12 Μαΐου 2017

ΜΟΙΡΑΖΩ ΔΩΡΕΑΝ ZEWASOFT ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ! Γερμανία: Η Μέρκελ διευρύνει τη διαφορά στις 10 μονάδες!

Θα μπορέσουν άραγε οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς να βάλουν φρένο στο δημοσκοπικό τους κατήφορο;

Παραμονές της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία υποχωρούν τόσο σε πανεθνικό επίπεδο, όσο και στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση του κρατικού δικτύου ΑRD, οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο στο 27%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ βελτιώνουν κατά 3% τα ποσοστά τους φθάνοντας στο 37%.

Έτσι τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -CDU και CSU- ανοίγουν την ψαλίδα απ’ τους Σοσιαλδημοκράτες στις δέκα μονάδες.


Οι Πράσινοι παραμένουν στο 8% στη δημοσκόπηση που διενήρηγησε το Ινστιτούτο Infratest dimpa και το Αριστερό Κόμμα (die Linke) στο 7%. Οι Φιλελεύθεροι φθάνουν το 8% (+2%) ενώ το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 10%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα πρέπει να ηγείται της νέας κυβέρνησης μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε: οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ μόλις το 36% θέλει τους Σοσιαλδημοκράτες (-14%).

Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 49% θα ψήφιζε Μέρκελ και το 36% Μάρτιν Σουλτς. Στα μέσα Απριλίου το 46% ψήφιζε Μέρκελ και το 40% Σουλτς, ενώ στα τέλη Μαρτίου το 45% τασσόταν υπέρ του Σουλτς και μόλις το 36% υπέρ της Μέρκελ.

Μεγάλη είναι κι η εμπιστοσύνη των Γερμανών στην πολιτική της Μέρκελ, στην οποία το 72% αποδίδει την καλή πορεία της οικονομίας και το 69% την καλή κατάσταση της χώρας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν κεφάλι και στο κάστρο των Σοσιαλδημοκρατών

Η 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Άρμιν Λάσετ, ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μέρκελ προηγείται πλέον -έστω βραχεία κεφαλή- και στο κάστρο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Στη σφυγμομέτρηση του ΖDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης) οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας (32%) έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (31%). Οι Πράσινοι υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 6,5%, οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν την τρίτη θέση με 13,5% (+1,5%), το Αριστερό Κόμμα παραμένει στο 6% και η AfD μ’ ένα 6,5% ετοιμάζεται να εκπροσωπηθεί στη βουλή ενός ακόμη κρατιδίου.


Αλλά και στη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό του ιδιωτικού δικτύου Sat.1 η CDU προηγείται του SPD.

Ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ εξασφαλίζει ένα ποσοστό 31% έναντι 30% της απερχόμενης πρωθυπουργού της SPD, Χανελόρε Κραφτ.

Έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες ανεβάζουν τη δύναμή τους κατά 4% σε σχέση με την τελευταία σφυγμογμέτρηση της ίδιας εταιρείας προ δύο εβδομάδων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν απώλειες έξι μονάδων.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία;
Η εκλογική αναμέτρηση στο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών θεωρείται πρόβα τζενεράλε για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Μια νίκη της CDU ή ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία μετά τους θριάμβους την περασμένη Κυριακή στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόσταϊν και στα τέλη Μαρτίου στο Σάαρ, θα θέσουν τη Μέρκελ σε τροχιά για να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.


Ο Μάρτιν Σουλτς με την απερχόμενη πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ

Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας με 13,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά κι η ιστορική «καρδιά» του SPD, το οποίο κυβερνά εκεί αδιάλειπτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

«Μια ήττα θα είχε καταστροφικά συμβολικά αποτελέσματα» για το κόμμα, εκτιμά ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ καθηγητής στο Freie Universitaet του Βερολίνου.

«Αν το SPD χάσει τις εκλογές, το CDU θα εδραιωθεί, ενώ ο Σουλτς μπορεί να ξεχάσει τις φιλοδοξίες του να γίνει καγκελάριος», εκτίμησε ο Ντίντερμαϊερ.

Το κόμμα της Μέρκελ βασίζει την προεκλογική του εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία σε δύο πολύ ευαίσθητα θέματα: Κατηγορεί την κυβέρνηση της Χανελόρε Κραφτ ότι δεν κατάφερε να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2015, όταν σημειώθηκαν εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Επίσης επικρίνει την τοπική κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να συλλάβει εγκαίρως τον Άνις Άμρι, τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο φέτος τα Χριστούγεννα, τον οποίο παρακολουθούσε η τοπική αστυνομία.