15 Ιουνίου 2017

Σε «ατζέντα» Καμμένου και η Εξωτερική πολιτική της χώρας. Ασύμβατη με τον ΣΥΡΙΖΑ, προβληματική για την χώρα

Ειδικού Συνεργάτη

Μπροστά σε ένα γεμάτο από πυκνά και κρίσιμα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική της χώρας το «τρενάκι» και στα εξωτερικά το πιλοτάρει ο Π. Καμμένος, δημιουργώντας προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και εντονότατη δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει να υλοποιείται μια πολιτική που για τον ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται εθνικιστική.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνουν ευκαιρία για στενό «μαρκάρισμα» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας που αφορούν γενικότερες επιλογές της χώρας αλλά και την διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, των σχέσεων με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον υπό την νέα κυβέρνηση Trump, αλλά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Τα εσωτερικά «πυρά» στοχοποιούν και τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος όπως ο ίδιος δήλωσε βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν είναι μέλος του κόμματος, ενώ ο κ. Κοτζιάς και συνεργάτες του θεωρούν ότι πολλά από τα κτυπήματα που δέχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Διεθνή Διάσκεψη για  το Κυπριακό προήλθαν από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον κ. Π. Καμμένο.

Στο Σκοπιανό η επίθεση που εξαπέλυσε πριν λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Άμυνας εναντίον του τομεάρχη της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου  ήταν αποκαλυπτική, καθώς ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην διπλωμάτη επειδή ζήτησε να ενημερωθεί για την επίσημη κυβερνητική πολιτική για το Σκοπιανό, με αφορμή δήλωση η οποία απέρριπτε κάθε χρήση του ορού Μακεδονία από το όνομα  της ΠΓΔΜ.

Βεβαίως ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς επανειλημμένα  τις τελευταίες ημέρες έχει παραπέμψει στην ενιαία  θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό του Μακεδονία,  για όλες τις χρήσεις.

Ο κ. Καμμένος γνωρίζει βεβαίως ότι αυτή είναι συμφωνημένη θέση από όλα τα κόμματα, αλλά με την διαφοροποίηση του επιχειρεί μεν να απευθυνθεί σε ένα μικρό κομμάτι της κοινής γνώμης, στέλνει όμως και ένα σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δυσκολεύει περαιτέρω τους χειρισμούς. Όσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί εκ των οποίων  δεν έχουν πρόβλημα με την διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αισθάνονται  αμηχανία  από την συνύπαρξη αυτή με τον κ. Καμμένο.

Στα ελληνοτουρκικά  οι συχνές προσβλητικές αναφορές για τον Προέδρο Erdogan, αλλά και οι δημόσιες υποτιμητικές  αναφορές του στις δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν προκαλέσει σφοδρές επιθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας  και εντάσεις οι οποίες είναι αχρείαστες αυτή την περίοδο στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Στην Κύπρο οι δηλώσεις του κ. Καμμένου προ διμήνου ότι επίκειται ένταση τον Ιούνιο  στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν ήταν προφανώς κάποια… αποκλειστική πληροφορία καθώς είναι γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και συνεπώς εάν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό θα  επιχειρήσει η Τουρκία να παρέμβει και να προκαλέσει την διακοπή τους. Όμως οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση  και φυσικά δεν είχαν κανένα περιεχόμενο…

Πρόσφατα μάλιστα η είδηση ότι ο Π. Καμμένος επρόκειτο να μεταβεί στην Κύπρο και να παραστεί σε εκδήλωση για τον στρατηγό Γρίβα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις  του ΑΚΕΛ και δυσθυμία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Γ. Γρίβας ήταν ιδρυτής της οργάνωσης Χ στην Κατοχή και της ΕΟΚΑ Β'. Η επίσκεψη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.

Η φωτογράφηση στα  ελληνοαλβανικά σύνορα με τζάκετ εκστρατείας δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο εφόσον την ίδια  στιγμή ο κ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς ακολουθούν εντελώς διαφορετική πολιτική εναντίον του κ. Rama και υπονομεύεται έτσι η άσκηση ενιαίας πολιτικής έναντι μιας χώρας που λόγω του εθνικισμού και του Μεγαλοϊδεατισμού της αποτελεί «ειδική περίπτωση».

Αλλά και οι πρώιμες προσπάθειες του κ. Καμμένου για παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ για Αμυντικό Υλικό  είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι τελευταίοι δημόσιοι ύμνοι προς την Ουάσιγκτον και την νέα κυβέρνηση Trump και η επίμονη πρόσκληση στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν για τις αμυντικές ανάγκες τους την Ελλάδα  αγγίζουν ευαίσθητες χορδές  στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι ο μοναδικός Σύμμαχος της Ελλάδας είναι οι ΗΠΑ και όχι εκείνοι «που δεν συμβιβάστηκαν με την ήττα τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο». Είναι προφανές όμως ότι η αλλαγή στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας και η αποδοχή των ΗΠΑ ως εναλλακτικού Συμμάχου και Εταίρου  έναντι της Ε.Ε. και της ισχυρότερης χώρας της της Γερμανίας, δεν αποτελεί απόφαση ενός υπουργού, όσο σημαντικός κι αν είναι ούτε εκδηλώνεται φυσικά με μια… συνέντευξη.

Το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», παραμένει καλό άλλοθι αριστεροσύνης  για να εκφυλισθεί στο «Στρατηγέ μου (σ.σ. Trump) ιδού ο στρατός σας και η βάση σας (σ.σ. δείχνοντας τον ελληνικό λαό και το Ελληνικό έδαφος…).

Την πρώτη φορά το «αντάλλαγμα» ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ για το χρέος. Αυτό αργότερα έγινε, «δωρεά δυο αμερικάνικων φρεγατών». Η τελευταία εκδοχή είναι  ότι η Υπερδύναμη να θα μας προσφέρει την χαρά να φιλοξενήσουμε στην Σούδα  μια «μονάδα βατραχανθρώπων»…

Αν το πρόβλημα Π. Καμμένος αφορούσε μόνο την Κοινοβουλευτική Ομάδα  του ΣΥΡΙΖΑ το κακό θα ήταν μικρό. Αφορά όμως και κρίσιμες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Που αφορούν την ίδια την χώρα…

 http://www.liberal.gr/arthro/145142/amyna--diplomatia/2017/se-isonatzentasin-kammenou-kai-i-exoteriki-politiki-tis-choras-asumbati-me-ton-syriza-problimatiki-gia-tin-chora-.html