Header Ads

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΜΠΑΤΣΕΣ! Βρυξέλλες: Αν ο Τσίπρας επιμείνει, οι ηγέτες θα τον παραπέμψουν ξανά στο Eurogroup

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας Βρυξελλών στον «πόλεμο» δηλώσεων που έχει ξεσπάσει ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει λύση όπως επιδιώκει η Αθήνα, θα προσφύγει στη Σύνοδο Κορυφής.


Μάλιστα, φέρεται να έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και όχι των ηγετών. Σε ειρωνικό μάλιστα τόνο υποστήριξε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός τηλεφωνεί διαρκώς στην Ανγκελα Μέρκελ θέτοντας το θέμα και εκείνη του απαντά «Αλέξη αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».

Σήμερα ήρθε άλλη μια προειδοποίηση για την Αθήνα: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου» δήλωσε στο Capital.gr, Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού περί επιδίωξης της λύσης και συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο.

Κακώς αναζητά σωσίβιο στους ηγέτες ο Τσίπρας

Όπως σημειώνει ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος «ο κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες αφού την τελευταία φορά που το προσπάθησε αυτή η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου και το αποτέλεσμα ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης αλλά και το να... πάμε σε ένα νέο Eurogroup στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που είχε προταθεί πριν την αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Τονίζει δε ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές των πιστωτών είναι πολύ αισιόδοξες. Στο προηγούμενο Eurοgroup ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία και λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και δεν μπορέσαμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία καθώς μία πλευρά – όχι το ΔΝΤ, όχι η Γερμανία – είπε "οχι”».

Μιλώντας για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο αυριανό τραπέζι του Eurogroup, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι ίσως μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως δεν προωθείται η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, την οποία άλλωστε έχει ήδη απορρίψει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όπως τονίζει "θα υπάρξει μία καθαρή λύση με βάση τη συμφωνία και την ανακοίνωση του Μαΐου του 2016. Αυτό δεν αλλάζει. Ίσως υπάρξουν κάποιες περισσότερες διατυπώσεις, ωστόσο η βάση θα είναι αυτή".

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Eurοgroup θα αφαιρέσει τη φράση "εάν χρειαστεί" σχετικά με την εφαρμογή των "ενδεχόμενων" μέτρων για το χρέος, ο αξιωματούχος τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαγραφεί. "Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο όλες οι πλευρές συμφώνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το "αν χρειαστεί" είναι το πιο βασικό κομμάτι της όλης συμφωνίας, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κοινό έδαφος ΔΝΤ-Γερμανία

Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ και η Γερμανία έχουν φτάσει σε κοινό έδαφος, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των θεσμών ότι αυτό στο οποίο θα κινηθούμε είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. "Το βασικό για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να μπορέσει – όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ – να επιστρέψει στις αγορές. Όσο καθυστερούν τα πράγματα, τόσο χειρότερα για την ελληνική οικονομία. Η Σύνοδος δεν μπορεί και δεν θα αποφασίσει κάτι για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα κομμάτι που αφορά τους υπουργούς των Οικονομικών και όχι τους ηγέτες"

Ελληνας αξιωματούχος: Είμαστε πολύ μακριά από λύση

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κα Μέρκελ», τονίζει ο αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.