02 Μαΐου 2017

Η κυβέρνηση διαπιστώνει λαϊκή ανοχή, και ελπίζει αυτή να εξελιχθεί σε προσδοκία!

Του Γιάννη  Σιδέρη

Οι συνήθεις διατεταγμένες δυνάμεις έδωσαν χθες "παρών" στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς. Ο λαός του 23% επίσημης ανεργίας, ο λαός του 1,4 εκατομμυρίου που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μη μπορώντας να εξασφαλίσει τα προς το ζην (σύμφωνα με την έρευνα της  διαΝΕΟσις), ο λαός των  εκατοντάδων χιλιάδων νεόπτωχων και υποψήφιων νεόπτωχων, προτίμησε τις παραλίες, τα τσίπουρα, τα καφενεία, ή έστω τη μελαγχολία και την αυτοπαράδοση στην απραξία του σπιτιού.


Οι σκληρές διαδηλώσεις έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου. Εδώ είχαμε μόνο τη ρουτίνα να εκτοξευτούν πάλι καμιά τριανταριά βόμβες μολότοφ, όχι βέβαια στις πορείες όπως εκτοξεύονταν παλιά, αλλά κατά του συνήθους στόχου, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Όταν είχαν εκτοξευτεί κατά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο αρμόδιος υπουργός Ν. Τόσκας είχε ανακαλύψει πίσω τους τη… διαπλοκή, συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά. Χθες ήταν απλώς Δευτέρα!

Τούτων δεδομένων, γιατί να μην ελπίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην Αυγή, ότι από τον λαό υπάρχει ανοχή, ταυτόχρονα με προσμονή και δυσαρέσκεια, και όσο αυτή η κατάσταση παρατείνεται, μπορεί  να εξελιχθεί σε προσδοκία; (από τον ΣΥΡΙΖΑ!)

Γιατί να μην  «χαριεντίζονται» με τις έννοιες και τις λέξεις, επ΄ ευκαιρία Πρωτομαγιάς, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ  Παν. Ρήγας, συνθηματολογώντας απροβλημάτιστα;  Ο μεν πρώτος  να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη ( λες και αν «το΄ χαν», η διαπραγμάτευση εμπόδιζε την ανάπτυξη, η οποία έχει καταστεί επί των ημερών τους είδος εν ανεπαρκεία), ενώ ο δεύτερος επέπληξε τις  συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αυτές, κατά τον Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος,  οφείλουν να … «αναστοχαστούν και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.  Οφείλουν να βρεθούν απέναντι στον περιορισμό  των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία , στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία».

Τέτοια αποποίηση ευθυνών (για να μην πούμε δούλεμα)!Οχι μόνο δεν απολογούνται, δεν ζητούν συγγνώμη, για τις υποσχέσεις  ότι από 1η Οκτωβρίου του 15 ο κατώτατος μισθός θα πήγαινε στα 650 ευρώ και από πρώτη Ιουλίου του 16 στα 751, αλλά έχουν την απαίτηση οι  συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης!

Αφού επί ημερών Κατρούγκαλου διελύθη, και συνεχίζει διαλυμένη, η - ούτως ή άλλως και παλιότερα ελλιπής - Επιθεώρηση Εργασίας, τώρα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, και όχι η κυβέρνηση, να βρεθούν απέναντι στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εργοδοτική αυθαιρεσία.(Μήπως η κυβέρνηση να παρέδιδε και… τη διακυβέρνηση, στις συνδικαλιστικές ηγεσίες;).

Η αξιολόγηση θα κλείσει ούτως ή άλλως, με πλήρη υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα ουσιώδη, και με μερικές ελάχιστες νίκες στα σημεία, για να έχει να επαίρεται ότι αντιστάθηκε υπέρ των εργαζομένων. Ουσιαστικό έργο στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται. Με την υπογραφή της συμφωνίας θα αρχίσει η επικοινωνιακή καταιγίδα σε αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει και τα οποία αποτελούν βιτρίνα, άνευ περιεχομένου:

Η συνταγματική αναθεώρηση (η οποία πέρασε απαρατήρητη παρότι η κυβέρνηση την είχε πλασάρει ως το άκρον άωτον της λαϊκής συμμετοχής),  η θέσπιση απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ( αφού στους Δήμους είναι ανύπαρκτη, απλώς ελπίζει να εκλέξει συμβούλους, που θα προσκολληθούν στους  υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, σαν πρόπλασμα μελλοντικής μετεκλογικής συνεργασία τους),  η διάσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις,( για να προπαγανδίσει ότι αυτή δήθεν επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις),  και η  διεξαγωγή των αναπτυξιακών συνεδρίων στις 13 περιφέρειες της χώρας ( πλήρως επικοινωνιακή διαδικασία. Η περιφερειακή ανάπτυξη έρχεται με σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης, και εφόσον υπάρχουν κρατικά χρήματα  για να διοχετευτούν σε δημόσιες επενδύσεις. Όχι με φανφαρόνικες, υποκατάστατες, προπαγανδιστικές  διαδικασίες).

Ωστόσο μπορεί όλα αυτά η κυβέρνηση να τα προγραμματίσει με πλήρη άνεση, αφού ο λαός δεν την πιέζει. Ο λαός απαθής, της παρέχει το δικαίωμα να ελπίζει ότι  η ανοχή μπορεί να εξελιχθεί  σε προσδοκία!  

http://www.liberal.gr/arthro/134393/politiki/2017/i-kubernisi-diapistonei-laiki-anochi-kai-elpizei-auti-na-exelichthei-se-prosdokia-.html