02 Μαΐου 2017

Ο Βαρουφάκης σε ρόλο ιντελεκτουέλ «νεκροθάφτη»…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Συζητούσα πρόσφατα με έναν φίλο για τις ελληνικές ελίτ. Μετά από αρκετές αποκαλυπτικές διαπιστώσεις, καταλήξαμε σε ένα κοινό τόπο: Σχεδόν όλες, διακατέχονται από έναν ιδιότυπο βαλκανικό επαρχιωτισμό. Είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για οικονομικούς παράγοντες είτε για επιστήμονες.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γόνος αιγυπτιώτικης οικογένειας, ήταν κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Ίσως λόγω του χαρακτήρα του, ίσως χάρη στην αστική του καταγωγή, δεν υπήρξε ποτέ καλός «μαθητής», μετά την εγγραφή του στην συνομοταξία των «ασπόνδυλων» της τεχνοκρατικής εξουσίας. Να ας πούμε, ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και παραιτήθηκε…

Επομένως, όταν ήρθε η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει αντισυστημικούς ήρωες από τις καρικατούρες που περιφέρονταν στα πόδια του, ο Γιάνης ήταν ο καταλληλότερος. Μαζί με τον Λαφαζάνη, την Ζωή και μερικούς άλλους «εξωτικούς» τύπους, υπηρέτησε με αριστερή συνέπεια το εξάμηνο της «επανάστασης». Ε στο τέλος παρέδωσε τα όπλα. Όπως κάθε γνήσιος «αντάρτης» που απολαμβάνει την ηρωοποίησή του, δια μέσου της ήττας.

Ο καιρός πέρασε, ο Αλέξης αναδεικνύεται σταδιακά, στον μεγαλύτερο «νεοφιλελεύθερο» ηγέτη που πέρασε ποτέ από τον τη χώρα και ο Γιάνης αλωνίζει αμφιθέατρα και εκδοτικούς οίκους. Είναι τόσο μεγάλη η ζέση του για δημοσιότητα και άλλη τόση η απήχηση στο κοινό, που είναι ικανός να γεμίσει το ΟΑΚΑ, απαγγέλλοντας διαλόγους με τον Σόιμπλε και παίζοντας ταυτόχρονα, πιάνο!

Από τις παλιές και νέες ανθολογίες του, κρατώ την πιο εντυπωσιακή από την κοινή του συνέντευξη με τον γερμανό ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο ντε Μέσι στις Βρυξέλλες (8 Μαρτίου).  Εκεί παρουσίασαν το αίτημά τους για δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015. «Υπέγραψα το πιστοποιητικό θανάτου αλλά δεν έκανα τη δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης».

Ο λαλίστατος Γιάνης είναι αθεράπευτα αλαζών αλλά ως «ποιητής» και μέγας «σημειολόγος» θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι το πιστοποιητικό θανάτου υπογράφεται μετά το θάνατο και όχι πριν. Και ο θάνατος των τραπεζών επήλθε, όταν έπαυσαν να παρέχουν ελεύθερη ρευστότητα στους πολίτες, πράγμα που ο ίδιος υπέγραψε!

Στην πραγματικότητα, στο ανερμάτιστο σενάριο της ελληνικής υπόθεσης, ο Βαρουφάκης είναι και δολοφόνος και υπογράφων πιστοποιητικά θανάτου και νεκροθάφτης! Εκτός από ηθικός αυτουργός, που είναι ο ίδιος ο Τσίπρας.  Στα όρια του τραγικού εξαμήνου, έκανε ό τι μπορούσε, ως ιδιαζόντως διεστραμμένος σκηνοθέτης, προκειμένου να δημιουργήσει τον μύθο των αιώνιων αφηγήσεων για το «ποιητικό» του μέλλον.

Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φτάσει η ανεξάντλητη υπεροψία του σύγχρονου «Νέρωνα» που ήθελε να καεί η «Ρώμη» επειδή ο ίδιος την έβλεπε ως άντρο αμαρτίας και αδικίας.

Ομολογουμένως, αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πώς θα αντιδράσει το περίφημο σύστημα – οι ελίτ που ανέφερα στην αρχή- όταν στο μέλλον, υπάρξει εισαγγελέας να ερμηνεύσει τους «στίχους» του ιντελεκτουέλ «νεκροθάφτη» που αποφάσισε να κηδέψει την Ελλάδα και την Ευρώπη μαζί. Εκτός και αν ο Γιάνης, ξέρει ήδη πάρα πολλά, για δικαίους και αδίκους, που γρήγορα θα ξεχαστούν όλα. Μολονότι εκείνος θα μας τα θυμίζει στις «απαγγελίες» του…

http://www.liberal.gr/arthro/134386/apopsi/a-zampoukas/o-baroufakis-se-rolo-intelektouel-isonnekrothaftisini.html