31 Ιουλίου 2017

Πρυτανικές Αρχές του ΠΑΜΑΚ κατά Γαβρόγλου: Εγκλωβισμένος στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών

«Nοοτροπία εγκλωβισμένη στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών» καταλογίζει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για όσα ανέφερε σχετικά με τις αμοιβές των διδασκόντων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.


Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, οι πρυτανικές Αρχές του ΠΑΜΑΚ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ο υπουργός Παιδείας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές μεταξύ λογικής και αυθαιρεσίας, νηφάλιας και εποικοδομητικής συζήτησης και αλαζονικού ετσιθελισμού». Όπως διευκρινίζεται, η διαπίστωση σχετίζεται με «τη δήλωση του κ. Υπουργού ότι αν οι καλοί (καθηγητές) είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν». Επισημαίνεται δε ότι «το νόημα της δήλωσης αυτής είναι προκλητικό και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της διδασκαλίας των Μεταπτυχιακών και τη λογική που διέπει τη λειτουργία τους».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός. Για το λόγο αυτό και παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί τόσο οι μισθοί τους όσο και οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων, έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί το επίπεδο των σπουδών στο υψηλότερο δυνατό σημείο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.