05 Ιουλίου 2017

Επιχείρηση σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Σάμο - Συλλήψεις μεταναστών που δεν τους δόθηκε άσυλο

Επιχείρηση σκούπα στη Σάμο ξεκινάει από την αστυνομία προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν μετανάστες, στους οποίους δεν δόθηκε άσυλο.


«Για εμάς προέχει η ασφάλεια των πολιτών και κύριο μέλημά μας είναι το νησί σας, που είναι τουριστικό, να μετατραπεί ξανά σε πόλο έλξης τουριστών» δήλωσε στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που βρίσκεται στη Σάμο με σκοπό να συντονίσει την επιχείρηση ελέγχου προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριφτεί σε δεύτερο βαθμό από την υπηρεσία ασύλου και πρέπει να «επαναπροωθηθούν» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη «στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής να γίνει επιχείρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτική ασύλου που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Η Σάμος όσο και η Χίος, σύμφωνα με την κ. Τσιριγώτη, «έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία. Δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής κράτησης όπως διαθέτει η Κως και η Μυτιλήνη και αυτό δυσκολεύει τη δουλειά τη δικής μας, όσον αφορά την ανεύρεση και την προσωρινή κράτηση των μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής».

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη της κ. Τσιριγώτη στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, «οργανώθηκε επιχείρηση με προσεκτικό σχεδιασμό. Χρησιμοποιήθηκαν 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης, δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ελέγχθηκαν όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 900 περίπου, με αποτέλεσμα να γίνουν 138 προσαγωγές προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφα που έχουν μαζί τους. Έγιναν 23 συλλήψεις γιατί για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό αλλά και γιατί για κάποιους άλλους μεταξύ των 23 συλληφθέντων εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες».

Η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας η διαδικασία που ακολουθείται, είναι να μεταφερθούν παραπάνω στη Μυτιλήνη στο ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπαπροώθησης με τη συμμετοχή της Frontex.

«Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χώρων προσωρινής κράτησης, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν και εμείς θα θέλαμε να γίνονται ακόμη και σε καθημερινή βάση. Το προναχωρησιακό κέντρο στην Μυτιλήνη δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο όταν έρθετε πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες και έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές στα 200 περίπου άτομα» σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.

Για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στα κρατητήρια η κ. Τσιριγώτη είπε ότι δεν έχει να κάνει αυτό που συνέβη με μετανάστες και μόνο, θα μπορούσε να είχε συμβεί με οποιονδήποτε κρατούμενο.

«Τα κρατητήρια δεν είναι για μακρόχρονη κράτηση μεταναστών. Το ΠΡΟΚΕΚΑ θα απαλλάξει από αυτό το βάρος την Αστυνομική Διεύθυνση γιατί θα δημιουργηθεί, βάσει προδιαγραφών και με τα εχέγγυα ασφαλείας εκείνα που μας δίνουν στην αστυνομία τη δυνατότητα να κρατούνται οι μετανάστες για κάποιο χρονικό διάστημα στη Σάμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στην Τουρκία».

Εάν γίνει το ΠΡΟΚΕΚΑ σαφώς η Αστυνομική Διεύθυνση θα ενισχυθεί, υποστήριξε η κ. Τσιριγώτη, γιατί το ΠΡΟΚΕΚΑ χρειάζεται περισσότερους αστυνομικούς από αυτούς που υπάρχουν στο Κέντρο Φιλοξενίας ενώ συμπλήρωσε ότι φέτος οι δυνάμεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι αφού υπάρχουν τρεις διμοιρίες υποστήριξης και δύο μονάδες ΟΠΚΕ καθώς και μεγαλύτερη ενισχυτική δύναμη από την υπόλοιπη Ελλάδα.