13 Ιουνίου 2017

«Θαύμα» Ξανθού - Πολάκη: 24ωρες εφημερίες με... δανεικούς γιατρούς στη Μονάδα Υγείας της λ.Αλεξάνδρας

Το πρώην ΙΚΑ της λ. Αλεξάνδρας από τον Ιούλιο θα βρίσκεται σε διαρκή εφημερία, έχοντας στο δυναμικό του μόλις 8 ειδικευμένους γιατρούς - Οι βάρδιες θα καλύπτονται από... μετακινούμενους από άλλα νοσοκομεία ή με συμβασιούχους


Με… μετακινούμενους γιατρούς από τα -αποδεκατισμένα σε ιατρικό προσωπικό- νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ή με συμβασιούχους θα λειτουργήσει σε πλήρη και καθημερινή εφημερία η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας να εντάξει τον ερχόμενο μήνα τη συγκεκριμένη Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) σε 24ωρη εφημερία, 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε να αποσυμφορηθούν  τα Επείγοντα των νοσοκομείων που εφημερεύουν, αποδεικνύεται λίαν προβληματικό, καθώς βασίζεται σε εμβαλωματικές, ενδεχομένως και δύσκολα εφαρμόσιμες, πρακτικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ στην Αλεξάνδρας θα τεθεί σε καθημερινή λειτουργία, στελεχωμένη με οκτώ ειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Την εφημεριακή λειτουργία της Μονάδας Υγείας της λεωφόρου Αλεξάνδρας υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός  και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Η βασική ιατρική ομάδα εφημερίας του ΠΕΔΥ – Μ.Υ. Αλεξάνδρας περιλαμβάνει 8 ιατρούς ειδικευμένους (Γενικός γιατρός ή Παθολόγος, Χειρουργός, Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Ορθοπεδικός, Οδοντίατρος, Ακτινοδιαγνώστης, Βιοπαθολόγος).

Είναι προφανές πως για την πλήρη ανάπτυξη της Μονάδας ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί επείγοντα περιστατικά σε 24ωρη βάση χρειάζονται πολύ περισσότεροι γιατροί από τους 8 ειδικευμένους που ήδη υπηρετούν. Δεν είναι όμως προφανές από πού θα εξασφαλιστούν αυτοί οι γιατροί – μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι θα καλυφθούν οι ιατρικές θέσεις με μετακινήσεις άλλων ειδικευμένων ιατρών από τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ή με επικουρικούς. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η απορία γεννάται αμέσως για όποιον γνωρίζει πως έχει η κατάσταση στα αποδεκατισμένα από προσωπικό νοσοκομεία: το ιατρικό δυναμικό στις περισσότερες κλινικές έχει τονωθεί κυρίως με τους επικουρικούς γιατρούς, τι θα συμβεί εάν μετακινηθούν γιατροί από το ήδη ελλειμματικό προσωπικό των κλινικών και των νοσοκομείων;

Το άλλο σενάριο είναι η Μονάδα να στελεχωθεί με τους συμβασιούχους γιατρούς που θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα είναι συμβασιούχοι για δύο συν δύο χρόνια – και θα αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ.

«Με τη στελέχωση αυτή διασφαλίζεται η αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και δεν χρειάζονται παραπομπή σε νοσοκομείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, παραβλέποντας στην ανακοίνωσή του «ασήμαντες» λεπτομέρειες που προκύπτουν για το εγχείρημα όπως πχ πόσο επιπλέον προσωπικό θα χρειαστεί, με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί, πόσα έκτακτα περιστατικά θα μπορεί να καλύπτει και πόσα προγραμματισμένα, πως θα γίνονται οι τυχόν παραπομπές σε νοσοκομείο κοκ.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ