30 Μαΐου 2017

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΑΔΟΥΡΟ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΕΙ! Η Goldman Sachs αγοράζει «κοψοχρονιά» ομόλογα Βενεζουέλας-Που ποντάρει

Η Goldman Sachs Group αγόρασε περίπου 2,8 δισ. δολαρίων σε ομόλογα Βενεζουέλας, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή της κεντρικής τράπεζας της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας. Η κίνηση ήταν σανίδα σωτηρίας για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καθώς παλεύει να συγκεντρώσει κεφάλαια εν μέσω εντεινόμενων αναταραχών.


Μεταξύ άλλων, το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας με έδρα στην Νέα Υόρκη, πλήρωσε την περασμένη εβδομάδα 31 cents ανά δολάριο και περίπου 865 εκατ. δολάρια, για ομόλογα που εκδόθηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petróleos de Venezuela το 2014 και τα οποία λήγουν το 2022, σύμφωνα με πέντε πηγές της Wall Street Journal από το περιβάλλον της συναλλαγής.

Η συναλλαγή έγινε με έκπτωση 31% επί της τιμής με την οποία τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση τίτλοι της Βενεζουέλας που ωριμάζουν την ίδια χρονιά
 
Η επένδυση έρχεται την ίδια ώρα που οι επικριτές του Μαδούρο κάνουν επιθετικό lobbying για να εμποδίσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη Δύση να διοχετεύσουν χρήματα προς την κυβέρνηση που έχει στερέψει από μετρητά και η οποία έχει κατηγορηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας τόνισαν ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της σταθερής αύξησης στις τοποθετήσεις της τράπεζας σε περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας. Όπως πρόσθεσαν, η Goldman Sachs ποντάρει στο ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει την αξία αυτού του χρέους, που πωλείται με τεράστιες εκπτώσεις και οι αποδόσεις του είναι γύρω στο 30%, λόγω χρόνιων φόβων για πτώχευση.