08 Μαΐου 2017

Στο ναδίρ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις - Ο Ιγνατίου εξηγεί τι χρεώνει στην Άγκυρα η Ουάσιγκτον

Μεταξύ αυτών ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, που συναντήθηκαν με αμερικανούς αξιωματούχους - Η συνάντηση τέθηκε «σε αναμονή» μετά την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας


Πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους και συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε στην Ουάσιγκτον για να διασώσει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο, και να «εκβιάσει» την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν.

Την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε ανακοινώσει ο κ. Ερντογάν -την είχε μάλιστα καθορίσει για τις 15 και 16 Μαϊου-, αλλά μέχρι σήμερα δεν την επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραίμ Καλίν.

Ο κ. Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ και σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία τους κυριαρχήθηκε από έντονες διαφωνίες. Ο κ. Φιντάν είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ο κ. Καλίν με στελέχη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με όλες τις πλευρές, υπάρχουν προβλήματα που εμποδίζουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, μετά την τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικών στόχων στο Mount Karachok, στη Συρία, που είχαν ως αποτέλεσμα την ημικαταστροφή του αρχηγείου του YPG και τη δολοφονία 28 στελεχών της κουρδικής αντίστασης εναντίον του ISIS. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να μην γίνει η επίθεση, αλλά οι Τούρκοι τους αγνόησαν με προκλητικό τρόπο. Η επίθεση έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πεζοναυτών που πολεμούν τους τζιχαντιστές μαζί με τους Τούρκους. Η κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζεται πλέον ως καταθλιπτική. Στα προβλήματα προστέθηκε και η ανακοίνωση ότι η Τουρκία θα αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400.

Αμέσως μετά την επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, ακολούθησαν απειλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που θεωρήθηκαν αντιαμερικανικές, και μία συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούτσογλου, κατά την οποία ακούστηκαν βαριές εκφράσεις. Οι πληροφορίες για τη συνομιλία αυτή, που έγινε στις 25 Απριλίου, ποικίλουν, αλλά όλες οι πηγές συμφωνούν ότι «μιλούσε ένας οργισμένος Τίλερσον και ο Τσαβούσογλου ανταπαντούσε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία, στην οποία θα προστεθεί σήμερα Δευτέρα και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπέκιρ Μπόζατ, έχει στόχο να διασώσει την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, η οποία -όπως τονίστηκε από τις πηγές- “τέθηκε σε αναμονή” (put on hold) μετά την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Ο κ. Μπόζατ έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Σέσιονς, από τον οποίο θα ζητήσει να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του κ. Γκιουλέν. Θα καταθέσει και αίτημα για τη σύλληψη του Τούρκου Ιμάμη. Ο κ. Γκιουλέν, στο μεταξύ, έχει προσλάβει τις καλύτερες αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες για να υποστηρίξουν την αθωότητα στις τουρκικές κατηγορίες ότι σχεδίασε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πίεση για το θέμα, όπως και άλλες δύο ποινικές υποθέσεις που αφορούν στενούς συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας, από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος εργάζεται το τελευταίο διάστημα για την τουρκική κυβέρνηση.

Η μία υπόθεση, αυτή του Ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab, ενδιαφέρει προσωπικά τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς υποστηρίζεται από τους αντιπάλους του πως είναι συνέταιρος με τον κ. Ερντογάν. Λέγεται μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στους Αμερικανούς να απελάσουν τον Zarrab, και αυτός θα τερματίσει τις διαφωνίες του για τη συμμαχία Αμερικανών και Κούρδων. Αμερικανοί εισαγγελίες στη Νέα Υόρκη, που έχουν αναλάβει την υπόθεση, έθεσαν και θέμα για τον κ. Τζουλιάνι, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο φέρεται να έχει προσπαθήσει να επηρεάσει για τη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση.

Στο μεταξύ, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν «τελεσίγραφο» στους Αμερικανούς ότι στην επικείμενη επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της Ράκα, υπό την ηγεσία των Αμερικανών, δεν πρέπει να λάβουν μέρος οι Κούρδοι μαχητές του YPG. Η τουρκική δικαιολογία ήταν ότι το YPG συνεργάζεται με τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Το τουρκικό τελεσίγραφο απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Στη συζήτηση των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ο κ. Ακαρ άκουσε από τον κ. Ντάνφορντ ότι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Κούρδων της Συρίας είναι καλύτερες από αυτές των Τούρκων. Μία πηγή φέρει τους Αμερικανούς να διαφωνούν πλήρως με το σχέδιο της επιχείρησης που παρουσίασαν οι Τούρκοι.

Ο κ. Ακαρ υποτίθεται ότι παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Κούρδοι της Συρίας έχουν «αλυτρωτικούς σκοπούς» και στοχεύουν στην κατάληψη εδαφών όπου ζουν αραβικοί πληθυσμοί. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σχέδιο του YPG για ένωση του συριακού και του τουρκικού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατηγοί του Πενταγώνου δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Τούρκοι.

Αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους

Η Συριακή Οργάνωση Συντονισμού LCC (Syrian Local Coordination Committee) ανακοίνωσε ότι 250 Αμερικανοί στρατιώτες και 48 στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην πόλη Malikiyah στην ανατολική Συρία, που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα. Στόχος τους είναι η υποστήριξη του PYD, το οποίο οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν παρακλάδι του ΡΚΚ.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι Αμερικανοί έχουν παραδώσει 22 φορτία όπλων, πυρομαχικών, αλλά και στρατιωτικών οχημάτων στους μαχητές του YPG. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK κτύπησαν τουρκικά στρατεύματα με αμερικανικούς πυραύλους TOW.

Μιχάλης Ιγνατίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ