02 Μαΐου 2017

Πώληση λιγινιτικών μονάδων και εκκαθάριση οφειλών στη ΔΕΗ φέρνει το μνημόνιο για την ενέργεια

Μπορεί η κατ' αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές να προβλέπει την πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται αναφορά και στις υδροηλεκτρικές.


Και μάλιστα με την υποσημείωση ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως τα αρχικά διαρθρωτικά μέτρα, τότε θα ληφθεί υπόψη αν χρειάζεται πρόσθετη διαδικασία.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται η πώληση  του 40% των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ, αλλά και η αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, υπό τον όρο ότι αυτές θα μειωθούν όταν θα πωληθούν μονάδες παραγωγής.

Το market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο Νοέμβριο και ο σχετικός διαγωνισμός προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Αναφορικά με τις δημοπρατούμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ)  συμφωνήθηκε η αύξησή τους σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών και συγκεκριμένα  16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019.

Ενα από τα σημαντικά θέματα που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας σημειώνεται ότι ως προαπαιτούμενη δράση, οι ελληνικές αρχές και η ΔΕΗ θα συμφωνήσουν με τους Θεσμούς ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις κλοπές ρεύματος, καθώς και με όλες τις καθυστερήσεις οφειλών από το δημόσιο μέσα στο 2017. Παράλληλα θα πρέπει να μηδενιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το σωρευμένο έλλειμμα των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, το οποίο θα προσδιοριστεί μέσα στον Μάιο του 2017.

Τέλος, προβλέπεται η διαμόρφωση έως το Σεπτέμβριο, οδικού χάρτη για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα εμπόδια που αφορούν την χονδρική είτε λιανική αγορά, θα εξασφαλιστεί η ενδοσύνδεση του συστήματος, η ισορροπημένη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και η ανάπτυξη δικτύου. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα δεσμεύεται για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης στις οποίες κατέχει ποσοστό 51%.

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει εντός του Μαίου τη διαδικασία μεταβίβασης του 24% στην State Grid και εισαγωγής στο χρηματιστήριο, διαφορετικά προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του 100% της εταιρείας εντός του 2017.

Τέλος προβλέπεται η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ να δίνουν πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες για τα αποτελέσματα των δημοπρασιών, των συμμετοχών, των παραδόσεων και των επαναπωλήσεων στη δευτερογενή αγορά καθώς και των μεριδίων αγοράς των παικτών σε μηνιαία βάση.