ΒΙΝΤΕΟ-Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για τα ουρλιαχτά Καμμένου "να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου"

Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.

«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πάντοτε η ίδια, απαράλλακτη και δεν συνιστά κάποια κατάκτηση της σημερινής κυβέρνησης το γεγονός ότι επανέλαβε αυτό που πάντα αναγνωρίζαμε ότι βρισκόταν στη βάση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού ζητήματος, ότι δεν μπορούν δηλαδή να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων του 1960 είναι ένα πλαίσιο αναχρονιστικό, το οποίο δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», σημείωσε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε: « θα αναγνωρίσω ως θετικό πως σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τίθεται πια το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε επιφύλαξη για το χρόνο ανάληψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το Φάκελο της Κύπρου, και όχι για την ουσία του θέματος όπως διευκρίνισε. Επιφύλαξη που έχει να κάνει, όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά, με το εάν ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος για αυτό καθαυτό το Κυπριακό.

Τέλος, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Καμμένος: Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου

"Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα υπήρξαν επιτυχείς αν και δεν κατέληξαν σε συμφωνία την οποία η ελληνική πλευρά, τόσο η ελλαδική όσο και η ελληνοκυπριακή επεδίωκαν με επιμονή και υπομονή" επεσήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με το Κυπριακό στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή.
"Υπήρξαν επιτυχείς γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας έθεσε ως πρωταρχικό θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.
"Ήρθε η ώρα να ανοίξουν και όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου που είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του Πρωθυπουργού να δοθούν δια του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα", τόνισε παράλληλα ο κ. Καμμένος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι "ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει" και ενημέρωσε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.
"Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής" υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.
Δείτε το βίντεο: