31 Ιουλίου 2017

Να αλλάξει η απόφαση Πολάκη: Μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες γυναίκες που δίνουν αγώνα για τη ζωή τους

ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ένα πραγματικό survivor χωρίς ασυλία, χωρίς παίχτες, χωρίς γυρίσματα, χωρίς εξωτικά νησιά, μαγευτικά τοπία και παραλίες… Σ’ αυτό το survivor συμπεριλαμβάνονται μοναχα “δράκοι” και νοσοκομεία.

Ένας “δράκος” που “τρώει” την ίδια σου τη σάρκα και οφείλεις να τον νικήσεις. Ορκίζεσαι. Το υπόσχεσαι πρώτα στον εαυτό σου μετά σε εκείνους που αγαπάς. Στο άκουσμα της λέξης σοκάρεσαι. Στην πορεία αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά μόνο να παλέψεις με νύχια και με δόντια για να ζήσεις, όχι να υπάρχεις αλλά να ζεις. Ο περιγύρος σου και το σύνολο γενικότερα σε βλέπουν ως “μελλοθάνατο”, χαιδεύεις το φαλακρό σου πια κεφάλι και βλέπεις τη γύμνια του χθες . Οι ζαλάδες και οι εμετοί δε σε αφήνουν να πάρεις τα πόδια σου. Χημειοθεραπείες. Κοιτάς τη σάρκα που κάποτε ήταν το στήθος σου…. Το σύμβολο της θηλυκότητας σου, το στήθος που κούρνιαζε και τρεφόταν για ώρες ατελείωτες το σπλάχνο σου… Και εσύ πρέπει να νικήσεις.

Και ο κ. Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός υγείας, μπερδεύτηκε από τις πολλές αναρτήσεις στα social media και πέρασε μία απόφαση, με την οποία έκοψε μία σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού….

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων και Ιαρών) μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛΟΚ της οποίας είναι μέλος μαζί με άλλους 27 Συλλόγους από όλη την Ελλάδα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του κ. Πολάκη.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, και μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εξέταση σώζει ζωές.

“Η εξέταση Oncotype DX δίνει λύση σε ένα μεγάλη πρόβλημα: Μετά τη χειρουργική επέμβαση (ταχεία βιοψία, μαστεκτομή, τεταρτεκτομή) ο θεράπων γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει τον καρκίνο, ώστε να προσδιορίσει αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-80 ετών. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη, τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι πληροφορίες που παίρνει ο κλινικός γιατρός από τη διενέργειά της, του επιτρέπουν να αξιολογήσει με ασφάλεια εάν η γυναίκα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή όχι κι αυτό διότι η εξέταση προβλέπει την πιθανότητα μετάστασης του καρκίνου καθώς και το όφελος από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες σε ποσοστό 50% τελικά δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία, αντιλαμβάνεσθε ότι χωρίς την παροχή της συγκεκριμένης προληπτικής εξέτασης από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κόστος της οποίας είναι μεγάλο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι μισές γυναίκες καρκινοπαθείς θα υποβάλλονται άσκοπα σε αυτή την οδυνηρή διαδικασία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος, σύμφωνα με μεγάλες κλινικές μελέτες, επιβαρύνοντας παρ’ όλα αυτά σημαντικά τόσο τον οργανισμό τους όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το άμεσο οικονομικό όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την εφαρμογή της συγκεκριμένης προληπτικής εξέτασης έχει υπολογιστεί μέσω της οικονομικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (εργαστήριο οργάνωσης και αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας, τμήμα νοσηλευτικής) περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται το κόστος των φαρμάκων για τη διαχείριση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς και οι χαμένες εργατοώρες του ιατρικού προσωπικού, στοιχεία που αυξάνουν σημαντικά το όφελος για το κράτος. Επειδή το Oncotype DX είναι μια εξέταση που ωφελεί τις γυναίκες ασθενείς αποτρέποντάς τες από το να υποβάλλονται άσκοπα σε χημειοθεραπείες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα που θα χορηγούσαν χωρίς να υπάρχει ανάγκη σε αυτές τις θεραπείες.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν κάνει οικονομία στα κρατικά ταμεία καθώς βραχυπρόθεσμα και μόνο μειώνει τις σχετικές κρατικές δαπάνες ενώ άμεσα τις αυξάνει θεαματικά σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα την υγεία χιλιάδων γυναικών τις οποίες από τη μία οδηγεί χωρίς λόγο σε χημειοθεραπείες και από την άλλη τις παροπλίζει επαγγελματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θέλουμε να αναθεωρηθεί η απόφαση στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες γυναίκες που δίνουν καθημερινά αγώνα για τη ζωή τους…”

Όλες αυτές οι γυναίκες κύριε Πολάκη, θα έπρεπε να γνωρίζετε και ως ιατρός, πως έχουν γαντζωθεί από τη ζωή και την έχουν διεκδικήσεις με πάθος και με θάρρος. Τους δαίμονες τους νίκησαν. Εσείς; Δεν παραδόθηκαν.Γι αυτο στους αληθινούς ήρωες, που υπάρχουν αναμέσα σας και ανάμεσα μας απαιτείται σεβασμός. Και καλό θα ήταν μαζί με τις χρήσεις του facebook και του twitter να μάθετε και δύο νέους όρους, που φαίνεται πως τη μέρα της σχολικής παράδοσης απουσιάζατε από το μάθημα. Ενσυναίσθηση και πολιτική ευθιξία, κύριε Πολάκη, αφού πρώτα αποσυρθεί η τραγική απόφαση σας…\



Η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Φωτογραφία από το αρχείο της.