06 Ιουνίου 2017

Ντοκουμέντα: Ιρακινοί κομάντος βασανίζουν υπόπτους τζιχαντιστές [εικόνες & βίντεο]

Ντοκουμέντα: Ιρακινοί κομάντος, μέλη μιας επίλεκτης ομάδας που μάχεται για την απελευθέρωση της Μοσούλης απ’ το «Ισλαμικό Κράτος» και έχει λάβει τα εύσημα της Ουάσιγκτον απεικονίζονται να βασανίζουν και να εκτελούν αιχμαλώτους με την υποψία ότι είναι συνεργάτες των τζιχαντιστών σε βίντεο που έβγαλε λαθραία από το Ιράκ ένας φωτορεπόρτερ και πρόβαλε προ ημερών το ABC News.

Έχοντας εργαστεί στο πλευρό της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής ομάδας ο Αλί Αρκάντι κατέγραψε πώς στη μάχη κατά των σουνιτών εξτρεμιστών οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατέφυγαν στις ίδιες ωμές τακτικές των αντιπάλων τους του ΙΚ. Ο φωτορεπόρτερ, που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ιρακινών στρατιωτών στο μέτωπο της Μοσούλης, παρέστη σε κάποιες «ανακρίσεις», που είχαν ως στόχο την απόσπαση ομολογίες από αιχμαλώτους που κατηγορούνταν για συνεργασία με την τρομοκρατική οργάνωση.


Κάποια στιγμή οι στρατιώτες διακρίνονται να βασανίζουν έναν άνδρα επειδή υποπτεύονταν ότι οι δύο γιοι του ήταν όργανα των τζιχαντιστών. Στις εικόνες φρίκης ο κρατούμενος με δεμένα τα μάτια κρέμεται απ’ το ταβάνι ενώ οι στρατιώτες του τοποθετούν πρόσθετα βάρη στην πλάτη για να εντείνουν τους πόνους και την αγωνία του.

Ο Αρκάντι δέχθηκε απειλές απ’ τους στρατιώτες που απεικονίζονται στις σκηνές και κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα και να βγάλει το ανατριχιαστικό υλικό παρά τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να εμποδίσει τα αρνητικά δημοσιεύματα.


Οι εικόνες φρίκης θυμίζουν τα βασανιστήρια και την κακοποίηση κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές Αμπού Γκράιμπ έξω απ’ τη Βαγδάτη, όπως επεσήμαναν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε ξαναδεί τέτοια βασανιστήρια, θυμίζουν το Αμπού Γκράιμπ», είπε ο Μοχάμεντ Σερκάλ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ “SALAM for Democracy and Human Rights”.

«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης ανεξάρτητα αν είναι τρομοκράτες ή εγκληματίες. Πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Αυτή τη στιγμή στη Μοσούλη δεν υπάρχει ένας διεθνής μηχανισμός ή κάποια διεθνής επιτροπή που να επιβλέπει πώς διεξάγονται οι μάχες. Γίνονται πολλά εγκλήματα κι απ’ τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.




Αν δεν παίζει το βίντεο δείτε το εδώ

Μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκουμέντου της φρίκης ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ διέταξε έρευνα, αν και εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για την αμεροληψία του.

«Γνωρίζουμε ελάχιστες περιπτώσεις ιρακινών στρατιωτών ή αξιωματικών που να καταδικάστηκαν για κακοποίηση κρατουμένων», λέει η Human Rights Watch επισημαίνοντας ότι το υλικό του Αρκάντι δεν είναι η μόνη απόδειξη εγκλημάτων που διέπραξαν οι ιρακινές δυνάμεις στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους.»

Η οργάνωση λέει ότι έχει καταγράψει πολλά περιστατικά στο Ιράκ με «συνοπτικές εκτελέσεις υπόπτων τζιχαντιστών μαχητών» και «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης». Και δεν είναι μόνον οι ίδιοι οι ύποπτοι που βασανίζονται αλλά και μέλη των οικογενειών τους που υφίστανται «συλλογική τιμωρία... περιλαμβανομένης της κατεδάφισης των σπιτιών τους και της εξορίας.»