30 Ιουλίου 2017

Έλληνας ομογενής στη Χιμάρα: «Σώστε με, δεν έχω ψωμί να φάω»- Του κατεδάφισαν το μαγαζί! Φοβάται ότι θα του κατεδαφίσουν το σπίτι

Ο Βασίλης Ζάχος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, είδε τους κόπους όλης του της ζωής να γκρεμίζονται. Μπουλντόζες του αλβανικού κράτους κατεδάφισαν το μικρό παραδοσιακό του εστιατόριο, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα.


Οι περιουσίες των Ελλήνων της Χιμάρας είναι στο στόχαστρο εδώ και καιρό. Ο 58χρονος Βασίλης είναι ένα από τα θύματα των κατεδαφίσεων που εφαρμόζει ο δήμαρχος της περιοχής ως «σχέδιο ανάπτυξης», με τις ευλογίες, φυσικά, του Έντι Ράμα.

«Αγόρασα αυτό το εστιατόριο πριν από 8 χρόνια. Σε αυτό εργαζόμασταν ολόκληρη η οικογένεια, η γυναίκα μου και τα 6 παιδιά μου. Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα. Πριν από 6-7 μήνες, ο δήμος μάς έστειλε ειδοποιητήριο κατεδάφισης. Διαμαρτυρηθήκαμε, διότι είχαμε όλα τα νόμιμα έγγραφα ιδιοκτησίας. Ευελπιστούσαμε ότι δεν θα συμβεί το κακό, αν και γνωρίζαμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας είχαν χάσει με τον ίδιο τρόπο τις περιουσίες τους» περιγράφει ο Βασίλης.
«Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω, είμαι σε απελπισία. Δεν έχουμε άλλους πόρους. Από αυτό το μαγαζί ζούσαμε 3 πολυμελείς οικογένειες» συγκλονίζει.

Μεταξύ των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν, ήταν και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χωριό του Βασίλη. «Ήρθαν νύχτα τα μηχανήματα και την γκρέμισαν. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Φοβάμαι μην γκρεμίσουν και το σπίτι! Παρακαλώ την ελληνική κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Είναι ο μόνος τρόπος!».