02 Μαΐου 2017

Σάλος στα social media για την τοιχογραφία της Μισέλ Ομπάμα ως... Κλεοπάτρας [εικόνες]

Μία τοιχογραφία στην οποία η Μισέλ Ομπάμα εμφανίζεται ως Κλεοπάτρα στην γειτονιά όπου μεγάλωσε η ίδια στο Σικάγο ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ντόρος στα social media.

Συγκεκριμένα, δημιουργός της τοιχογραφίας ήταν ο Κρις Ντέβινς, ο οποίος ζωγράφισε την Μισέλ ως Κλεοπάτρα σε έναν τοίχο ενός κτιρίου στην γειτονιά, όπου γεννήθηκε η πρώην Πρώτη Κυρία πριν 50 χρόνια.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε την πρωτιά αυτής της ιδέας, καθώς μία φοιτήτρια, η Τζελίλα Μέσφιν, είχε κάνει ακριβώς το ίδιο πορτρέτο τον περασμένο Νοέμβριο στον υπολογιστή της και το είχε δημοσιεύσει στα social media.

Όπως ήταν φυσικό, μόλις το έμαθε η ίδια έγινε έξω φρενών και κατηγόρησε αμέσως τον καλλιτέχνη, λέγοντάς του πως της έκλεψε την ιδέα.



«Πώς μπορεί κανείς να κλέψει το έργο τέχνης κάποιου... τη σκληρή δουλειά κάποιου και να ισχυρίζεται ότι είναι δική του. Πώς μπορεί να πει κανείς δημοσίως ότι το σχεδίασε μόνος του...είναι τόσο αποθαρρυντικό και αποκαρδιωτικό σε τόσα επίπεδα», έγραψε.



Από την άλλη, ο Ντέβινς ανέφερε στο CNN πως δεν έκλεψε το έργο της φοιτήτριας, υποστηρίζοντας ότι « δεν ήξερε ποια είναι μέχρι την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασε ο σάλος και πως έμαθε για τη δουλειά της όταν κάποιος του είπε πως τον κατηγορεί στα social media».

«Της απέδωσα τα εύσημα αμέσως. Ανέλαβα την ευθύνη και θα συνεχίσω να το κάνω αρκεί τα παιδιά να έχουν μια τοιχογραφία για να θαυμάζουν» είπε ο Ντέβινς, που εν τέλει παραδέχτηκε ότι η ιδέα για την τοιχογραφία του ήρθε από μία φωτογραφία που είδε στο ίντερνετ χωρίς να γνωρίζει από που προήλθε.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως εξόργισε περισσότερο την Μέσφιν είναι πως ο Ντέβινς είχε κάνει «έρανο» μέσα από τα social media και είχε συγκεντρώσει 12.000 δολάρια για να ολοκληρώσει το έργο... το οποίο ουσιαστικά είχε σκεφτεί η ίδια.



Το θέμα, λοιπόν, πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες του διαδικτύου να παίρνουν θέση στο ζήτημα, λέγοντας την δική τους άποψη.

Εν τέλει, στις 25 Απριλίου ο Ντέβινς ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μια δήλωση στην οποία αναφέρει πως η εικόνα δημιουργήθηκε από το σχέδιο της Μέσφιν και πως ουσιαστικά δεν πήρε λεφτά με βάση το σχέδιο της νεαρής φοιτήτριας αλλά με βάση ένα κοινωνικό μήνυμα ευθύνης για τις μαύρες γυναίκες. «Δέχτηκε την χείρα φιλίας και συνεργασίας που της έτεινα. Κυρίες μου, συνεχίστε τον αγώνα, γίνετε όσα μπορείτε να είστε» έγραψε.



Πάντως, σύμφωνα με το CNN, Μάφιν και Ντέβινς μίλησαν και ιδιαιτέρως, προκειμένου να βρουν μία μέση λύση.