05 Μαΐου 2017

Αυγά και γιούχα στη Λε Πεν! Τη φυγάδευσαν από την πίσω πόρτα! [pics, vids]

Ακόμα μια… δύσκολη μέρα για τη Μαρίν Λε Πεν! Μόλις δυο 24ωρα πριν από τον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αποφάσισε να κάνει αιφνιδιαστική επίσκεψη στον καθεδρικό Ναό της Ρενς, ένα ιστορικό μνημείο όπου γινόταν η στέψη των Γάλλων βασιλιάδων.


Γνωρίζοντας πως το… κλίμα στην πόλη δεν τη σηκώνει, η Λε Πεν δεν ανακοίνωσε την επίσκεψή της στην πόλη. Ήξερε πως μπορεί να γίνει στόχος αποδοκιμασιών και δυο μέρες πριν από τις εκλογές ήταν το τελευταίο που ήθελε. Αλλά την… πρόδωσε ο δήμαρχος Arnaud Robinet, που tweetαρε πως η Ρενς, πόλη κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι «πόλη της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης, πόλη που στρέφεται στην Ευρώπη, πόλη ειρηνική». Και… συμβούλευσε την ακροδεξιά υποψήφια «μη χάσετε το χρόνο σας».



Αλλά εκείνη αποφάσισε να τον χάσει. Και πήρε στην πόλη μαζί με τον Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, τον άνθρωπο που αποφάσισε να κάνει πρωθυπουργό της σε περίπτωση που εκλεγεί. Αλλά μάλλον το μετάνιωσε.





Μπορεί να πρόλαβε να μπήκε στον καθεδρικό και να… ταμπουρώθηκε εκεί για σχεδόν μια ώρα, αλλά απ’ έξω πρόλαβαν και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, που της φώναζαν «Μαρίν δώσε πίσω τα λεφτά» (σ.σ. μάλλον αυτά που κατηγορείται πως έχει πάρει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πληρωμές των συνεργατών της αλλά δεν τους τα έδωσε ποτέ).







Όσο έμειναν μέσα στον καθεδρικό, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιππό, αποθέωνε το μνημείο. Αλλά... κουβέντα για το χαμό που επικρατούσε έξω από τους σχεδόν 300 διαδηλωτές.



«Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα! Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα! Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα!», φώναζαν απ' έξω γύρω στους εκατό νεαροί διαδηλωτές που υποστήριζαν τον αντίπαλό της, τον Εμμανουέλ Μακρόν, ή τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (Μελανσόν για πρόεδρος, ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν).

Και τελικά, μαζί με τον "πρωθυπουργό" της, τους… φυγάδευσαν από την πίσω πόρτα, άρον άρον, υπό το φόβο της… νέας βροχής αυγών κατά της υποψήφιας προέδρου. Δεν γλίτωσαν τις αποδοκιμασίες.









Ούτε τα αντικείμενα, ανάμεσά τους κατά πληροφορίες και αυγά. Μάλιστα, ένας από τους σωματοφύλακες της Λε Πεν, σήκωσε και μια ομπρέλα για να την προστατεύσει, ενώ εκείνη έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι.



Και φυσικά, η Λε Πεν έγινε έξαλλη, που για δεύτερη μέρα έγινε στόχος επίθεσης (σ.σ. χθες στη Βρετάνη την υποδέχτηκαν με αυγά). «Οι υποστηρικτές του κ. Μακρόν ενεργούν βίαια παντού, ακόμη και στον καθεδρικό ναό της Ρενς, τόπο συμβολικό και ιερό. Καμία αξιοπρέπεια», έγραψε εμφανώς εκνευρισμένη στο twitter.



«Αξιοθρήνητες διαδηλώσεις στη Ρενς αριστεριστών που δεν σέβονται καθόλου τη δημοκρατία και την Ιστορία της Γαλλίας», έγραψε επίσης στο twitter ο Ντιπόν-Ενιάν, ο άνθρωπος που από υποψήφιος πρόεδρος και αντίπαλος της Λε Πεν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έγινε σύμμαχός της και υποψήφιος πρωθυπουργός.

«Οι υποστηρικτές του Μακρόν δεν σέβονται ούτε καν τους καθεδρικούς», tweet-αρε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.



Ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και ο Νταβίντ Ρασλίν, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λε Πεν, είχαν αποχωρήσει λίγο νωρίτερα από το κτίριο υπό την προστασία σωματοφυλάκων, επίσης υπό τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών.

Η Μαρίν Λε Πεν και το Εθνικό Μέτωπο αποτελούν στόχους πολλών δικαστικών ερευνών αναφορικά με τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος από το 2012, με υποψίες για εικονικές θέσεις απασχόλησης βοηθών ευρωβουλευτών και με την κληρονομιά της οικογένειας Λε Πεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Figaro, lexpress.fr
Φωτογραφίες: Reuters