06 Ιουνίου 2017

Έκανε πίσω η κυβέρνηση στην αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας

Άρον-άρον απέσυρε η Υπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας.
«Το άρθρο 16 του νομοσχεδίου διαγράφεται. Δεσμευόμαστε να το επαναφέρουμε σε επόμενο νομοσχέδιο αφού ζητούνται από αντιπολίτευση περαιτέρω στοιχεία», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, αλλάζοντας γραμμή.

Πάντως, μέχρι σήμερα η ίδια επέμεινε στο ορθό της διάταξης, αφού ισχυριζόταν ότι «η πώληση ή μίσθωση ακινήτου δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης, δηλαδή δεν έχουν μεταβιβαστεί μετοχές, μερίδια, δεν μεταβιβάζεται φήμη και πελατεία». Ωστόσο, φαίνεται ότι η αντιπολίτευση την πίεσε αρκετά και προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές αποφασίστηκε να αποσυρθεί η ρύθμιση.

Υπενθυμίζετε ότι κατά την δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος έκανε λόγο για «μείζον θέμα». «Oι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ελάχιστα πειστικές και επιβεβαίωσαν τις υποψίες όλων ότι πρόκειται μάλλον για ύποπτη διάταξη – τι άλλο θα ήταν όταν προβλέπει ότι δεν συνιστά μεταβίβαση η πώληση ή εκμίσθωση επιχειρήσεις με εξοπλισμό σε άλλη επιχείρηση κι αφορά εκκρεμείς υποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδης μίλησε για «ύποπτο και πονηρό άρθρο», ενώ κάλεσε την αρμόδια Υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/142880/politiki/2017/ekane-piso-i-kubernisi-stin-anadromiki-diagrafi-forou-uperaxias.html