23 Ιουνίου 2017

Με νέα στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτακης εντός και... εκτός συνόρων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με καινούργια στοιχεία εμπλουτίζει ο πρόεδρος της ΝΔ την στρατηγική του αναφορικά με τις επιλογές αλλά και τις κινήσεις που θα κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πειστεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα «παιχτούν» πολλά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει εκλογές» άμεσα.


Κεντρικός άξονας του νέου σχεδιασμού είναι η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η εξουσία δε θα πρέπει να έρθει στα χέρια του ως «ώριμο φρούτο», αλλά οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν για την ορθότητα των προτάσεων της ΝΔ.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με πορεία στο λαό, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Στην Πειραιώς έχοντας αναλύσει τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί στην ευθεία σύγκριση με τον κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες δείχνουν να τον εμπιστεύονται αφού αρχίζουν πλέον και ακούν όσα τους λέει» τονίζει συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιμένει ότι σιγά σιγά διαμορφώνεται μία «σιωπηρή» πλειοψηφία. «Την πλειοψηφία αυτή θέλει να εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΔ» σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της εξωστρεφούς στρατηγικής η ΝΔ παρατάσσει τα όπλα της με κεντρικό πυλώνα την όσον το δυνατόν συχνότερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήδη το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Θεσσαλία με επιμέρους σταθμούς στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Ελασσόνα. Μία περιοδεία, η οποία έχει καθαρή στόχευση, την προσέγγιση στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Μία κοινωνική ομάδα, με την οποία η ΝΔ είχε παραδοσιακά στενούς δεσμούς μέχρι την στιγμή που ο σημερινός πρωθυπουργός μπήκε στο κάδρο, υποσχόμενος πολλά και διάφορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποφύγει τις μεγάλες υποσχέσεις και δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ.Τσίπρα, όταν είχε ανέβει πριν από τρία χρόνια στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στην περιοχή του Κάστρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της τότε κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή του κ.Μητσοτάκη θα συνεχιστεί πιθανότατα και όλον τον Ιούλιο, αφού υπάρχουν σκέψεις και για νέες επισκέψεις παρά τα λεγόμενα μπάνια του λαού.

Νέα προσέγγιση όμως υιοθετεί ο κ.Μητσοτάκης και στην παρουσία του εκτός Ελλάδας. Η αρχή έγινε από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βάλει στην ατζέντα του τη δημιουργία ενός δικτύου νέων σε ηλικία αλλά και σε ιδέες επικεφαλής αδερφών κομμάτων της ΝΔ στο ΕΛΚ, μέσα από το οποίο θα εξασφαλιστούν συμμαχίες για την Ελλάδα, όταν τα πρόσωπα αυτά βρεθούν στην ηγεσία των χωρών τους. Πρώτος στην λίστα ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας. Ο κ. Κουρτς, που είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, προβάλλεται ως το μεγάλο φαβορί των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης στα μέσα Οκτωβρίου.

Με άλλα λόγια ο κ. Κουρτς θα είναι καγκελάριος εντός του 2017. Στο τετ α τετ που είχαν συζητήθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. «Μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω ουσιαστική συνεργασία των δύο» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη. Δεύτερος στην σχετική λίστα συναντήσεων είναι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντγκαρ.Ο 39χρονος Βαράντκαρ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και πιθανότατα ο κ. Μητσοτάκης θα τον συναντήσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ το φθινόπωρο.

Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει σχέσεις όχι μόνο με δυνατούς παίχτες εντός του ΕΛΚ που την τρέχουσα περίοδο κυριαρχούν (Μέρκελ, Ραχόι) αλλά επιθυμεί να προβλέψει την ανθρωπογεωγραφία του επόμενου διαστήματος, όταν και εκείνος πιστεύει ότι θα βρεθεί στην ηγεσία της χώρας.

http://www.liberal.gr/arthro/147223/politiki/2017/me-nea-stratigiki-o-kuriakos-mitsotakis-entos-kai-ektos-sunoron.html