08 Μαΐου 2017

«Γαλάζια» αντίμετρα στην κοροϊδία

Σε κατακόρυφη όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση προχωρά η Νέα Δημοκρατία, εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης του 4ου μνημονίου, όπως χαρακτηρίζει τα «βαριά» μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές, στις 16 Μαΐου.

Η κριτική της εστιάζεται σε τρεις κατευθύνσεις: Ότι ο μέχρι σήμερα «λογαριασμός» του ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,5 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που περιλάμβανε το πολυθρύλητο e-mail Χαρδούβελη, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ότι το τελευταίο κύμα μέτρων πλήττει κατά προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους οικονομικά και ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο, με «βαριά» μέτρα και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο για πολλά χρόνια, χωρίς χρηματοδότηση για μετά το ’18, δίχως ταυτοχρόνως να έχει εξασφαλίσει ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία παραπέμπεται για αργότερα, και χωρίς καμία ρητή αναφορά για ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία, όταν και αν γίνει, θα είναι για πολύ λίγο.

Ακυρώνει «μποναμάδες»
Πέραν των παραπάνω, και θέλοντας να ακυρώσει προκαταβολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναλάβει το σκηνικό των Χριστουγέννων με τον μποναμά προς τους συνταξιούχους, πιέζοντας τη ΝΔ να υπερψηφίσει τα λεγόμενα αντίμετρα, η Πειραιώς προσέρχεται στην «αρένα» για τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί των μέτρων της συμφωνίας με τους πιστωτές με τη δική της δέσμη μέτρων για την επιστροφή στην κοινωνία των εσόδων από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που, πέραν των άλλων, αναδεικνύει εκ νέου τη «γαλάζια» οπτική, έτσι όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ταυτοχρόνως, αποσαφηνίζει για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα αντίμετρα της κυβέρνησης αλλά και ότι δεν υπογράφει καμία δέσμευση που εκτείνεται πέραν του τρίτου προγράμματος. To τελευταίο είναι προφανές ότι αναφέρεται σε σενάρια και πληροφορίες περί πιθανού αιτήματος εκ μέρους των πιστωτών προς τη ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα που θα ψηφιστούν και αφορούν τη μετά το 2018 περίοδο. Επαναλαμβάνει, δε, το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, ενώ υπεραμύνεται της κεντρικής της άποψης ότι, ακόμη και εντός μνημονίου, το μείγμα πολιτικής μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Το κόστος λόγω ΣΥΡΙΖΑ
Εν όψει της συζήτησης για τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, το «γαλάζιο» επιτελείο κοστολόγησε και κωδικοποίησε τις επιπτώσεις από τα επικείμενα μέτρα αναδεικνύοντας εξαιρετικά ακανθώδη για την κυβερνητική πλειοψηφία ζητήματα, όπως αυτό των συντάξεων. Όπως αναφέρουν αρμόδιες κομματικές πηγές, οι συντάξεις κόβονται μεσοσταθμικά κατά 9%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Χάνουν δηλαδή οι συνταξιούχοι δύο συντάξεις. Μία με τη μείωση 9% και άλλη μία με τη μείωση του αφορολογήτου. Από εκεί που έταζαν 13η σύνταξη, τώρα κόβουν τη 12η και την 11η. Ενώ και οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα χάνουν έναν μισθό με τη μείωση του αφορολόγητου!

Εξαφάνισαν το αφορολόγητο!
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο κάτω από 9.000 ευρώ, ενώ σήμερα το κόβει κατά 3.000 ευρώ (στα 5.681ευρώ για άγαμο φορολογούμενο), επιβαρύνοντας με 600 – 660 ευρώ τον χρόνο κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη.

Επιπρόσθετα, η υπουργός Απασχόλησης Έφη Αχτσιόγλου, που έλεγε ότι πέτυχε στα εργασιακά τη «ρήτρα της επεκτασιμότητας» και της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» των κλαδικών συμβάσεων, καλείται να νομοθετήσει τώρα το αντίθετο! Δηλαδή, την επέκταση της ρύθμισης του 2011 μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου.

Δυο-δυο τα μνημόνια!
«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέβηκαν στην κυβέρνηση παριστάνοντας τους σκληρούς διαπραγματευτές που θα τα έβαζαν με τους “κακούς” ξένους και είναι η πλέον παραδομένη κυβέρνηση. Δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα, υπογράφουν τα μνημόνια δυο-δυο και παράλληλα έχουν εκχωρήσει τα πάντα», σημειώνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Σκληρή μάχη δίνει η Νέα Δημοκρατία και για την αποδυνάμωση των λεγόμενων αντίμετρων, με τα οποία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» στους βουλευτές της και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε ως «φερετζέ» ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων, ενώ αρμόδια στελέχη του εξηγούν ότι για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα (ύψους 2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να επιτευχθεί ισόποση υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Θα πρέπει δηλαδή να επιτευχθούν πλεονάσματα 5,5%, κάτι το οποίο είναι ένας άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει αυτή την κοροϊδία και γι’ αυτό δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «η κολοβή αλεπού όλες κολοβές τις βλέπει».

Δεν είναι μονόδρομος
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα δεν είναι μονόδρομος, είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ενώ, θέλοντας να ακυρώσουν προκαταβολικά την επιχειρηματολογία ότι η χώρα θα είναι πλέον δεσμευμένη για πολλά χρόνια και η ΝΔ δεν θα μπορέσει να ασκήσει την πολιτική της όταν αναλάβει την εξουσία, επισημαίνουν ότι ακόμα και εντός του μνημονίων το μείγμα πολιτικής μπορεί να τροποποιηθεί.

Αναφέρονται, μάλιστα, σε έναν ενδεικτικό πίνακα, από τον οποίον προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνον της ΝΔ, η οποία, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύει στη μείωση των δαπανών ως εργαλείο για τη μείωση της φορολογίας.

Στο «στρατόπεδο» της Πειραιώς είχαν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά το βαρύ «πακέτο» μέτρων που συμφώνησε με τους πιστωτές, θα επιχειρήσει να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική δύναμη που αντιδρά στην υπερψήφιση αντίμετρων που θα ανακουφίσουν κοινωνικά στρώματα. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά προς τους συνταξιούχους. Και μάλλον έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, αφού, πέραν της ρητορικής που αρθρώνεται από τα κυβερνητικά στελέχη, τα αντίμετρα θα περάσουν ένα-ένα σε ξεχωριστά άρθρα, προκειμένου η πίεση να είναι μεγαλύτερη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ατζέντα του Κυριάκου
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή. Από την παραμονή, ακόμη, του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, έβαλε τη δική του ατζέντα σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί αντίμετρων της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συγκεκριμένα τη φοίτηση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά προϊόντα, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% άμεσα.

Η ομολογία του Τσακαλώτου
Κατά την Πειραιώς, η άρνηση της κυβέρνησης έδειξε την αμηχανία της και ουσιαστικά παραδέχεται την αποτυχία και την υποκρισία της, ενώ η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ομολογεί ουσιαστικά τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι τα 6 δισ. περισσότερα μέτρα λιτότητας από αυτά που είχαν ζητηθεί δεν μπορούν να επιστραφούν.

Δεύτερον, παρά τα μέτρα ύψους 2,7 δισ. που επιβλήθηκαν στους πολίτες από την 1/1/2017, ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017 δεν είναι δεδομένος. Και όλοι καταλαβαίνουν ότι αν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ελαφρύνσεις 0,5% του ΑΕΠ, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο στόχος είναι 1,75%, τότε είναι εντελώς ανέφικτο να υποστηρίζει κάποιος ότι θα εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 2% του ΑΕΠ, με στόχο πλεονάσματος 3,5%.

Τρίτον, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 είναι προσωρινό, μη-επαναλαμβανόμενο. Κάτι που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι τα δήθεν αντίμετρα (που θα εφαρμοστούν πλήρως μόνο αν επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%) είναι ο «φερετζές» του νέου πακέτου μέτρων σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Καταρρέει το «success story»
«Το “success story” που πάνε να χτίσουν καταρρέει εν τη γενέσει του, μέσα από τα στοιχεία και την πραγματικότητα, και αυτό που ξεδιπλώνεται είναι το ψέμα και η υποκρισία της πιο αναξιόπιστης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», σημειώνουν κύκλοι της Πειραιώς.

της Έλλης Τριανταφύλλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6/5