10 Μαΐου 2017

Μπήκαμε στην εποχή του «Θα»

Του Γιάννη  Σιδέρη

Γράφαμε χθες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην μετά αξιολόγηση εποχή, και το μεσημέρι ο πρωθυπουργός   το επικύρωσε εμπράκτως στο υπουργείο Παιδείας, όπου εξήγγειλε μεταξύ άλλων τη  κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, που φυσικά θα ισχύσουν, αν ισχύσουν,  από το 20 που δεν θα βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και αύξηση των γευμάτων φτώχειας, στους μαθητές, το νωρίτερο από το 19 που ισχύσουν τα αντίμετρα.


Σήμερα θα βρεθεί στο στη Θεσσαλονίκη, όπου στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο, θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Οι ανακοινώσεις θα συνδυαστούν και  με την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Τα «βαριά»  μέτρα για την Υγεία θα τα ανακοινώσει στο αρμόδιο υπουργείο του φίλου του (και καλύτερου υπουργού Υγείας, κατά τις εκτιμήσεις του Μαξίμου), Π. Πολάκη, ενδεχομένως και την Πέμπτη, αν προλάβει, καθότι θα μεταβεί στην Κίνα.  Αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας, και φυσικά προσλήψεις.  

Έτσι με τις δύο αυτές επισκέψεις,  θα σηματοδοτήσει την περιώνυμη εστίαση της κυβέρνησης στην καθημερινότητα του πολίτη, για την οποία μάχεται (φορτώνοντας του φόρους και επί πλέον στερήσεις).

Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο το κλείσιμο της αξιολόγησης, γι αυτό και ξεκινάει τους συνήθεις  βερμπαλισμούς,  ότι αν δεν πάρει το χρέος δεν θα ισχύσουν τα αντίμετρα.  Ωστόσο έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάζει την  έννοια των λέξεων και να την διαστέλλει κατά το δοκούν. Έτσι μια απλή υπόσχεση, ή και περιγραφή, χωρίς όμως ποσοτικοποίηση, των μέτρων για το χρέος, είναι ικανή να την πασάρει ως περιούσια κυβερνητική και λαϊκή νίκη - και είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν ευήκοα  ώτα να την πιστέψουν, και να της αποδώσουν νικητήρια εύσημα.

Χθες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους και αυτή αφορά τη ρητή υποχρέωση των εταίρων μας γιατί εμείς έχουμε βγει από το κάδρο, η μπάλα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο».

Η κυβέρνηση  με  το κλείσιμο της αξιολόγησης αποκτά ανοιχτό δρόμο για ενάμισι περίπου χρόνο, και στο διάστημα αυτό θα προσπαθήσει να φέρει τη χώρα στην κανονικότητα, από την οποία την ξεστράτισε, κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 15. Τα πρώτα προσκόμματα που θα συναντήσει, εκτός απροόπτου,  θα είναι η περικοπή των συντάξεων από το 2019. Αλλά ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει, κατά την ανοίκεια ζουράρεια ρήση.

Στο πλαίσιο της εντύπωσης για επαναφορά στην κανονικότητα και της επανεκκίνησης της κυβέρνησης και της χώρας, εντάσσεται και ο ανασχηματισμός.  Χθες ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και το απέκλεισε,  λέγοντας «κάναμε πρόσφατα, τώρα είναι ώρα να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Μάλλον ισχύει η διαβεβαίωσή του. Πολλοί εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Ωστόσο άλλοι, που είναι πλησιέστεροι του πρωθυπουργού, οσμίζονται  ότι  αυτός θα λάβει χώραν το Φθινόπωρο. Θα είναι άλλωστε το τελευταίο φίνις, πριν τις εκλογές, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση ένα πιο φωτογενές πρόσωπο.

Εξ αυτού εκτιμάται ότι την νέα κυβέρνηση θα πλαισιώσουν νέα πρόσωπα, τεχνοκρατικής αύρας, τα οποία θα σηματοδοτούν  το νέο εξευρωπαϊσμένο κυβερνητικό  πρόσωπο της νέας εποχής στην οποία θέλει να δείξει ότι εισέρχεται ο πρωθυπουργός. Όπως μας τους περιέγραψε  συνομιλητής του πρωθυπουργού, (ως πιθανότητα, όχι ως πληροφορία), εφόσον έχουμε πάρει και το χρέος και βάλουμε γραβάτα , θα είναι αυτοί που θα τη νιώθουν σαν φυσικό αξεσουάρ της αμφίεσής τους.

Βέβαια, αν παρ' ελπίδα  της κυβέρνησης, δεν πάρουν το παραμικρό, τότε εισερχόμαστε στα γνώριμα μονοπάτια της καταγγελίας, και οι εξελίξεις θα αρχίσουν να επιταχύνονται.

http://www.liberal.gr/arthro/136538/politiki/2017/mpikame-stin-epochi-tou-isonthasin.html