02 Μαΐου 2017

ΝΔ εναντίον Ιβάν Σαββίδη: Το μέλλον της Ελλάδας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες

[Κουβέντα όμως για την ουσία και όσα αποκαλύπτει για το πως του φόρτωσαν τη ΣΕΚΑΠ... και όσο αφορά το "έπρεπε να γνωρίζει τι αγόραζε" που λένε οι περισσότεροι, συμφωνώ... έπρεπε να γνωρίζει ότι συναλλάσσεται με κράτος απατεώνα που διαγράφει μόνο πρόστιμα λαθρεμπορίου από τον Βαρδινογιάννη και να ζητήσει όπως πχ. ο Βασιλάκης της Aegean να του διαγράψουν από πριν τα χρέη... αλλά αυτό να ισχύει και για τις Τράπεζες ας πούμε: "έπρεπε να ήξεραν όσοι παίρνανε δάνεια και τώρα δεν μπορούν να τα πληρώσουν"]

Στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, απάντησε σε έντονο ύφος η ΝΔ.


Η αντίδραση της ΝΔ

«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες», ανέφερε η ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο Δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού, τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι “λαγοί” στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες. Ας μην προκαλούν την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων».

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr

«Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσω από το ότι δεν πρέπει κάποιοι να με κοιτάνε απλά ως Ιβάν Σαββίδη. Θα πρέπει να με αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων κι ως έναν ξένο επενδυτή ο οποίος για άλφα ή βήτα λόγους πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Ελλάδα. Αν λοιπόν θα μιλήσουμε αμιγώς από την πλευρά της επιχειρηματικής λογικής, αγοράζει κανένας όταν η αγορά είναι χαμηλά και πουλά όταν η αγορά είναι υψηλά. Αυτή είναι η επιχειρηματική λογική. Και πριν μιλήσουμε για πιο συγκεκριμένα πράγματα, θέλω να πω ότι δεν αποτελώ εγώ εξαίρεση από τον κανόνα και ως επιχειρηματίας και ως άνθρωπος. Ως επιχειρηματίας θεωρώ πως τώρα είναι πάρα πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η αγορά αυτή τη στιγμή σε όλες τις κατευθύνσεις είναι στον πάτο, όμως πιστεύω στη δυναμική της χώρας και γι’ αυτό ρισκάρω. Πεποίθηση μου είναι πως κερδίζει ο επιχειρηματίας εκείνος ο οποίος με σωστό τρόπο μπορεί να αξιολογήσει τους κινδύνους, έτσι ώστε οι απώλειες να είναι χαμηλότερες από τα κέρδη», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Σαββίδης απαντώντας σε ερώτηση για την κοινοβουλευτική κόντρα για την επένδυση του επιχειρηματία στη ΣΕΚΑΠ.

Επανερχόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι άκουσε τη συζήτηση στη Βουλή «με ιδιαίτερη προσοχή» γιατί όπως εξήγησε τον ενδιέφερε «όπως ήταν φυσικό πάρα πολύ». «Εμένα δεν με ενδιέφεραν τα όσα λεκτικά ειπώθηκαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά με ενδιέφερε ποιος θα μπλοφάρει περισσότερο ή λιγότερο. Τέτοια είναι η πολιτική ζωή και δεν μπορείς να κρυφτείς από αυτό. Πολύ περισσότερο στη δημοκρατική Ελλάδα όπου ενδεχομένως έχουν μπερδευτεί οι έννοιες τις Δημοκρατίας και της Αναρχίας.

Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού και μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΣΕΚΑΠ ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής. Κάλεσε να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Αναγνώρισε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα. Εγώ ζήτησα να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Όχι επί των διαδικασιών.

Για εμένα επρόκειτο λοιπόν για νίκη του Τσίπρα γιατί αυτός κάλεσε τη Βουλή να μιλήσουν επί της ουσίας για να συζητήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το αν θα πρέπει να βοηθιούνται οι επενδύσεις  ή αν θα πρέπει να εμποδίζονται. Και δεν έχει σημασία αν το συγκεκριμένο ζήτημα άγγιξε τον Σαββίδη. Σαν εμένα υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές. Όμως κάποιους τους συμφέρει να βάζουν απέναντι, σε ένα μέτωπο τον Σαββίδη. Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια παράξενη κατάσταση. Σκέφτονται δηλαδή κάποιους τρόπους  - αλγόριθμους, να πουλάνε χρέη και ζημιές και παράλληλα να πουλάνε ψέματα. Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό είναι το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας. Αυτό όμως είναι το κυρίαρχο ψέμα. Μιλώντας για τις επενδύσεις πρέπει να μιλάμε με τη γλώσσα της οικονομίας. Εγώ είμαι έτοιμος να μιλήσω έτσι. Με ρεαλισμό. Αν κάποια  από τα κόμματα της χώρας θεωρούν τις ενέργειες του πρωθυπουργού εσφαλμένες, ας  καθίσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε μια ανοικτή εκπομπή και στο πιο υψηλό επίπεδο, να συζητήσουμε παρέα τον τομέα και το μέλλον των επενδύσεων. Τότε θα γίνει κατανοητό για ποιο λόγο υπάρχει ένας Σαββίδης ως επενδυτής στη βόρεια αλλά και ολόκληρη Ελλάδα.

Έχει άραγε ποτέ αναρωτηθεί το πολιτικό σύστημα γιατί στη χώρα μας δεν θέλει κανένας να έλθει και να τοποθετήσει τα λεφτά του; Να σας το πώς εγώ. Στην Ελλάδα  λείπουν όλα εκείνα τα εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη και λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του επενδυτή. Εδώ πολύ απλά, δεν υπάρχει προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Οποιοσδήποτε τοποθετεί 100 ευρώ επιθυμεί αρχικά να προστατεύσει τα λεφτά του και μετά να τα αυξήσει. Οι πραγματιστές επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σήμερα και ήδη αύριο να έχουν κέρδος. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες επενδυτές που έχουν σαν αρχή πιο εξεζητημένες μεθόδους – και αυτό είναι πρωτότυπο. Θέλουν δηλαδή να επενδύσουν σήμερα και να κερδίσουν …εχθές! Κέρδος πριν την επένδυση δηλαδή. Αυτή είναι μια πρωτότυπη λογική!  Όταν λοιπόν ο κ. πρωθυπουργός πρότεινε τον διάλογο επί της ουσίας περίμενα από ένα κόμμα που έτσι κι αλλιώς έχει μια διαφορετική ιδεολογική στάση υπέρ των επενδύσεων δήθεν, τη Νέα Δημοκρατία, να μιλήσει με επιχειρήματα. Αυτός ο… κύριος όμως είπε πράγματα που ούτε καν αστεία δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Συνεχίζοντας τη συνέντευξη ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα δήλωσε στη επίμαχη κόντρα για τη ΣΕΚΑΠ στη Βουλή. «Να σας εξηγήσω για ποιο λόγο δεν είναι ούτε καν αστεία τα όσα είπε. Υπάρχουν έννοιες νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο βουλευτής έχει άμεσο καθήκον να είναι στις πηγές της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αυτός έχει τον πρώτο λόγο σαν παραγωγός νομοθεσίας. Όλα τα άλλα έχουν δευτερεύοντα χαρακτήρα. Ο κύριος Μητσοτάκης λέει ότι «κάποιος βουλευτής από την Κοζάνη (σ.σ. ο κ. Σαββίδης αναφέρεται στον κ. Δημήτρη Δημητριάδη του ΣΥΡΙΖΑ), πήρε με τη νομοθετική πρωτοβουλία». Εδώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεικνύει πλήρη  έλλειψη σεβασμού στη Βουλή κι απουσία πραγματικής επιθυμίας να μιλήσει επί της ουσίας», είπε συγκεκριμένα ο γνωστός επιχειρηματίας.

Η αναφορά στον Σαμαρά

Ο κ. Σαββίδης συνέχισε να τοποθετείται για το ίδιο ζήτημα αναφερόμενος παράλληλα και στο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είπε συγκεκριμένα στη συνέντευξή: Εάν εγώ θα ήμουν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ρωτούσα τον κ. Μητσοτάκη «για ποιο λόγο το κόμμα σας όταν ήταν κυβέρνηση συνέχιζε και χρηματοδοτούσε τη ΣΕΚΑΠ κατά της οποίας υπήρχε δίωξη για λαθρεμπόριο»; Μην ξεχνάτε πως η κυβέρνηση ήταν που διαμέσω κρατικής τράπεζας συνέχιζε να τη χρηματοδοτεί παρά την συγκεκριμένη υπόθεση. Τι περίμενα λοιπόν εγώ την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή; Κατ’ αρχήν ότι θα έλθει ο κ. Σαμαράς στη Βουλή. Κατά τη δική μου άποψη έπρεπε να έλθει και να σηκωθεί να μιλήσει. Να πει στον κ. Τσίπρα «εγώ σε στηρίζω επειδή εσύ διορθώνεις εκείνα τα λάθη τα οποία έκανε το κόμμα μου». Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να πει την αλήθεια. Στην απόκτηση της ΣΕΚΑΠ δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική ιδέα. Καμία! Η πρώτη κουβέντα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ ολοκληρώθηκε με τη δική μου κατηγορηματική άρνηση να αγοράσω τη συγκεκριμένη εταιρεία. Απάντησα μάλιστα πως «ακόμα κι αν μου πληρώσετε λεφτά, δεν θέλω να την αγοράσω επειδή η ΣΕΚΑΠ δεν έχει προοπτική, δεν έχει ιδέα, δεν έχει τίποτα…». Θέλω να γνωρίζετε πως τη ΣΕΚΑΠ εγώ τη γνώριζα 20 χρόνια πριν. Ο πρόεδρος της τότε ήταν ο κ. Σεϊτανίδης αν θυμάμαι καλά. Κανονικά θα έπρεπε να τον λένε ΣΑΪΤΑΝίδη (σ.σ. Σαϊτάν στα τούρκικα σημαίνει διάβολος). Εγώ γνώριζα πως η εταιρεία αυτή είχε πολύ δύσκολη ιστορία. Και το δεύτερο είναι πως η  ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων τσιγάρου είναι ρυθμισμένη με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο και έχει πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Άρα με τη ΣΕΚΑΠ δεν μπορείς να βρεις εύκολα χώρο εκεί. Ως επιχειρηματίας λοιπόν εγώ έλεγα πως η εταιρεία δεν με ενδιαφέρει ακόμα κι αν με πλήρωναν να την πάρω. Όχι που τελικά έδωσα και χρήματα από πάνω. Είναι αλήθεια πως ο Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το Ελληνικό Δημόσιο να μου πουλήσει τον …πονοκέφαλο του. Γιατί η ΣΕΚΑΠ ήταν ο πονοκέφαλος του κι εξελίχθηκε σε δικό μου.

Κατά του Μητσοτάκη κι όχι της ΝΔ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι δηλαδή ξεκάθαρα κατά του προσώπου Μητσοτάκη κι όχι της ΝΔ, ο Ιβάν Σαββίδης απαντά:

«Ακριβώς. Αυτό το πρόσωπο μίλησε προσβλητικά εναντίον μου. Εγώ θεωρώ πως αυτή η επίθεση έγινε χωρίς καμία βάση κι αυτό δεν βελτιώνει τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος επιτρέπει στον εαυτό του να λέει τέτοια πράγματα. Και εδώ εγώ βγάζω το καπέλο στον κ. Τσίπρα. Είδα στο βίντεο την απάντηση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί, προστατεύοντας τον οποιονδήποτε επενδυτή. Εμείς με τον κ. Τσίπρα δεν είμαστε φίλοι...

Ο Τσίπρας μου θυμίζει τον Πούτιν

Στη συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ιβάν Σαββίδης απαντά: «Σήμερα ναι. 100%. Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό  ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω. Κι αυτό διότι δεν είπε τίποτα παραπανίσιο στην ομιλία του κι επειδή κάλεσε σε διάλογο επί της ουσίας. Όταν εγώ το άκουσα αυτό περίμενα μια σκληρή αντιπαράθεση κι ότι βουλευτές της ΝΔ θα επιτεθούν στον κ. Τσίπρα επί της ουσίας όμως. Γιατί το ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η τροπολογία. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης συνέχιζε και ζητούσε χρόνο. Ζητούσε μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου. Έξι μήνες δεν ήταν αρκετοί να μελετηθεί το θέμα; Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν ήταν πολιτική δημαγωγία. Ας επιστρέφω όμως στο θέμα της εξώδικης διαμαρτυρίας μου. Όταν άκουσα δημοσίως να με προσβάλλει αισθάνθηκα ότι με θίγει. Τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια είναι παιχνίδια και δεν με αφορούν. Ξέρετε πολύς κόσμος με πλησίαζε και μου ζητούσε να μη δώσω συνέχεια. Να μη δώσω σημασία. Και βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία ανήκαν σε αυτή την ομάδα. Και απλοί άνθρωποι που σέβομαι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Τότε σκέφτηκα να μη δώσω συνέχεια και πως ίσως να μην έχει νόημα κάτι τέτοιο. Βλέπετε δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου παρ’ όλο που ένας πρόεδρος πολιτικού κόμματος είναι υποχρεωμένος να τα ελέγχει. Πολύ περισσότερο ενός κόμματος όπως η ΝΔ που όπως υποστήριξε πρόσφατα και ο κ. Τσίπρας η ΝΔ οδηγείται στο να γίνει μικρό κόμμα».

«Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια»

Στην ερώτηση αν το MEGA Channel είναι ο στόχος του και αν θα το αγοράσει ο επιχειρηματίας τονίζει: «Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο. Έχοντας όμως μια θλιβερή εμπειρία με τη ΣΕΚΑΠ περιμένω την ανάλυση κάθε σελίδας εκ μέρους των ειδικών και του due diligence. Κάποιοι μιλάνε για 100 εκατ. ευρώ, άλλοι για 500 εκατ. ευρώ άλλοι για 50 εκατ. ευρώ κούρεμα. Το κούρεμα όμως έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο σαν …νόρμα».