21 Ιουνίου 2017

Τουρκική προπαγάνδα με ελληνικό πλοίο

Νέα προπαγανδιστική εκστρατεία για τη Λωρίδα της Γάζας διεξάγει η Άγκυρα με εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Η Τουρκία, με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού, στέλνει στην Γάζα ένα καράβι, το οποίο μεταφέρει τροφές, είδη πρώτης ανάγκης και δώρα.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας μεταδίδουν ότι η τουρκική βοήθεια φεύγει απευθείας από το λιμάνι της Μερσίνης με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Επτά χρόνια μετά το συμβάν του Μαβί Μαρμαρά, η τουρκική πλευρά στέλνει μηνύματα ισλαμικής αλληλεγγύης, τα οποία βρίσκουν θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ωστόσο, δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης τουρκικής ενημερωτικής ιστοσελίδας Oda Tv φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες ενδέχεται να δυσαρεστήσουν μερίδες της συντηρητικής και εθνικιστικής βάσης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα που επικαλείται η Καθημερινή, ο τελικός προορισμός του πλοίου που μεταφέρει την τουρκική βοήθεια θα είναι το λιμάνι Άσντοτ του Ισραήλ και όχι η Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα το πλοίο είναι ελληνικών συμφερόντων. Η ιστοσελίδα, μάλιστα, δημοσιεύει και την ονομασία της ελληνικής εταιρίας που έχει στην κατοχή της το πλοίο που μεταφέρει την βοήθεια της Τουρκίας στην Παλαιστίνη.

Το επίμαχο δημοσίευμα αφήνει πολλά υπονοούμενα για τις αληθινές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στο όλο εγχείρημα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πριν από επτά χρόνια το Μαβί Μαρμαρά μετέφερε στην Παλαιστίνη ληγμένα φάρμακα και χρησιμοποιημένα παιχνίδια.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα υπάρχουν δύο παράγοντες-κίνητρα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην νέα προπαγανδιστική εκστρατεία της Άγκυρας για την Παλαιστίνη. Πρώτον, η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώκει να στείλει νέα, «θερμά» μηνύματα στην συντηρητική βάση της κοινωνίας και στον μουσουλμανικό κόσμο. Δεύτερον, στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ενδέχεται να δρομολογεί νέα σχέδια, παρόμοια με αυτά της περιόδου της υπόθεσης του Μαβί Μάρμαρα.