10 Μαΐου 2017

Το «βγες μπροστά!» στον Καραμανλή

Του Σάκη Μουμτζή

Με αυτήν την παρότρυνση υποδέχτηκαν τον Κώστα Καραμανλή στο Βελλίδειο οι φίλοι του. Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ το βαθύτερο νόημα της επιθυμίας τους. Άλλωστε, το «βγες μπροστά» είναι ιδιαίτερα ασαφές σύνθημα, καθώς δεν διευκρινίζει το μπροστά από πού και, κυρίως, με ποιον τρόπο.


Ετσι, θα επιχειρήσω να ανιχνεύσω τι υποκρύπεται πίσω από τις συγκεκριμένες δύο λέξεις. Η καλή εκδοχή για τον Κώστα Καραμανλή και τους φίλους του, είναι να τον παροτρύνουν να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην αντιπολιτευτική δράση της Νέας Δημοκρατίας. Να σταθεί δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον βοηθήσει, στην προσπάθεια του να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, συγχρόνως, θα αποστομώσει και όλους αυτούς που τον κατηγορούν, έμμεσα ή άμεσα, πως τηρεί μιαν ευμενή ουδετερότητα απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Ενώ έτσι, θα διαχωρίσει τη θέση του από τους υποτιθέμενους πολιτικούς φίλους του, που με δηλώσεις τους θωπεύουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς, καλά θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα των φίλων του να «βγει μπροστά», εφόσον αυτό είναι το κεντρικό νόημα της παρότρυνσής τους.

Ομως μπορεί αυτοί να επιθυμούν, ο Κώστας Καραμανλής να παίξει αυτόνομο πολιτικό ρόλο, έξω από το κόμμα του. Να πιστεύουν, δηλαδή, πως οι απόψεις του δεν χωρούν μέσα στο αντιπολιτευτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, όπως το έχει διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τα ελάχιστα στελέχη του που αντιπολιτεύονται πραγματικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν την περίπτωση οι φίλοι του Κώστα Καραμανλή τον οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτή η μεγάλη παράταξη έχει αποδείξει ιστορικά, πως, πάντοτε, στοιχίζεται συντεταγμένα πίσω από τον εκάστοτε αρχηγό. Πίσω από τον ηγέτη που εκφράζει την κομματική νομιμότητα.

Το έκανε με τον Γ. Ράλλη, τον Ε. Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Α. Εβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά. Οσοι διαφώνησαν και αποχώρησαν από το κόμμα, καταποντίστηκαν εκλογικά. Η βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακολουθεί τα πρόσωπα, αλλά τις αρχές της παράταξης. Και γι΄αυτό άντεξε και ανασυντάχθηκε δύο φορές.

Την πρώτη με τον Ε. Αβέρωφ μετά τη μεγάλη ήττα του 1981 και τη δεύτερη με τον Α. Σαμαρά, μετά το ιστορικό χαμηλό ποσοστό των εκλογών του Μαΐου του 2012. Συνεπώς, όσοι πιστεύουν πως ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο εκτός της Νέας Δημοκρατίας και απέναντι της, δεν έχουν διαβάσει ιστορία.

Ετσι, σε αυτήν την περίπτωση, ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να αυτοκτονήσει πολιτικά, εφόσον βέβαια αποτολμήσει να διασπάσει την παράταξη που ίδρυσε ο θείος του και της οποίας ο ίδιος διετέλεσε αρχηγός επί δεκατρία χρόνια.

Αυτά τα γνωρίζει ο Κώστας Καραμανλής. Γι΄αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από κοινού θα δώσουν τη μάχη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, θα προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην παράταξη, αν συμμαζέψει τους ποικιλώνυμους φίλους του - ή φερόμενους ως φίλους του - που χαριεντίζονται απροκάλυπτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη απέναντι στο εθνολαϊκιστικό μόρφωμα θα είναι σκληρή και η παρουσία του Κώστα Καραμανλή, στην πρώτη γραμμή του πυρός, απαραίτητη.

Ελπίζω, αυτό να είναι το νόημα του «βγες μπροστά.»

http://www.liberal.gr/arthro/136439/apopsi/s-moumtzis/isonbges-mprostasin.html