31 Μαΐου 2017

Τρομοκράτες, Ρουβίκωνας και «μπαχαλάκηδες» αλωνίζουν και η ΕΛΑΣ κρύβεται

Μετά το αλαλούμ με τον έλεγχο του φακέλου-βόμβας (που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου) στη Βουλή, ο φρούραρχος από χθες έκδωσε δύο κατεπείγουσες και εμπιστευτικές εγκυκλίους για αύξηση των μέτρων ασφάλειας.


Σύμφωνα με τις οδηγίες και τα νέα μέτρα, η πάσης φύσεως αλληλογραφία ή αντικείμενο θα πρέπει να ελέγχεται με αυστηρές διαδικασίες μέσω των μηχανημάτων Χ-RAY. Ο έλεγχος θα γίνεται εις διπλούν. Κάθε ελεγχόμενο αντικείμενο θα σφραγίζεται ότι ελέγχθηκε και οι αστυνομικοί ή οι ειδικοί φρουροί που θα το ελέγχουν θα γράφουν επάνω και το ονοματεπώνυμό τους.

Η αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ θα ελέγχεται από μικτό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, καθώς και από μηχάνημα Χ-RAY δύο φορές την ημέρα στις 8 το πρωί και στη 1.30 το μεσημέρι.

Αλληλογραφία και δέματα μέσω courier στη Βουλή όχι μόνο θα περνάνε από τα Χ- RAY, αλλά και ο παραλήπτης θα πρέπει να πηγαίνει να τα παραλάβει από το φυλάκιο.

Για φακέλους και δέματα που φέρνουν σύνδεσμοι -εκτός υπηρεσιών Βουλής- για έλεγχο από τα μηχανήματα της Βουλής -όπως έκαναν οι συνοδοί του κ. Παπαδήμου- αυτός θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αδείας από το φρούραρχο ή τους υποφρούραρχους της Βουλής. Ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο θα υποβάλει αναφορά με το αποτέλεσμα του ελέγχου, ενώ θα τηρείται και ειδικό σχετικό βιβλίο.

Στις συμβουλές που δίνονται για το τι θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο, είναι: Εάν δεν υπάρχουν ευδιάκριτες εγγραφές αποστολέα-παραλήπτη. Εάν δεν φέρει ταχυδρομικές σφραγίδες. Εάν υπάρχουν λάθη στη διεύθυνση ή ο αποστολέας είναι άγνωστος. Εάν έχει δυσανάλογα επικολλημένα γραμματόσημα. Εάν ο αποστολέας είναι άγνωστος. Εάν υπάρχουν τσαλακώματα στο φάκελο ή στο χαρτί περιτυλίγματος.

Λανθασμένη γραφή ή ανορθογραφία. Τρεμάμενη ή διαστρεβλωμένη γραφή. Μυρωδιά πικραμύγδαλου ή απλώς αμυγδάλου (τύπος εκρηκτικού). Υπερβολική χρήση κολλητικής ταινίας. Πακέτα με ουσίες. Πακέτα ή γράμματα με ορατές καλωδιώσεις ή αλουμινόχαρτο, ειδικά εάν ο φάκελος είναι φθαρμένος. Οι φάκελοι ή τα πακέτα που φέρουν ενδείξεις: εύθραυστο – προσεκτική μετακίνηση- προσωπικό – εξπρές – εμπιστευτικό ή είναι ιδιαίτερα βαρύ για το μέγεθός τους. Εάν έχουν άνιση κατανομή βάρους ή πάχους. Εάν ακούγεται κάποιος θόρυβος. Εάν έχει πολλά χαρτιά περιτυλίγματος.

Ο «Ρουβίκωνας»

Στο μεταξύ, φεϊγβολάν με συνθήματα κατά του Λουκά Παπαδήμου πέταξαν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός μετά την τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του με τρομοφάκελο.
Τρία άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν λίγο μετά τις 18.00 στην είσοδο του νοσοκομείου στο Κολωνάκι και άρχισαν να πετάνε φεϊγβολάν που έγραφαν υβριστικά συνθήματα: «Σε πήραν από τις τράπεζες, σε έβαλαν στη Βουλή, Παπαδήμο ψόφα να κάνουμε γιορτή», «Οσοι γίνουν πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν» (από τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη).

ΟΛΑ για τις δύο βόμβες σε υπουργείο Εργασίας και Eurobank

Εντείνεται το ερευνητικό ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής με κατεύθυνση τους δύο άνδρες που χρησιμοποιούσαν τις πλαστές ταυτότητες που είχαν βρεθεί στο «στρατηγείο» της Πόλα Ρούπα στην Ηλιούπολη, ύστερα και από τη χθεσινή ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) για τις βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό διότι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ασύλληπτοι συνεργοί της Ρούπα ενδεχομένως να επιχειρούν να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αναβαθμίζοντας τη δράση τους μέσω της κατασκευής ισχυρών βομβών.

Η Αστυνομία είχε βρει στο κρησφύγετο της Ηλιούπολης την ταυτότητα «ξανθού» άνδρα με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής και την ταυτότητα «σγουρομάλλη» άνδρα με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Πρόκειται για ταυτότητες με πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες, όμως, είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες.

Χθες, η «ΟΛΑ» ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016 και την έκρηξη στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 19 Απριλίου 2017. Για το χτύπημα στο υπουργείο Εργασίας οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν τότε ότι πρόκειται για τρομοκράτες χωρίς εμπειρία στην κατασκευή βομβών, οι οποίοι πιθανότατα είναι «καθαροί» (άγνωστοι στις Αρχές) και βρίσκονται σε στάδιο «εκπαίδευσης». Η βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί μέσα σε ταξιδιωτικό σάκο, δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η ίδια οργάνωση, ωστόσο, πέτυχε το σκοπό της με μια πιο καλά κατασκευασμένη βόμβα τέσσερις μήνες αργότερα στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. Τότε, είχε σημειωθεί ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

Στην προκήρυξή της η «ΟΛΑ» καταφέρεται εναντίον των μνημονιακών κυβερνήσεων, κάνοντας αναφορά και στην κυβέρνηση Παπαδήμου: «Εδώ και αρκετούς μήνες επαναλήφθηκε η μονότονη φάρσα της ‘‘διαπραγμάτευσης’’, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να παίζει το συνηθισμένο της ρόλο, αυτόν του εκπροσώπου και υπηρέτη της ντόπιας αστικής τάξης και του μόνιμου καρπαζοεισπράκτορα των ιμπεριαλιστών δανειστών (…). Βασική προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι να γίνει αβίωτη η ζωή του εργαζόμενου λαού. Αυτό ακριβώς έγινε φανερό και με το PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου».

Μνεία γίνεται και στο μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Λάμπρο Φούντα, ο οποίος είχε πέσει νεκρός το 2010 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, όπως και στον Χρήστο Τσουτσουβή της «Αντικρατικής Πάλης», ο οποίος επίσης είχε πέσει νεκρός σε συμπλοκή με αστυνομικούς πριν από 32 χρόνια. Οι παραπάνω αναφορές κάνουν τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι ο συντάκτης της προκήρυξης ανήκει στην παλιά φουρνιά τρομοκρατών.

Γιάννης Απέργης

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου