11 Μαΐου 2017

Νέα «πόρτα» Καραμανλή στους δήθεν εκφραστές του, γλύφτες του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όλα δείχνουν πως έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική, από αυτή που υιοθετούσε μέχρι σήμερα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη μία πυκνώνει τις δημοσιες εμφανίσεις του, από την άλλη φαίνεται διατεθειμένος να μην αφήσει κανέναν πρώην «συνεργάτη» του ή βουλευτή να μιλά εξ ονοματός του και να στέλνει θολά μηνύματα. Η νέα αυτή επικοινωνιακή τακτική του κ. Καραμανλή πήρε σάρκα και οστά λίγες ώρες μετά από τη δημόσια τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου επί κυβέρνησής του, με την οποία τασσόταν υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από τον κ. Τσίπρα.


Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, σταθερός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, μιλώντας στο real fm, άδειασε όσους θεωρούν ότι μπορούν να μιλούν εξ ονόματος του κ. Καραμανλή: «Όποιοι πάμε την Κυριακή στην εκκλησία, ακούμε “εις το όνομα του πατρός…”.

Κάποιοι, λοιπόν, εις στο όνομα του Καραμανλή μπορεί να λένε συγκεκριμένα πράγματα. Ο Καραμανλής έχει πάρει μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση. Η στάση του είναι αυτή που ήταν και στην κυβέρνηση και προεδρία Σαμαρά, είναι ίδια και τώρα. Στηρίζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επειδή είναι ένα κομμάτι σημαντικό της παράταξης».

Στην ερώτηση μάλιστα αν υποστηρίζει ότι κάποιοι μιλούν στο όνομα του Κώστα Καραμανλή, απάντησε, επικαλούμενος συζητήσεις που κάνει ο ίδιος με τον πρώην πρωθυπουργό, κάνοντας ευθεία αναφορά στην πηγή της πληροφόρησής του:

«Δεν ξέρω ποιοι. Σε κάθε περίπτωση. Από τις δικές μου συζητήσεις με τον Καραμανλή δεν μου προκύπτει ότι παρεμβαίνει για να κάνει κάποιες αλλαγές. Αν ήθελε να παρέμβει ο ίδιος, δεν θα το έκανε ευθέως; Και αν το έκανε ευθέως ο ίδιος, δεν θα είχε αποτέλεσματα;».

Όπως αποδεικνύεται, η επιλογή του κ. Καραμανλή να μείνει σιωπηλός στα δημόσια πράγματα της χώρας, μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, έδωσε χώρο σε πολλά στελέχη περιφερειακά και μη της ΝΔ να βγουν στο προσκήνιο.

Εκφραστές κατά κύριο λόγο μιας δήθεν εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ, παρά σκληροί κριτές της κυβερνητικής δράσης, ως οφείλουν. Προφανώς και ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως εκείνος πιστεύει, όμως δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, να αφήνει να εννοηθεί ότι μιλάει εξ… ονόματος ενός πρώην πρωθυπουργού.

Πολύ περισσότερο, δεν θα πρέπει εκλεγμένοι βουλευτές να «καλλιεργούν» την εικόνα της στενής σχέσης με τον κ. Καραμανλή για να εξασφαλίσουν τη εκλογική τους επιβίωση.

Η σχέση Μητσοτάκη – Καραμανλή, παρά την προσπάθεια διάφορων «καλοθελητών», δείχνει να είναι λειτουργική. Ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοιχτός, οι συναντήσεις είναι αρκετές, άλλοτε δημόσιες και άλλοτε ιδιωτικές.

Η απάντηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου στην ίδια συνέντευξη σε ερώτημα για το αν ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό είναι ενδεικτική: «Εννοείται. Είναι αυτονόητο ότι θέλει να τον δει πρωθυπουργό, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Οι συνομιλίες που έχουν μεταξύ τους είναι σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Καραμανλής παραιτήθηκε και το εννοεί ότι έφυγε από την αρχηγία του κόμματος. Δεν εννοεί, όπως ίσως κάποιοι άλλοι πρόεδροι κομμάτων στο παρελθόν που έφυγαν και ήθελαν να μείνουν ενεργοί στην επίδραση, σε πρόσωπα, σε καταστάσεις μέσα στο κόμμα τους. Εννοούσε από την αρχή ότι αποστασιοποιείται από τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης γιατί δεν είναι πλέον αυτός ο επικεφαλής και στηρίζει τον εκάστοτε αρχηγό».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της παρουσίας δύο στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου για τα οικονομικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη. Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης ήταν στο ακροατήριο, στέλνοντας το μήνυμα ότι «όλοι είναι εδώ».

ΠΗΓΗ: LIBERAL.GR