20 Μαΐου 2017

Ενισχύει τη ρητορική του απέναντι στους δανειστές ο Κυρ. Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μια πληροφορία που αποκαλύπτει μία άλλη παράμετρο αποκαλύπτει το liberal.gr  αναφορικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.


Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο όρος «νταβατζήδες» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε αίσθηση, είχε ως παραλήπτη και την πλευρά των δανειστών, εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων τους προς έναν λαό που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση του όρου «νταβατζήδες» προς την πλευρά των δανειστών αποτελεί προσωπική επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δείχνει διάθεση για μια  πιο σκληρή στάση απέναντι στους εταίρους και δανειστές, με κεντρικό άξονα την υιοθέτηση μικρότερων πλεονασμάτων από την ελληνική πλευρά.

Η χρήση της λέξης «νταβατζήδες», η οποία διαθέτει μια φορτισμένη χροιά από τον καιρό του Κώστα Καραμανλή, αποτυπώνει την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να πιέσει εφόσον χρειαστεί,  τους θεσμούς ειδικά στο θέμα των πλεονασμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η εμμονή των δανειστών στο συγκεκριμένο ζήτημα ναρκοθετεί την προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, αφού τα πλεονάσματα αυτά ισοδυναμούν με σκληρή λιτότητα.

Η ομιλία του στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά αποτύπωσε το πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΝΔ απέναντι στους θεσμούς, μέσα από δύο κρίσιμα στοιχεία.

Πρώτον ότι στον όρο «νταβατζήδες» περιέλαβε και τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών και δεύτερον ότι στα όσα είπε δεν υπήρχε πουθενά η φράση «το κράτος έχει συνέχεια». Όποιος συνδυάσει τα δύο αυτά στοιχεία μπορεί να καταλάβει πολλά για τις περαιτέρω κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χωρίς αμφιβολία η συζήτηση στη Βουλή,  αποκάλυψε την αδυναμία, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σε μια ομιλία που υπερέβη τη μία ώρα, δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να πει  το παραμικρό για τα μέτρα του Τετάρτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν στην ΝΔ, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τους βασικούς στρατηγικούς του στόχους στη συγκεκριμένη δεδομένη χρονική συγκυρία, στην οποία διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή. Προς επίρρωσιν μάλιστα των όσων υποστηρίζουν παραθέτουν και μία σειρά λόγων:

  1. Οι πολίτες θεωρούν πλέον ότι αυτό που ψήφισαν οι 153 είναι το Τέταρτο Μνημόνιο, με πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  2. Ακύρωσε πλήρως το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα το 2019, 2020 και 2021 θα συνεχίσει να είναι στο Τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.
  3. Έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αντίμετρα, γιατί προϋπόθεση για να υπάρξουν αντίμετρα είναι να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι ανέφικτα ή – ακόμη χειρότερα – για να υλοποιηθούν θα έχει διαλυθεί πλήρως η κοινωνία και η οικονομία.
  4. Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε πλήρως το επιχείρημα περί καταστροφολογίας, θυμίζοντας στον κ. Τσίπρα την πολύ σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός αλλά και τα συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόνο η Ελλάδα είναι σε ύφεση, σε αντίθεση με το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.
  5. Ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα με τις βασικές αιτίες και τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Ο κ. Τσίπρας ήταν πάντοτε με τις λογικές που αύξαναν δυσανάλογα τις δαπάνες του Κράτους. Ήταν πάντοτε υποστηρικτής των διορισμών και ήταν πάντοτε αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις.
  6. Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε απολύτως ενισχυμένος και από την συζήτηση στη Βουλή αλλά και από όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μέσα στη Βουλή, η υπεροχή του έναντι του κ. Τσίπρα ήταν ολοκληρωτική και αποτυπώνεται ιδιαίτερα από τις απαντήσεις του στη δευτερολογία.
  7. Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαλύει πλήρως τους δεσμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας με μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια ομάδα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματίες και η νέα γενιά.
  8. Είναι φανερό και από τη συζήτηση στη Βουλή ότι το success story που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία η Κυβέρνηση δεν έχει απήχηση. Και αυτό γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστική δύναμη. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά είπε στον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης, μόνο στα παραμύθια ο βάτραχος γίνεται πρίγκιπας. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα πρόσωπα υπουργών της Κυβέρνησης. Όπως του κ. Σπίρτζη, που με πόνο ψυχής και με δάκρυα στα μάτια υπογράφει την πώληση του ΟΣΕ και μετά αναζητεί πώς θα δημιουργήσει έναν δημόσιο ΟΣΕ. Όπως η περίπτωση του κ. Σκουρλέτη, που τη μία ημέρα εναντιώνεται στην πώληση της ΔΕΗ, την άλλη καταγγέλλει συμφέροντα και την Πέμπτη το βράδυ ψήφισε την πώληση ποσοστού της. Όπως ο κ. Τσιρώνης, που ομολόγησε ότι είναι αντίθετος με την επένδυση στο Ελληνικό.