19 Μαΐου 2017

Άλλα «λέει» η ΤτΕ και… άλλα το ΓΛΚ

Έλλειμμα 188 εκατ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΤτΕ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ.


To πρωτογενές αποτέλεσμα σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ διαμορφώνεται σε έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πλεόνασμα 2,93 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2016.

Σημαντική είναι η διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2017 έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ.

Αν αφαιρεθεί και η επίδραση των δαπανών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους (τα οποία σύμφωνα σύμφωνα και με υποσημείωση στο δελτίο της ΤτΕ δεν προσμετρώνται στα ταμειακά στοιχεία) το αποτέλεσμα κατά το ΓΛΚ υποχωρεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,19 δις. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το newmoney.

Έτσι η απόσταση ανάμεσα στο πρωτογενές έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ της ΤτΕ και το 1,19 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα του ΓΛΚ προσεγγίσει τα 1,6 δισ. και δεν εξηγείται επαρκώς από το γεγονός ότι ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά την ΤτΕ διαμορφώθηκαν σε 13.47 δισ. ευρώ, από 14,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 544 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 16,5 δισ. ευρώ, από 14,9 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016.