περίπτωση προστίμου που επιβλήθηκε σε επιχειρηματία πετρελαιοειδών.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν ψήφισε, αλλά αποχώρησε από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει το σβήσιμο των προστίμων. Και τώρα που είναι κυβέρνηση μπορούσε, αν ήθελε, νομοθετικώς να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση, δεν το έκανε.

Άλλωστε, όπως έλεγαν σε πηγαδάκια μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τομεαρχών στην οδό Πειραιώς οι ίδιοι «γαλάζιοι» βουλευτές, ο Αντ. Σαμαράς είχε προτρέψει τον κ. Σαββίδη να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ για να μην την αγοράσει ένας Τούρκος επιχειρηματίας, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν του διέγραψε τα πρόστιμα (όπως του είχαν υποσχεθεί), κάτι που ζητούσε εδώ και χρόνια ο επιχειρηματίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6/5