Header Ads

ΠΗΡΑΝ ΠΟΥΛΟ ΑΦΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ 4,3%-Bloomberg: Στο 4,875% το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ομολόγου-Ίσως πέσει ως το 4,7%-Σικέ η υπερκάλυψη

Στο επίπεδο του 4,875% διαμορφώνεται σύμφωνα με το Bloomberg το επιτόκιο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο τις ανάδοχες τράπεζες αναφέρει ότι λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές ως προς το κυβερνητικό εγχείρημα εξόδου στις αγορές.

Όπως έχει γίνει γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη επιτοκίου, χαμηλότερα από το 4,95%, που είχε πετύχει το ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από τα πρώτα στοιχεία, αυτός ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται, όχι όμως στο βαθμό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Μάλιστα το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.

Η κυβέρνηση προσδοκά επιτόκιο γύρω στο 4,5% και την υπερκάλυψη της έκδοσης τουλάχιστον τρεις φορές.

Στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου. Η Εθνική Τράπεζα έχει ομόλογα του 2019 ύψους 350-400 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ και η Eurobank 200-300 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

star.gr

Θρίλερ με το επιτόκιο του 5ετούς - Αρνητικό νέο ότι θα διαμορφωθεί στο 4,70% παρά τις αναφορές για 4,875% - Υπερκάλυψη σικέ

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Pimco θα αγοράσει 200 εκατ ευρώ του νέου ελληνικού 5ετούς και επίσης και η Greylock capital.
Θρίλερ με το επιτόκιο αλλά και την τεχνητή υπερκάλυψη βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες του bankingnews.gr το τελικό επιτόκιο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,7%, παρά τις αναφορές ότι θα κυμαίνεται στο 4,875% και παρά τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ που ήθελε 4,30%.
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφερθεί στην χρονική μετάθεση της έκδοσης και στην τελική ημερομηνία της έκδοσης 24 και 25 Ιουλίου 2017.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος επειδή ποντάρει προφανώς σε πολιτικούς πόντους από την έξοδο στις αγορές μέσω 5ετούς ομολόγου λήξης 2022 εστιάζεται
1)Στο επιτόκιο
2)Στην υπερκάλυψη
3)Στην συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο νέο ελληνικό ομόλογο και την αντίστοιχη συμμετοχή των ελλήνων.

Το θρίλερ του επιτοκίου 

Στο επιτόκιο του νέου 5ετούς ομολόγου εκτυλίσσεται ένα θρίλερ.
Οι έλληνες τραπεζίτες επιμένουν στην πρόβλεψή τους ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,70%, παρά τις αναφορές για επιτόκιο στο 4,875%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανάδοχοι προσπαθούσαν για επιτόκιο 4,5% ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ και η κυβέρνηση θα ήθελε επιτόκιο 4,30% ώστε να περάσει ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές….ότι μπορεί να δανειστεί με καλύτερα επιτόκια από το παρελθόν.
Το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,7%, χαμηλότερο κατά 0,25% από το επιτόκιο Σαμαρά και αυτή η επίδοση προφανώς δεν ενθουσιάζει γιατί με τόσο οριακή βελτίωση στο επιτόκιο, κατ' ουσίαν δεν βελτιώνεται το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους.
Πάντως ως προς το επιτόκιο 3 είναι τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε
1)Η Κύπρος όταν είχε βγει στις αγορές το 2016 έχοντας βγει και από τα μνημόνια δανείστηκε στην 5ετία 4,75%.
2)Η Ελλάδα δανείζεται από τον ESM με επιτόκια 0,89% δηλαδή θα δανειστεί περίπου 5 φορές ακριβότερα από τους ιδιώτες επενδυτές.
3)Το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο περίπου 3,8% που πρακτικά σημαίνει ότι οι αγορές δανείζουν ακριβά την Ελλάδα.
Το 3,8% επιτόκιο του ΔΝΤ είναι το ακριβότερο επιτόκιο που έχει δανείσει το Ταμείο στην ιστορία του.

Υπερκάλυψη τεχνικής υφής και χαμηλής βαρύτητας στο νέο 5ετές 

Η υπερκάλυψη στο νέο 5ετές δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία θα είναι 3 φορές το ζητούμενο ποσό των 3 δισ δηλαδή 9 δισεκ. ή 3,5 φορές δηλαδή 10,5 δισεκ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο ειδών υπερκαλύψεις.
Α) Η μια υπερκάλυψη ορίζεται ως αυξημένη συμμετοχή των επενδυτών σε μια έκδοση αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε μείωση του επιτοκίου λόγω αυξημένης πραγματικής ζήτησης.
Β)Ο άλλος τύπος υπερκάλυψης είναι τεχνικής υφής.
Εάν μια έκδοση έχει καλυφθεί και ένας επενδυτής θέλει να αγοράσει μέρος της έκδοσης επιλέγει να υποβάλλει πολλαπλάσια προσφορά ώστε να καλύψει τον στόχο του.
Π.χ. ένα ένας ξένος επενδυτής θέλει να αγοράσει 100 εκατ ευρώ ίσως να χρειαστεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για 500 εκατ για να πάρει τα 100 εκατ.
Αυτή η υπερκάλυψη δεν βελτιώνει το επιτόκιο και στόχο έχει να καλύψει τις επενδυτικές στρατηγικές των ενδιαφερομένων θεσμικών.
Στην ελληνική περίπτωση με το νέο 5ετές φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην δεύτερη περίπτωση μεγάλη υπερκάλυψη 3 ή 4 φορές αλλά χωρίς ουσιαστικό νόημα καθώς η μεγάλη ζήτηση δεν μεταφράζεται και σε συμπιεσμένο επιτόκιο.…

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην έκδοση; 

Πρωτίστως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από το νέο 5ετές θα αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ.
Το ζητούμενο ποσό είναι 3 δισεκ.
-οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με 890 εκατ ευρώ
-Το κοινό Ταμείο με 500 εκατ και δυνητικά έως 830 εκατ ευρώ.
-Οι ξένοι θεσμικοί θα συμμετάσχουν με 1,6 δισεκ. με έκδοση 3 δισεκ.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Pimco θα αγοράσει 200 εκατ ευρώ του 5ετούς και επίσης και η Greylock capital.

Συμπέρασμα 

Για την ελληνική κυβέρνηση η έκδοση του 5ετούς ομολόγου με αντικατάσταση του ομολόγου 2019 θα έχει μεγάλη επικοινωνιακή σημασία.
Ο Σαμαράς δανείστηκε στο 4,95% και η κυβέρνηση Τσίπρα θα δανειστεί μάλλον στο 4,7%.
Πρακτικά λοιπόν δεν προκύπτει στρατηγικό όφελος από την έκδοση αυτή.
Κάθε έξοδος στις αγορές είναι θετικό βήμα προς τα εμπρός αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια η Ελλάδα έχει ανάγκη την ουσία όχι επικοινωνιακές στρατηγικές.
Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να υποτιμηθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτιμηθεί.
Όπως έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά επικαλούμενοι τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου...στην δεύτερη έξοδο...θα σημειωθεί μεγάλη βελτίωση επιτοκίου.
Π.χ. η Κύπρος δανείστηκε με 5ετές ομόλογο την πρώτη φορά 4,75% και την δεύτερη φορά με 2,80% περίπου.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.