22 Μαΐου 2017

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Του Σάκη Μουμτζή

Προφανώς και δεν αναφέρομαι στα στελέχη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν να γίνει πρωθυπουργός ο πολιτικός τους αντίπαλος. Και είναι θεμιτό.


Αρχικά, αναφέρομαι σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που εκτιμούν πως η μεταρρυθμιστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βλάψει τα συμφέροντα τους. Χρόνια ολόκληρα, η κύρια δύναμη τους δεν ήταν το προσφερόμενο προϊόν, αλλά η προνομιακή σχέση τους με την πολιτική εξουσία. Είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι που επιθυμούν να έχει η χώρα έναν αδύναμο πρωθυπουργό, σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, ώστε να τον ελέγχουν. Και στην προσπάθεια τους αυτή, μετέτρεψαν «έγκυρους» πολιτικούς σχολιαστές, σε εκτελεστές «συμβολαίων».

Επιδίωξη τους είναι μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρωτίστως, από την υπάρχουσα βουλή, ώστε να καταστεί συνένοχος και η Νέα Δημοκρατία στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό το σενάριο το πριμοδοτούν και πολιτειακοί παράγοντες. Είναι το σωσίβιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, είναι όλοι αυτοί που επιθυμούν την συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, και βρίσκονται και μέσα στην Νέα Δημοκρατία. Δεν εξηγούν όμως τι μορφή θα έχει και σε ποια πολιτική βάση θα υλοποιηθεί. Εξάλλου η συναίνεση απαιτεί δύο. Και το κυβερνών κόμμα δεν έδωσε δείγματα ότι την επιθυμεί. Συνεπώς, η συναίνεση ως πολιτική πρόταση είναι αδιέξοδη. Παραμένει μόνον ως σημείο διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα. Αν θεωρούν λανθασμένο το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ποια είναι η δική τους η πολιτική πλατφόρμα; Προφανώς, θεωρούν θετική την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια του. Ας το πράξουν.

Μια τρίτη κατηγορία είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαισθάνονται πως δεν θα επανεκλεγούν. Εκτιμούν πως το αίτημα για ανανέωση θα τους σαρώσει και επιδιώκουν την παράταση της ζωής της σημερινής Βουλής.

Μια τέταρτη κατηγορία που δεν επιθυμεί να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, είναι μερικά από τα στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, που αντιλαμβάνονται πως η πρωθυπουργοποίηση του, τερματίζει τις δικές τους φιλοδοξίες. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν επενδύσει την προσωπική τους εξέλιξη στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας.

Απέναντι σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί πως σήμερα είναι πανίσχυρος. Όποιος τον αμφισβητήσει, έργω και λόγω, θα καταστραφεί πολιτικά. Με double score στις δημοσκοπήσεις και με εξαιρετική κοινοβουλευτική παρουσία, έχει κατοχυρωθεί στην συνείδηση του ευρωπαϊστή ψηφοφόρου, ως ο πολιτικός που μπορεί να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε έχει, όπως φαίνεται, την στήριξη του Α.Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ενώ έχει δίπλα του τον Άδωνι Γεωργιάδη, που σε καθημερινή βάση μοιράζει πόνο στους Συριζαίους. Απόδειξη πως κάνει καλά την δουλειά ο αντιπρόεδρος, είναι ότι την Πέμπτη, στην Βουλή, ήταν ο μόνος πολιτικός που στοχοποιήθηκε ονομαστικά από τον πρωθυπουργό.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι καιρός να αρχίσει να στέλνει ευχαριστήριες επιστολές σε συγκεκριμένους βουλευτές για τον μέχρι τώρα αγώνα τους, αλλά ήρθε το αναπόφευκτο πλήρωμα του χρόνου για την αποστρατεία τους.

Όσοι βυσσοδομούν να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριακός Μητσοτάκης, ας προσαρμοσθούν στην ιδέα πως θα γίνει, και ας επαναχαράξουν τις τακτικές κινήσεις τους πάνω σε αυτό το δεδομένο.

http://www.liberal.gr/arthro/139207/apopsi/s-moumtzis/poioi-kai-giati-den-theloun-prothupourgo-ton-kuriako-mitsotaki-.html