09 Μαΐου 2017

Λοβέρδος: Κυβερνητικές ευθύνες και παρέμβαση στην δικαιοσύνη στην υπόθεση Σαββίδη

Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη είχε ήδη αποφανθεί αρνητικά για την διαγραφή των προστίμων της ΣΕΚΑΠ

Ζήτημα σοβαρών κυβερνητικών ευθυνών εγείρει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με την υπόθεση Σαββίδη και την «χαριστική» τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ.


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη είχε ήδη αποφανθεί αρνητικά για την διαγραφή των προστίμων της ΣΕΚΑΠ.

«Από δημοσιεύματα εφημερίδων προκύπτει, πως ο κ. Ι. Σαββίδης ή η εταιρεία του, με την οποία αγόρασε την ΣΕΚΑΠ, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενδεχομένως στη διοικητική δικαιοσύνη, για την αποφυγή των προστίμων από λαθρεμπόριο που είχαν επιβληθεί στην ιδιωτικοποιηθείσα αυτή εταιρεία. Και ενώ η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί, ή συμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και ενώ είχε εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση και είχε ασκηθεί ή θα ασκούνταν έφεση, μεσολάβησε η χαριστική-φωτογραφική τροπολογία και η ψήφισή της από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει «Αν τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, με την οποιοδήποτε εκδοχή τους, τότε η ανωτέρω τροπολογία συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, αφού επί επίδικου θέματος παρεμβαίνει τελικά ο νομοθέτης υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αν ετσι έχουν τα πράγματα, τότε το συγκεκριμένο σκάνδαλο Σαββίδη-ΣΕΚΑΠ παίρνει ακόμη βαρύτερη μορφή και διάσταση και τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών».

Τέλος ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό «α. Υπήρχε δίκη σε εξέλιξη για την υπόθεση των προστίμων από λαθρεμπορία που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή και σύσσωμη  η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισε την τροπολογία-Σαββίδη;  β. Αν η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι καταφατική, τότε ποιο ήταν το δικαστήριο το οποίο είχε επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως και σε ποιο στάδιο βρισκόταν η συγκεκριμένη επιδικία».