Το «τέλος της λιτότητας», το «εμπόριο πατριωτισμού» και η «μάχη με τη διαπλοκή» - Υπαινιγμοί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο και καταγγελία της συνάντησης με την «κατηγορούμενη για υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς» τέως Πρόεδρο της Αργεντινής
Τα τρία πιο μεγάλα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ομιλία πολύ υψηλών τόνων που εκφώνησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, δίνοντας το σύνθημα για τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που θα κορυφωθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νέο πακέτο με τα μέτρα και τα «ψευτοαντίμετρα», όπως τα αποκαλούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τις επόμενες μέρες, και μέχρι την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου, να επαναλαμβάνουμε στους συμπολίτες μας συνέχεια ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε τρία μεγάλα ψέματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι πρόκειται για τα εξής:
*Πρώτον, στο τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων.
*Δεύτερον, στο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, και
*Τρίτον, στη μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή.
«Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα στη μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ η χώρα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Υποσχέθηκαν το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο - δυο», είπε, προσθέτοντας: «Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο, το τέταρτο. Με την περικοπή ενός μισθού για τους μισθωτούς, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, και δύο συντάξεων τελικά για πολλούς συνταξιούχους. Την ίδια ώρα, δεσμεύουν τη χώρα, για πολλά ακόμα χρόνια, σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης».
«Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και επέβαλαν μέτρα 12,5 δισ.», υποστήριξε. «Η συνολική απόκλιση από τις ψεύτικες υποσχέσεις τους, ξεπερνάει τα 24 δισ. Και δυστυχώς, προκύπτουν - και φαντάζομαι ότι θα προκύψουν και άλλες - νέες ουρές που δεν γνωρίζαμε», συνέχισε. Και με αφορμή την παραδοχή της υπουργού Εργασίας ότι δρομολογούνται και άλλες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και στις πληροφορίες ότι έρχονται μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, από την πίσω πόρτα, συμπλήρωσε ότι το κόμμα του τις επόμενες μέρες, θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες «με νηφαλιότητα και σοβαρότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μέτρων που θα ψηφιστούν στην καθημερινή τους ζωή».
«Η μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας»
«Υποσχέθηκαν ότι θα ορθώσουν ανάστημα στους ξένους και θα ανακτήσουν την κυριαρχία της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αντ’ αυτού υπέγραψαν άλλα δύο Μνημόνια», συμπλήρωσε. Θύμισε ότι «παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια, ενώ δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια». Και από το «τέλος της υποτέλειας», όπως είπε, «βρεθήκαμε στην μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία».
«Υποσχέθηκαν το τέλος της λιτότητας και επέβαλαν ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτή που ζητούσαν οι ίδιοι οι δανειστές», ανέφερε. «Υπερηφανεύονται για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά βούλιαξαν την οικονομία στην ύφεση και έστυψαν την παραγωγική Ελλάδα σαν λεμονόκουπα για να το πετύχουν. Και μάλιστα, χωρίς να κερδίσουν κανένα συγκεκριμένο όφελος. Αντίθετα, έδωσαν πρόσθετα επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια ακόμα, φυσικά πάντα μέσα από εξαντλητική υπερφορολόγηση», σημείωσε.
Η διαπλοκή, η μη καταδίκη Μαδούρο και η Κίρχνερ
«Υποσχέθηκαν "να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή" και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι», υπογράμμισε. Έκανε λόγο για «αναξιοκρατία» και δημιουργία κομματικού στρατού στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Επεσήμανε την απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά.
Και τόνισε: «Ζούμε και την πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με υπουργούς που δεν προσέρχονται καν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών και με νομοσχέδια και κυρίως τροπολογίες που ψηφίζονται εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών».
Συνεχίζοντας το «κατηγορώ» υποστήριξε ότι «πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης συκοφαντούνται συστηματικά, την ώρα που κυβερνητικοί ταξιδεύουν με ιδιωτικά λίαρ τζετ αμφιλεγόμενων προσώπων σε εξωτικούς προορισμούς για να κάνουν τους μεσάζοντες σε αδιευκρίνιστες υποθέσεις». Και όλα αυτά, συνέχισε, «ενώ χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια με φωτογραφικές τροπολογίες, ώστε να δημιουργηθούν νέα τζάκια».
Αναφερόμενος εμμέσως στην «υπόθεση Σαββίδη» συμπλήρωσε: «Αυτά που έγιναν τις τελευταίες μέρες είναι μια εικόνα απόλυτης παρακμής και αμοραλισμού». Τόνισε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η Βενεζουέλα του Μαδούρο». Και με αυτή την ευκαιρία υπαινίχθηκε ανάρμοστες σχέσεις με την ηγεσία της λατινοαμερικανικής χώρας. Επισημαίνοντας την άρνηση του κ. Τσίπρα «να καταδικάσει ένα καθεστώς που σκοτώνει καθημερινά τους πολίτες του», σχολίασε: «Προφανώς, θα υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που το αποφεύγει...».
Δεν παρέλειψε, τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάσει και τις επαφές του πρωθυπουργού με την τέως πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ. Δεν μπορεί, είπε «να είναι πρότυπο ηγεσίας για τη χώρα μας η τέως Πρόεδρος της Αργεντινής με την οποία συναντήθηκε ο κ. Τσίπρας μες στην καλή χαρά. Το σύμβολο του περονικού εθνολαϊκισμού που διέλυσε μια πλούσια χώρα. Μια πολιτικός που είναι κατηγορούμενη για υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς στη χώρα της».
Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ