05 Ιουλίου 2017

«Λιώστε τους»

Του Γιάννη Σιδέρη

«Λιώστε τους» ήταν μια εμβληματική, αλλά όχι μοναδική, προτροπή στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο facebook, όπου για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη, με τη συνήθη… καλλιέπεια που τον διακρίνει.


Ως γνωστόν ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξανέστη, γράφοντας ότι τώρα που η κυβέρνηση διαθέτει το μηχανισμό και την τεχνολογία για να πιάσει τους φοροφυγάδες, «ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον έλεγχο αν υπερβαίνει την πενταετία.

ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ,ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ,ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!!!!!!

Πείτε μου τώρα  - καταλήγει - για εξελίξεις στο "νομικό πολιτισμό " που είμαι αστοιχείωτος ,περί δικαιοκρατικών εγγυήσεων και λοιπά κολοκύθια τούμπανα που τα θυμήθηκαν ΤΩΡΑ που κινδυνεύουν οι "πυλώνες του έθνους " που είναι στις λίστες!!!» ( τα κεφαλαία δικά του, η υπογράμμιση δική μας).

Ο κ. Πολάκης δεν είναι μόνος και δεν είναι καθόλου παρορμητικός. Είναι αρκετά αυτοκυριαρχημένος και δρα βάσει σχεδίου, τη συνηγορία του πρωθυπουργού - ο οποίος παρεμπιπτόντως τον θεωρεί ως τον καλύτερο υπουργό Υγείας ever. Ουσιαστικά ανέλαβε ρόλο να είναι ο αντι-Άδωνις του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που, όπου ο Άδωνις εκφράζει πολιτικό λόγο (αρκούντως τσιριχτό), ο Πολάκης, λόγω πολιτικής κουλτούρας και προσωπικού στυλ, δείχνει ότι τραμπουκίζει.

Οι παρεμβάσεις του ωστόσο γίνονται ευμενώς δεκτές από το στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι πιεσμένο από τη μνημονιακή υποταγή της κυβέρνησης. Ο αψύς τρόπος έκφρασης συνηχεί με το ακροατήριο αυτό, προσφέροντάς του τη ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση μάχεται με τους αντιλαϊκούς θεσμούς του αστικού οικοδομήματος, που – κατά τη δική τους πάγια οπτική - έχουν δημιουργηθεί για να υποστηρίζουν και να εξασφαλίζουν την επικυριαρχία των εκμεταλλευτριών τάξεων επί των φτωχών υπόδουλων εργαζομένων, εμποδίζοντάς τους να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους (τους οποίους αργεί να απελευθερώσει και ο Αλέξης, όπως υποσχόταν). Κορυφαίος εκ των μηχανισμών αυτών είναι φυσικά η Δικαιοσύνη, που άλλωστε δεν αποτελεί παρά συμπύκνωση Δικαίου της ταξικής κοινωνίας, υπέρ των επικυρίαρχων αυτής (γι αυτό και πρέπει να τους λιώσει!).

Δεν έχει σημασία αν, όπως έγραψε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης στη σελίδα του στο face book, «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορά καν αυτές τις περιπτώσεις. Οπότε ο οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι έγιναν χάρες σε μεγαλοεπιχειρηματίες καταρρέει, από την πραγματικότητα». Ψιλά γράμματα αυτά για την προπαγανδιστική ρητορική. Σημασία έχει η επίκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, όπως αυτό διερμηνεύεται υποκειμενικά από τα στελέχη της κυβέρνησης (Παππάς, Τζανακόπουλος κ.α)!

Οι δικαστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή ο υπουργός «έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης ανοχής και αξιοπρέπειας, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά την οποία προκαλεί στη δημοκρατία, στους θεσμούς στην κοινωνία, αλλά και το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, που είναι η Δικαιοσύνη».

Ωραία, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι! Μόνο αν όπως γράφει το Πρώτο Θέμα, καταφύγουν στις ευρωπαϊκές νομικές Ενώσεις, ενδέχεται η κυβέρνηση να περιστείλει την επιθετικότητά της.  Ο πρωθυπουργός, όπως και να πολιτεύεται στο εσωτερικό, τώρα που αποβλέπει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δεν θα ήθελε τον τίτλο του έλληνα Orban.

Αλλά και η Δικαιοσύνη να βγει από το στόχαστρο, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, που θα έλεγε και ο ίδιος.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησαν από το ΕΣΡ να παρέμβει στα ΜΜΕ και να παίξει το ρόλο αρχισυντάκτη, υπό την αυτονόητη αιτιολογία ότι τα ΜΜΕ πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της αντικειμενικής ενημέρωσης. (Προφανώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, τους διέλαθε η «αντικειμενικότητα» του δημοσιογραφικού προγράμματος της ΕΡΤ)! Ουσιαστική αιτία της απαίτησης είναι επειδή τα ΜΜΕ  (οι τηλεοράσεις βασικά) δεν μεταδίδουν την εξεταστική για την Υγεία (και στερούν ένα προπαγανδιστικό βήμα από την κυβέρνηση).

Ο γράφων θα ήταν ο τελευταίος που θα υποστήριζε ότι τα τηλεοπτικά Μέσα στη χώρα μας υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την ενημέρωση (γι' αυτό σπάνια βλέπει τηλεόραση). Ωστόσο, η ιεράρχηση των ειδήσεων και ο τρόπος παρουσίασης, είναι ευθύνη – και δικαίωμα - των επαγγελματιών της ενημέρωσης. Είναι επίσης δικαίωμα  - και προσωπική ευθύνη - του τηλεθεατή να πατήσει το τηλεκοντρόλ και να τους σβήσει. Σε καμιά περίπτωση του ΕΣΡ. Υπάρχουν νομικές δικλείδες (τα «κολοκύθια τούμπανα» του κ. Πολάκη) να προστατευθεί ο πολίτης εάν διασύρεται. Αλλά ως εκεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα δυσχεραίνεται να κυβερνήσει, τόσο θα αναπτύσσει αυταρχικές διαθέσεις ελέγχου των θεσμών, χωρίς - κατά την ταπεινή μας γνώμη - να ωθηθεί σε εξωθεσμικές λύσεις. Απλώς θα φωνασκεί για να βρίσκει δικαιολογία στις αποτυχίες του και να συσπειρώνει το στράτευμά του, που είναι πεπεισμένο πως ότι οι εκπρόσωποι του αστικού κράτους έχουν συσπειρωθεί εναντίον του, για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα της καταπιεστικής ολιγαρχίας, έναντι του καταπιεζόμενου λαού που εκπροσωπεί η ΠΦΑ.

http://www.liberal.gr/arthro/150247/politiki/2017/isonlioste-toussin.html