«Ο κ. Σαββίδης είχε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της ζημιάς που, κατά την άποψή του, έχει υποστεί» λόγω του προστίμου που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τη λαθρεμπορία, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης.
Απαντώντας στη συνέντευξη του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού σημειώνει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσπάθησε να εξαπατήσει κανέναν κι ούτε γνώριζε τη δικαστική εκκρεμότητα». Ερωτηθείς αν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός του κ. Σαββίδη ότι «ο Αντώνης Σαμαράς πούλησε τον πονοκέφαλό του εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το Δημόσιο» τονίζει ότι «η αποτίμηση της αξίας της ΣΕΚΑΠ έγινε με αντικειμενικούς όρους» και υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας εκείνη την εποχή είχε χαρακτηρίσει το τίμημα ως χαριστικό».
Κατά τα λοιπά, ο Δημήτρης Σταμάτης, στο ερώτημα γιατί η ΝΔ αρνείται να ψηφίσει τα αντίμετρα απαντά λέγοντας ότι «τα λεγόμενα αντίμετρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άλλοθι για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επίσης, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια επικοινωνιακή παγίδα για την αντιπολίτευση και να την παρασύρει σε μία έμμεση αποδοχή της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των σκληρών μέτρων».
Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Δημήτρης Σταμάτης υπογραμμίζει ότι φέρουν «τις υπογραφές των κ. Τσίπρα-Καμμένου», επισημαίνει, όμως, ότι «η ΝΔ δεν υπόσχεται πως σε μίας νύχτα θα σκίσει τη συμφωνία».
Τέλος, για το συνεχές αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, ο Δημήτρης Σταμάτης υποστηρίζει στο Πρακτορείο ότι «το αίτημα για εκλογές είναι πάντα επίκαιρο και επιτακτικά αναγκαίο».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Σταμάτη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει, σε όλους τους τόνους, ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει ούτε υπογράφει τα μέτρα που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ αρνείται να ψηφίσει και τα αντίμετρα;
Απ. Γιατί τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άλλοθι για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μια παγίδα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Όπως γνωρίζετε, τα σκληρά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι συγκεκριμένα και η εφαρμογή τους δεν εξαρτάται από κανέναν όρο ή προϋπόθεση. Ενώ, αντιθέτως, τα λεγόμενα αντίμετρα -που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ποια θα είναι- θα εφαρμοστούν μόνον αν η οικονομία μας θα μπορέσει να επιτύχει για αρκετά χρόνια διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 5,7% του ΑΕΠ. Να επιτευχθεί, δηλαδή, αυτό που οι κκ Τσίπρας, Δραγασάκης και Τσακαλώτος θεωρούσαν πριν λίγο καιρό ακατόρθωτο και καταστροφικό. Σε αυτήν την απάτη των πολιτών η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει.
Ερ. Μήπως, εν τέλει, η καθολική άρνηση γίνεται για να μην ερμηνευτεί ως συνομολόγηση στα μέτρα;
Απ. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει μια επικοινωνιακή παγίδα για την αντιπολίτευση και να την παρασύρει σε μια έμμεση αποδοχή της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των σκληρών μέτρων. Γιατί όταν παίρνεις στα σοβαρά και υπερψηφίζεις τα αντίμετρα σημαίνει ότι αποδέχεσαι και υιοθετείς τη λογική των μέτρων. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και έντιμη. Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι λάθος και τα αντίμετρα που τάζει είναι απάτη.
Ερ. Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση; Αρκεί το άλλοθι το ότι τα ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση;
Απ. Αυτό είναι μια ακόμη πολιτική ατιμία του κ. Τσίπρα. Συμφωνεί σήμερα σε μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η δική μας κυβέρνηση. Κάνει, δηλαδή, αυτό που ο ίδιος είχε καταγγείλει ως «πρωτάκουστο» και «δημοκρατικά απαράδεκτο». Όμως, ό,τι και να κάνει δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν. Γιατί η συμφωνία για τα μέτρα έχει τις υπογραφές του ίδιου και του συνεταίρου του, κ. Καμμένου. Έτσι θα μείνει στην ιστορία. Από εκεί και πέρα, εμείς ασφαλώς και δεν υποσχόμαστε πως σε μια νύχτα θα σκίσουμε αυτή την συμφωνία. Ο Μητσοτάκης δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει Τσίπρας. Θα επιχειρήσουμε, όμως, παρουσιάζοντας στους δανειστές μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, να επιτύχουμε την αναθεώρησή της. Μια πρόταση που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στις μεταρρυθμίσεις, στη μείωση της φορολογίας, στις αποκρατικοποιήσεις και στην ενθάρρυνση των επενδύσεων. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε.
Ερ. Η πιθανότητα να καταφέρει η κυβέρνηση, εντός των προσεχών μηνών και την ποσοτική χαλάρωση και την ελάφρυνση του χρέους δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ;
Απ. Γιατί θα έρθουμε σε δύσκολη θέση; Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει τον Δεκέμβρη του 2012 να αποσπάσει από τους δανειστές τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του χρέους. Το ελάχιστο που έχει να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι αυτή η δέσμευση να μετατραπεί σε άμεσα εφαρμόσιμη συμφωνία κι όχι σε μια νέα επαναδιατύπωση της υπόσχεσης. Γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται από τη μεριά των δανειστών. Όσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμφίβολα θα είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά, κατά την άποψή μου, με υπερεκτιμημένες τις συνέπειές της στην εθνική οικονομία.
Ερ. Κύριε Σταμάτη, η ΝΔ μιλά για 4ο μνημόνιο και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το 2018 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία της κυβέρνησης;
Απ. Στο 4ο Μνημόνιο έχουμε μπει ήδη «δια διολισθήσεως» από τον περασμένο Μάιο. Όταν η κυβέρνηση ψήφισε, στα πλαίσια του Συμπληρωματικού Μνημονίου, 1,5 δισ. μέτρα περισσότερα από όσα είχαν συμφωνηθεί με το 3ο Μνημόνιο και αποδέχτηκε την ίδρυση του Υπερταμείου για τη δημόσια περιουσία. Σήμερα έρχονται να προστεθούν νέα επιπλέον μέτρα, ύψους μεγαλύτερου των 3,6 δισ. μέχρι στιγμής. Δηλαδή, ήδη βρισκόμαστε σε ένα εν εξελίξει 4ο Μνημόνιο, που επιβάλει διαρκώς μέτρα χωρίς νέα χρηματοδότηση και που η διάρκεια του θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί στο 3ο Μνημόνιο. Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι εκείνη που θα καθορίσει το χρόνο εξόδου στις αγορές και όχι η αισιοδοξία της κυβέρνησης, που πριν λίγο καιρό αισιοδοξούσε και πάλι πως θα βγαίναμε στα μέσα του 2017.
Ερ. Οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μετάθεση της πιθανότητας εκλογών στην οποία είχε επενδύσει η ΝΔ. Μήπως τελικά η ΝΔ βιάστηκε να «κάψει το χαρτί» των πρόωρων εκλογών;
Απ. Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές δεν έχει να κάνει με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ζητάμε εκλογές -εδώ και καιρό- γιατί θεωρούμε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ανίκανη και επικίνδυνη στο σύνολο της κυβερνητικής της πολιτικής. Ανέβηκε στην εξουσία με την απάτη και κυβερνά με το ψέμα. Φόρτωσε τη χώρα με ζημιές που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και τους πολίτες με μέτρα τουλάχιστον 12,6 δισ. μέχρι στιγμής. Πορεύεται χωρίς μπούσουλα ανάμεσα στις αριστερές ιδεοληψίες της και στον κυνισμό για την παραμονή της στην εξουσία με κάθε τρόπο. Επιπλέον, η κυβερνητική πλειοψηφία, που τη στηρίζει, βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Γι' αυτό το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές είναι πάντα επίκαιρο και επιτακτικά αναγκαίο.
Ερ. Κύριε Σταμάτη σας φοβίζει η πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια με αιχμή του δόρατος την ΠΓΔΜ;
Απ. Με προβληματίζει πολύ η κινητικότητα που παρατηρείται, τελευταία, όχι μόνον στα Σκόπια, αλλά και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Μια κινητικότητα που μπορεί να εξελιχθεί απρόσμενα και επικίνδυνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και η γεωστρατηγική σημασία της μας δίνουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, που πρέπει έγκαιρα και με σοβαρότητα να αξιοποιήσουμε».
Ερ. Σας ρωτώ ως Μακεδόνα. Προβλέπετε τη διάλυση του κράτους των Σκοπίων;
Απ. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν λάβει υπόψη του την πληθυσμιακή σύνθεση και την εσωτερική συγκρότηση αυτού του κράτους. Όμως τέτοιες εξελίξεις, που σηματοδοτούν ευρύτερες ανακατατάξεις, επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ισχυρούς εξωτερικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.
Ερ. Υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τις απειλές της γείτονας χώρας στην Κύπρο με αφορμή το Οικόπεδο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ;
Απ. Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη ανάμεσα στο φόβο μιας πιθανής ίδρυσης κουρδικού κράτους και στις μεγαλομανείς επιδιώξεις του Ερντογάν. Ταυτόχρονα είναι βαθιά διχασμένη στο εσωτερικό της εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος και του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Το πραξικόπημα δίχασε την πολιτική εξουσία και τον στρατό. Το δημοψήφισμα δίχασε κάθετα την τουρκική κοινωνία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ πιθανή η αναζήτηση από τον Ερντογάν ενός συνδετικού κρίκου, με βάση τον τουρκικό εθνικισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η «ανακάλυψη» υπαρκτών και ανύπαρκτων εχθρών είναι εξαιρετικά πρόσφορη».
Ερ. Κύριε Σταμάτη, πως είδατε την συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη; Είναι αλήθεια ότι για τη ΣΕΚΑΠ «ο Αντώνης Σαμαράς πούλησε τον πονοκέφαλό του εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το ελληνικό Δημόσιο» όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαββίδης;
Απ. Η αποτίμηση της αξίας της ΣΕΚΑΠ έγινε με αντικειμενικούς όρους και με απεριόριστη τη δυνατότητα του αγοραστή να διερευνήσει τα βάρη της επιχείρησης. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα -τον οποίο υμνεί σήμερα ο κ. Σαββίδης- εκείνη την εποχή είχε χαρακτηρίσει το τίμημα, ως χαριστικό. Άλλοι πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσουν την αλλαγή της στάσης τους».
Ερ. Πάρα ταύτα ο ίδιος ο κ. Σαββίδης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να του πουλήσει μία εταιρεία και μετά να αποκαλυφθεί το πρόβλημα του προστίμου για τη λαθρεμπορία. Δεν ήταν ευθύνη του κράτους το λαθρεμπόριο σε μία κρατική εταιρεία;
Απ. Ο κ. Σαμαράς δεν προσπάθησε να εξαπατήσει κανέναν κι ούτε γνώριζε τη δικαστική εκκρεμότητα. Πέραν αυτού ο κ. Σαββίδης είχε τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της ζημίας που, κατά την άποψή του, έχει υποστεί.