05 Ιουνίου 2017

Ιταλία: Αναστολή στην ποινή αρχινονού αποφάσισε ο Αρειος Πάγος -Είχε καταδικαστεί 17 φορές ισόβια

Υπέρ της δυνατότητας αναστολής της ποινής, στην οποία έχει καταδικασθεί ο αρχινονός της Κόζα Νόστρα, Τοτό Ριίνα τάχθηκε ο 'Αρειος Πάγος της Ιταλίας.


Οι ανώτατοι δικαστές εξετάζουν παράλληλα και το ενδεχόμενο μετατροπής της ποινής σε κατ΄ οίκον κράτηση, για λόγους υγείας.

Ο Ριίνα, ογδόντα έξι ετών, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Μιλά για μια βαριά μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά, παθήσεις που είναι ασυμβίβαστες με την παραμονή μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατέστησε σαφές ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο». Η οριστική απόφαση για τυχόν αποφυλάκιση του Ριίνα, πάντως θα πρέπει να ληφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι εκείνο της πόλης Μπολόνια.

O Tοτό Ριίνα ήταν φυγόδικος από το 1969 και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους, στην Σικελία, το 1993. Ο Ριίνα έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια καθώς αποδείχθηκε ένοχος ως εγκέφαλος σε σειρά δολοφονιών δικαστικών, αστυνομικών και πολιτικών.