30 Ιουλίου 2017

ΤΙ; ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ; Αλλαγές στο νόμο Παρασκευόπουλου προανήγγειλε ο Κοντονής -«Οχι» σε συνταγματικό δικαστήριο

Αλλαγές στο «νόμο Παρασκευόπουλο» μέσα στο Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Ο Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ανέφερε: «Στη νέα νομοθετική ρύθμιση πέραν του γενικού μέτρου της απελευθέρωσης κρατουμένων, θα περιλαμβάνονται εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής αλλά και απαγορεύσεις απελευθέρωσης για κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα».

Πρόσθεσε δε ότι «σκοπός μας είναι αφενός μεν να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρατουμένων σε ένα διαχειρίσιμο ανθρώπινο επίπεδο, αφετέρου να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παράλληλα, τάχθηκε κατά της ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου και υποστήριξε ότι «είναι πιο δημοκρατικό και πιο άμεσο η συνταγματικότητα των νόμων να κρίνεται από το σύνολο των δικαστηρίων στο πλαίσιο του διάχυτου και παρεμπιπτόντως ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων».

Διαβεβαίωσε δε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τη Δικαιοσύνη, ούτε αμφισβητεί το ρόλο της και την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεών της», αλλά επέκρινε με δριμύτητα τις δημόσιες τοποθετήσεις δικαστικών ενώσεων, χαρακτηρίζοντας τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, «πεζοδρομιακή αντιπολιτευτική ρητορεία».

Παράλληλα επισήμανε ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να δέχονται κριτική με μέτρο και ευπρέπεια. «Η κυβέρνηση έχει εμπράκτως αποδείξει την εμπιστοσύνη της στους Έλληνες δικαστές, τόσο σε θεσμικά όσο και σε κλαδικά αιτήματα, και αυτό το γνωρίζει η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών και των εισαγγελέων» υποστήριξε χαρακτηριστικά.