04 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Χάος στο Λονδίνο με 2 επιθέσεις-6 νεκροί πολίτες-Νεκροί οι 3 δράστες

Λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στην εμβληματική Γέφυρα του Λονδίνου - Μασκοφόροι αμέσως μετά επιτέθηκαν σε πολίτες στη λαϊκή αγορά του Μπόροου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση - Τουλάχιστον 48 οι τραυματίες

Νύχτα τρόμου έζησε το Λονδίνο  μετά τα διαδοχικά χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη λαϊκή αγορά του Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου.
Τα δύο περιστατικά αντιμετωπίζονται επισήμως ως τρομοκρατικά, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, ενώ το περιστατικό στο Βοξχολ, που αρχικά είχε συνδεθεί με τα δύο πρώτα, τελικά δεν έχει σχέση- πρόκειται για επεισόδιο με μαχαίρωμα. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες: Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι - αν και βρετανικά μέσα μιλούσαν νωρίτερα  για επτά θύματα - ενώ τουλάχιστον άλλοι 48 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες. Όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της μητροπολιτικής αστυνομίας  οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οχτώ λεπτά μετά την πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι αρχές προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένας τροχονόμος, που είχε βρεθεί στη Γέφυρα του Λονδίνου μετά την ενημέρωση για την επίθεση με το βαν. Τα τραύματα του είναι σοβαρά αλλά δεν απειλούν τη ζωή του όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian αναφέρουν ότι οι τρεις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από πυρά που δέχθηκαν μέσα από θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Τα συγκεκριμένα οχήματα (armed response vehicle) κυκλοφορούν στους δρόμους του Λονδίνου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015.

Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) με ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς με ταχύτητα περίπου 80χλμ./ώρα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρεις επιβαίνοντες στο βαν βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».


05:53: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τη διπλή επίθεση είναι έξι και ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες.

04:35: Τo BBC έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα που είναι πεσμένος στο έδαφος και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί έναν από τους δράστες του αιματηρού διπλού χτυπήματος στο Λονδίνο. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από τον 25χρονο Ιταλό, Γκαμπριέλ Σκιότο που περνούσε εκείνη την ώρα από το σημείο, ο άνδρας φαίνεται να έχει πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών 'έχοντας κάτι δεμένο στη μέση του. Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για κάποιου είδους εκρηκτικό μηχανισμό.


04:16: Σειρά εκρήξεων ακούγεται από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Πληροφορίες ότι ήταν ελεγχόμενες από την αστυνομία.

02:55 Ήδη ενώ οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 2 νεκροί, στις 2.30 τα ξημερώματα ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε στα 7.

02:50: Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι το περιστατικό στο Βόξχολ δεν σχετίζεται με τα χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και το Μπόροου που πλέον χαρακτηρίζονται και επίσημα τρομοκρατικό χτύπημα.


02:00: Τουλάχιστον ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία, ενώ επιβεβαιώνει πυροβολισμούς και μαχαιρώματα στην αγορά Μπόροου

01:58: «Τρέξε, κρύψου, πέστο»: Με αυτή την οδηγία συμβουλεύει τους πολίτες στο Λονδίνο η Μητροπολιτική Αστυνομία.Το μήνυμα που ανέβηκε στο twitter είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη βρετανική πρωτεύουσα



01:51: Και τρίτο περιστατικό! Η Αστυνομία κατευθύνεται στο Vauxhall, στο νότιο Λονδίνο, όπου σημειώθηκε και τρίτο περιστατικό, το οπόιο αργότερα ανακοίνωσε ότι ήταν άσχετο με τα δύο πρώτα και δεν συνδέεται με τρομοκρατία



01.28: Νεώτερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι 3 μασκοφόροι με σπαθιά επιτέθηκαν σε πολίτες στην αγορά του Μπόροου: «Είδα να καρφώνουν μια κοπέλα στο στήθος», είπε χαρακτηριστικά ένας μάρτυρας.

01:27: 3 υπόπτους αναζητεί η αστυνομία, ενώ βασική της προτεραιότητα αποτελεί να εκκενώσει την περιοχή του London Bridge από τον κόσμο

01:10: Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε πως υπήρξε και δεύτερο περιστατικό στην λαϊκή αγορά Μπόροου Μάρκετ, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Γέφυρα.


01.08: Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα κατά τα φαινόμενα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς.

01.00: Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» μιλούν οι Αρχές χωρίς να δίνουν επιπλέον πληροφορίες. Στους σταθμούς του Μετρό στη Γέφυρα του Λονδίνου, στο Γουότερλου Ιστ, στο Τσάρινγκ Κρος και στην Κάνον Στριτ οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση.



00.58: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το βαν (φώτο από κάτω) έχει παρασύρει τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον έξι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος «χωρίς να κινούνται».




Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι αναπτύξει δυνάμεις στη Γέφυρα του Λονδίνου και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.




Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα κλειστό λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι το φορτηγάκι έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πέντε ή έξι ανθρώπους.