Νόμιμη χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών, που εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου για τους εγκλωβισμένους στα νησιά.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης δύο Σύρων, που είχαν προσφύγει αμφισβητώντας τη νομιμότητα των Επιτροπών, που με βάση τον νόμο Μουζάλα αποτελούνται από δύο διοικητικούς δικαστές και ένα μέλος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αναμενόταν για μήνες, καθώς στις αρχές του 2017 το αρμόδιο τμήμα παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Η υπόθεση αφορά περίπου 750-800 Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στα νησιά, με βάση τη συμφωνία ΕΕ ? Τουρκίας για το Προσφυγικό. Το προηγούμενο διάστημα οι Επιτροπές Προσφυγών είχαν σταματήσει να εκδίδουν αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, γεγονός που «πάγωσε» τις διαδικασίες επιστροφής τους στην Τουρκία. Το επόμενο διάστημα το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση και για το εάν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή ή όχι των Σύρων που βρίσκονται στα νησιά.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πρότεινε να ανοίξουν ασφαλείς, εναέριες οδοί, μέσω Τουρκίας, Ιορδανίας και Λιβάνου, για τη διοχέτευση ελεγχόμενων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Το όραμα
Μιλώντας στο διεθνές Προοδευτικό Φόρουμ για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μίλησε για όραμα, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε ζωή στη γηρασμένη Ευρώπη, θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ θα δοθεί το αμείλικτο χτύπημα στους λαθροδιακινητές. «Δεν έχει νόημα να βομβαρδίζουμε τη Συρία και το Αφγανιστάν -κι εμείς στην Ευρώπη έχουμε μια συμβολή σ’ αυτό- και μετά να φτιάχνουμε σπιτάκια για τους πρόσφυγες», προσέθεσε ο κ. Μουζάλας.
Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός είπε πως η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που την περίοδο κορύφωσης της κρίσης δέχτηκε το 60%-70% του συνόλου της χώρας, φιλοξενεί σήμερα λιγότερα από 8.000 άτομα (σ.σ.: είχαν φτάσει και τις 30.000 πριν από έναν χρόνο). Εξι δομές φιλοξενίας έχουν ήδη κλείσει στη Θεσσαλονίκη και προβλέπεται να κλείσουν και οι υπόλοιπες, με εξαίρεση αυτή του Δερβενίου, η μοναδική που θα απομείνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Από το ίδιο βήμα, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε γνωστό πως το κονδύλι που θα δοθεί φέτος στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την DG ECHO, το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανθρωπιστική κρίση, θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 50 εκατομμύρια σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/prasino_fos_gia_tin_apelasi_prosfygon-65138417/