06 Ιουλίου 2017

Πηδάνε από το καράβι και βγάζουν τα άπλυτα στην φόρα

Δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποια ειδική ανακριτική επιτροπή. Οι άνθρωποι ομολογούν αβίαστα τα πάντα. Τα ανακοινώνουν, μάλιστα, και  σε διεθνή συνέδρια. Ο λόγος για τον διαχρονικό σύμβουλο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ κ. Glenn Kim. Ετοίμαζαν την δραχμή, την ώρα που πουλούσαν θεωρίες περί σοσιαλισμού στις συζητήσεις με τους δανειστές. Κυνικοί και επικίνδυνοι. Όλα επιβεβαιώνονται. Ένα – ένα. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή.


Ετοίμαζαν, λέει, ένα παράλληλο νόμισμα με το οποίο θα πλήρωναν ένα μέρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Όταν μιλάμε για παράλληλο νόμισμα μιλάμε στην πραγματικότητα για την δραχμή. Αν δεν θέλετε να την πείτε δραχμή, δώστε της ό,τι όνομα θέλετε. Αλλά πρόκειται για την δραχμή!

Αυτά που σήμερα ισχυρίζεται ο Κορεάτης σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης τα είχαμε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή. Κάπως έτσι μας κατέταξαν στην… «τρόικα εσωτερικού». Βαθιά επηρεασμένοι από την δική τους τραυματική εμπειρία του ΚΚΕ εσωτερικού και του ΚΚΕ του άλλου, της μήτρας του κομμουνισμού στην Ελλάδα, πίστεψαν ότι με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κι όλος ο κόσμος. Πετούσαν λάσπη σε όποιον θεωρούσαν αντίπαλο και δημιουργούσαν συνεχώς εχθρούς, σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πραγματική σκηνή των επιχειρήσεων.

Την ώρα λοιπόν που «ανακάλυπταν» το ανύπαρκτο  σχέδιο της εγχώριας αστικής τάξης και των διεθνών συμμάχων της για την ανατροπή της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης και ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός δούλευε για την δραχμή. Ήταν το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ξέρανε καλά ότι αυτό θα οδηγούσε σε ρήξη με την Ευρώπη. Και μην μας πουν ότι το έκαναν ως Plan B. Δεν υπάρχει Plan Β, όταν αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος. Υπάρχει μόνο υπονόμευση της Οικονομίας.

Αναρωτιούνται ακόμη ποιες δυνάμεις ώθησαν τους Έλληνες να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό; Τι ήθελαν, δηλαδή, να συμβεί; Ετοίμαζαν την δραχμή και περίμεναν ότι οι αποταμιευτές θα περίμεναν μοιρολατρικά το τέλος τους; Αφήστε δε που δεν υπήρξε και κάποια κίνηση από τους βουλευτές και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη. Να βγουν, δηλαδή, και να πουν ότι φέρνουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους καταθέσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα!

Ας ξαναδούμε το σκηνικό: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα παράλληλο νόμισμα. Αυτό διαρρέει στον Τύπο. Όσοι το γράφουν είναι ο εσωτερικός εχθρός. Ο κόσμος μαθαίνει το σχέδιο και βγάζει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί έχουν εκατομμύρια ευρώ σε ξένες τράπεζες και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βγάλουν μία ανακοίνωση στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να πουν ότι δεν πιστεύουν τα σενάρια περί δραχμής και να το δείξουν έμπρακτα, φέροντας τα ωραία τους λεφτουδάκια από το εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες θα λέγαμε ότι ήταν θαύμα που έμειναν κάποια λεφτά στις τράπεζες.

Μέχρι χτες υπήρχε ένα ερώτημα  για το αν εκείνες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τότε περί δραχμής ήσαν ακριβείς και σε ποιόν βαθμό. Προσωπικά δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία γι αυτό. Τώρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ούτε και μεταξύ των πλέον επιφυλακτικών αναγνωστών. Όχι μόνο ήσαν ακριβείς, αλλά και με τον τρόπο που πήγαν να  το κάνουν προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στην ελληνική Οικονομία. Δεν έχει σημασία αν οι πληροφορίες διέρρευσαν τότε με δική τους πρωτοβουλία ή όχι. Αν τις διέρρευσαν οι ίδιοι  για κάποιον σκοτεινό λόγο ή αν οι πληροφορίες διέρρευσαν από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ας πούμε από απροσεξία. Σημασία έχει ότι διέρρευσαν. Κι ότι δεν έκαναν στην συνέχεια κάτι για να ανακόψουν – έστω αυτό- τις ολέθριες συνέπειες του «ατυχήματος». Σημασία έχει ότι οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα γκισέ των τραπεζών. Τα capital controls δεν ήρθαν μόνα τους, αλλά με πρόσκληση  της τότε κυβέρνησης.

Μην έχετε αμφιβολία ότι η ευθύνη είναι συλλογική. Ότι δεν επρόκειτο για κάποια «επιπολαιότητα» του κ. Βαρουφάκη και των συνεργατών του. Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να τις γνωρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά μην πάμε μακριά. Ο κ. Glenn Kim δεν ήταν μόνο σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη. Παρέμεινε και επί των ημερών του κ. Τσακαλώτου. Είναι ταυτισμένος με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παράλληλο νόμισμα ήταν μία και μόνο από τις γκρίζες ιστορίες εκείνης της εποχής. Όχι όμως και η μοναδική. Είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα μαθευτούν όλα. Τα πάντα! Για το νομισματοκοπείο, αλλά και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αγαπημένο του υπουργό Άμυνας και συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το περίφημο δημοψήφισμα. Αρχίζουν και ανοίγουν στόματα. Να είστε σίγουροι ότι είμαστε στην αρχή και ότι έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

 http://www.liberal.gr/arthro/150464/apopsi/th-mauridis/pidane-apo-to-karabi-kai-bgazoun-ta-apluta-stin-fora.html