07 Ιουνίου 2017

Ο τρομοκράτης της Παναγίας των Παρισίων ήταν δημοσιογράφος στη Σουηδία, με βραβείο!

Ο άνδρας που επιτέθηκε σε αστυνομικό με σφυρί μπροστά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, σπούδασε και δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Σουηδία και στη συνέχεια ήρθε στη Γαλλία ως φοιτητής.


Ο Farid. I, ήταν δημοσιογράφος στη Σουηδία και ήταν καταγραμμένος ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος από το 2008, στην Ουψάλα, στο κέντρο της χώρας. Εμφανιζόταν ως ειδικός στα θέματα «ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου», σύμφωνα με το μέσο στο οποίο εργαζόταν στην Σουηδία. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι αυτός ο 40χρονος δεν ήταν γνωστός στις αρχές.

Σύμφωνα με την σουηδική «Expressen», ο  Farid. I ήταν παντρεμένος ως το 2005 με Σουηδέζα, η οποία δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Παναγία των Παρισίων. Είχε φύγει από την Σουηδία και πήγε στην Αλγερία, το 2013. Ωστόσο η τελευταία του γνωστή διεύθυνση ήταν σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.
Σπούδασε δημοσιογραφία σε πανεπιστήμιο της Ουπσάλα, από το 2009 ως το 2011 και πήρε το πτυχίο του το 2011. Ακόμη σήμερα πολλά από τα άρθρα του μένουν ανεβασμένα στο μέσο που εργαζόταν.
Τον Μάρτιο του 2008, ο Farid I. δημοσίευσε ένα άρθρο στην επιθεώρηση «Världshorisont», την οποία εκδίδει η Σουηδική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Εθνών, ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΗΕ. Το άρθρο του έχει τίτλο «Πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας: 7 σκοτεινά χρόνια για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Στο εν λόγω άρθρο ο τρομοκράτης βασίζεται πάνω σε μια αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, και ειδικά στην φυλάκιση ισλαμιστών ακτιβιστών στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.
Το 2009 πήρε και βραβείο από την σουηδική θυγατρική της Κομισιόν για ένα άρθρο σχετικά με τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη στη Σουηδία. Σε αυτό το άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, ο τρομοκράτης καταγγέλλει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι θύματα ανισοτήτων επειδή εξαρτώνται από συλλόγους και ΜΚΟ για να θεραπευτούν. Εγραφε ότι είναι απαράδεκτη η μεταρρύθμιση που μείωνε τα δικαιώματά τους σε ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Το 2010 έκανε ένα σεμινάριο στο δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας και έκανε ρεπορτάζ για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι που κατοικούν στο Göteborg, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά, όπως έγραφε.

Σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό «Fjärde Världen», αφιερωμένο στους αυτόχθονες πληθυσμούς, παρουσιάζει τον εαυτό του ως Αλγερινό βερβερικής καταγωγής.
«Οι Αλγερινοί είναι ελαστικοί γιατί είναι ένας λαός που γνώρισε μεγάλα βάσανα και φτώχεια την εποχή των αποικιών. Είναι επίσης αρκετά ευαίσθητοι και απλοϊκοί. Αυτό κατάλαβαν οι ριζοσπάστες ισλαμιστές και επωφελήθηκαν στις αρχές του 1990», γράφει.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Farid I. έγραφε και στην καθημερινή τοπική εφημερίδα «Uppsala Nya Tidning», όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Roger Berglund, στο σάιτ της εφημερίδας.

Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου, ο τρομοκράτης τέθηκε σε προσωρινή κράτηση, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, στο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στην πόλη Cergy, κοντά στο Παρίσι. Στο σπίτι του βρέθηκε βίντεο προπαγάνδας του ισλαμικού κράτους ενώ ο ίδιος την ώρα που επιτέθηκε στον 22χρονο γάλλο αστυνομικό, μπροστά στην Παναγία των Παρισίων φώναξε «Είναι για την Συρία!» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου του ισλαμικού κράτους».

Ο τρομοκράτης, από το 2014, είχε εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της Λορένης, στη Γαλλία. Ο καθηγητής του δήλωσε ότι η πράξη του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: «Ηταν ένας άνθρωπος που δεν έπινε αλκοόλ, ήρεμος σαν αρνί ....εκατό χιλιόμετρα μακριά από τα ισλαμικά ιδεώδη μίσους εναντίον της Δύσης», δήλωσε.
Ενας γείτονάς του στο διαμέρισμα του Cergy τον περιέγραψε ως «διακριτικό άνθρωπο».
«Δεν έμοιαζε καθόλου με ισλαμιστή, με μακριά γένια. Ντυνόταν με παντελόνι και σακάκι, ένα στιλ καθηγητή λυκείου. Ενας άνθρωπος υπεράνω υποψίας», δήλωσε.