17 Μαΐου 2017

«Διπλωματικό επεισόδιο» για την Εθνική Ασφαλιστική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε πολύ δύσκολη θέση φέρνει την ελληνική κυβέρνηση η «επιθετική» παρέμβαση  του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την ώρα που η ελληνική πλευρά έρχεται πιο κοντά με την Κίνα και Κινέζοι επενδυτές δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, και για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο, η επιστολή του Wilbur Ross αλλάζει τα δεδομένα.


Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του αμερικανικού παράγοντα και η παρέμβαση υπέρ του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, περνάει τον διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική σε... άλλο επίπεδο. Από το περασμένο καλοκαίρι, η αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική πλευρά, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων επιχειρηματικών deals, όμως ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση.

Με την επιστολή του Wilbur Ross, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του liberal.gr, που ανέφεραν ότι το deal για την μεγαλύτερη και πιο ιστορική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας θα κριθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι την ώρα που οι Ελληνοαμερικανοί που συμμετέχουν στο σχήμα της Exin βρίσκουν έναν εξαιρετικά ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του κ. Ross, οι Κινέζοι της Fosun εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανεβάσουν το τίμημα και να κερδίσουν άλλη μία κούρσα διεκδίκησης ευρωπαϊκής ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να οδηγήσει τη διαδικασία σε μπαράζ αυξημένων προσφορών που θα εκτινάξουν το τίμημα σε απαγορευτικό επίπεδο και γι' αυτό το λόγο μπαίνουν τα «μεγάλα μέσα». Η απόφαση θα ληφθεί, εκτός απροόπτου και... άλλων παρεμβάσεων, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Το κινεζικοαμερικανικό «ντέρμπι» θυμίζει μία παρόμοια κόντρα που σημειώθηκε το 2014, όταν η Fosun διέθεσε 1 δισ. ευρώ για να κάνει δική της τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας Caixa Seguros, κερδίζοντας το αμερικανικό fund, Apollo Global Management. Μόνο που στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, Κινέζοι και Αμερικανοί έχουν πρόσφατα έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να λάβουν τις απαραίτητες «υποσχέσεις», δυσκολεύοντας έτσι την τελική απόφαση.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να αγνοήσει την αμερικανική παρέμβαση και να επιλέξει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα και τι συνέπειες θα είχε μία τέτοια επιλογή στα επόμενα επιχειρηματικά deals που δεδομένα θα «τρέξουν» στους επόμενους μήνες και χρόνια; Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όποιος και αν κερδίσει, η επιστολή του Αμερικανού υπουργού προς τις ελληνικές αρχές αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη για τις συμφωνίες που θα δούμε στην Ελλάδα όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος του Grexit και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης.

Γιατί όμως οι επενδυτές δείχνουν να «σφάζονται» στα... πόδια της Εθνικής Ασφαλιστικής; Εκτός από την ηγετική θέση της εταιρείας στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι στοχεύουν να πλασαριστούν έγκαιρα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, η οποία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Το γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια «κολλημένη» στο 2% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω της σύμπραξης με τον δημόσιο τομέα, ενισχύουν το ενδιαφέρον για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, είναι το πολύ σημαντικό deal της Fairfax με τη Eurolife. Ο επενδυτικός κολοσσός του Prem Watsa είναι παγκοσμίως γνωστό ότι επενδύει μακροπρόθεσμα σε ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα, η Eurolife είναι η πρώτη ασφαλιστική Ζωής στο χαρτοφυλάκιο της Fairfax κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη του μετόχου, τόσο στην εταιρεία όσο και στις προοπτικές του κλάδου.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει ποσοστό 40,39%. Ανώτερες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το ΤΧΣ αναμένεται να δεχτεί ισχυρές πιέσεις για να διαθέσει προς πώληση έως το τέλος του 2018, μεγάλο μέρος των συμμετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, με βασικότερο το μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα και το 26,42% στην Τρ. Πειραιώς. Και αν η Τρ. Πειραιώς διαθέτει έναν ιδιώτη μέτοχο με ποσοστό άνω του 5% (Paulson 7,32%), η Εθνική αναμένεται να αποτελέσει το μήλον της έριδος για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

Ήδη, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ ο πρόεδρος της Fosun έχει δηλώσει ότι η κινεζική εταιρεία συμμετοχών ενδιαφέρεται για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δεν έχει ακόμη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Η δήλωση αυτή δίνει τροφή στη φημολογία που θέλει την Εθνική Ασφαλιστική να είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

http://www.liberal.gr/arthro/138121/oikonomia/2017/isondiplomatiko-epeisodiosin-gia-tin-ethniki-asfalistiki.html