06 Ιουλίου 2017

Γιώργος Αγγελόπουλος: Ο άρχοντας του Survivor -Το «γνήσιο και λαϊκό παιδί» κέρδισε το κοινό [βίντεο]

Ήταν το απόλυτο φαβορί από του δρόμου τα μισά στο Survivor και το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε τον τίτλο του.

Το αγαπητό παιδί του πιο σκληρού reality της ελληνικής τηλεόρασης αναδείχθηκε πρώτο στις καρδιές των τηλεθεατών, αφού πρώτα τους είχε δώσει χίλιους λόγους να νιώθουν πως ψήφιζαν σωστά.


Οι φανατικοί εχθροί του Survivor δεν σταματούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να φωνάζουν «μνημόνια μέχρι τέλους», ωστόσο ελάχιστα έκαμπταν το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούσαν το παιχνίδι. Άλλωστε, τα ποσοστά τηλεθέασης μαρτυρούσαν ότι λίγο επηρεάζονταν από τις φωνές τις αντίρρησης.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν ο παίκτης με τον οποίο ταυτίστηκε ο κόσμος περισσότερο από κάθε άλλον στο παιχνίδι και τελικά η ψήφος τον έστειλε στο «ταμείο» για τα 100.000 ευρώ, μα περισσότερο απ’ όλα του έδωσε μια αναγνωρισιμότητα και κάποια εφόδια για το άμεσο μέλλον που αν τα χειριστεί σωστά, τότε αναμφίβολα θα δει τη ζωή του να αλλάζει.

Παιδί μιας κλασικής ελληνικής οικογένειας από την επαρχία. Μεγαλωμένο όχι στην άνεση και τη χλιδή, αλλά στα γήπεδα της Β’ και της Γ’ Εθνικής του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που μεταφράζεται σε καθημερινό αγώνα όχι για να εξασφαλίσει συμβόλαιο εκατομμυρίων, αλλά το αν θα καταφέρει στο τέλος του μήνα να πάρει απλά τα δεδουλευμένα χωρίς προσφυγές.

Ορφανός από πατέρα σε σχετικά μικρή ηλικία, γεγονός που γέννησε μέσα του αυτή την υπερπροστατευτικότητα, την οποία συχνά-πυκνά βλέπαμε στα επεισόδια του Survivor. Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα λάτρευε να βλέπει ένα παιδί που ενδιαφερόταν με χιούμορ για τη μάνα του, που έβγαζε «ραντεβού» -όπως ο ίδιος είχε δηλώσει- την 6χρονη ανιψιά του και που παράλληλα δεν έδειχνε διάθεση να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του.

Είναι αποδεδειγμένο πως ο τηλεθεατής πάντα παίρνει το μέρος του απροστάτευτου, του αδύναμου, του κυνηγημένου. Κάπως έτσι δεν στήθηκε άλλωστε και η επιτυχία του «Ρόκι Μπαλμπόα»;


Το παρατσούκλι «Ντάνος» έγινε ακόμη πιο εύκολο για τον Έλληνα τηλεθεατή, στην καθημερινή συζήτηση για το Survivor. Με μία μικρή λέξη, ταυτίστηκε με τον άνθρωπο που από το ξεκίνημα του reality τα έβαλε με «θεούς και δαίμονες» στη Δομινικανή Δημοκρατία. Απέναντι σε celebrities της εποχής, που δεν τους είχε δει ποτέ του, ο Γιώργος Αγγελόπουλος έστελνε καθημερινά τα δικά του μηνύματα. Υγεία, θρησκεία, βιοπάλη.

Απότομος και απόλυτος ναι, αδιάφορος για τον άνθρωπο δίπλα του με τον οποίο συμβίωνε, όχι. Με τον υγιή ανταγωνισμό να πηγάζει από τα χρόνια στα οποία έμαθε ποδόσφαιρο και κατάφερε να φτάσει έως το επίπεδο της δεύτερης εθνικής κατηγορίας, ο Ντάνος έδωσε από νωρίς την εικόνα του ανθρώπου που αν τον «πετάξεις» σε ένα νησί θα καταφέρει να επιβιώσει με χίλιους δύο τρόπους.

Ακόμη και όταν βγήκε στην επιφάνεια το περιστατικό με τις ανταλλαγές προϊόντων, ο τηλεθεατής όχι μόνο δεν ένιωσε την εικόνα του «καλού παιδιού» να σπάει, αλλά μάλλον ταυτίστηκε ακόμη περισσότερο, αφού ως Έλληνας χειροκρότησε τη νοοτροπία του ανθρώπου που θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Γι’ αυτό και σε κάθε κατηγορία στα social media η απάντηση ήταν μία: Αληθινός Survivor.

Αυτός ο brutal τύπος με τις ηγετικές τάσεις εκδιώχθηκε μέσα σε 24 ώρες από την ομάδα στην οποία ανήκε και ο κόσμος τον ακολούθησε όσες φορές χρειάστηκε να σώσει την παρουσία του μέσα στο παιχνίδι, όταν οι συμπαίκτες του τον έβγαζαν διαρκώς στη... σέντρα. Ήταν σχεδόν δεδομένο πως ο τηλεθεατής δεν θα ακολουθούσε μια παρουσιάστρια, ένα μοντέλο ή κάποιον πανελίστα στην κόντρα με ένα παλικάρι από τη Σκιάθο που είχε βενζινάδικο με τον αδερφό του, έκανε μαθήματα θαλάσσιου σκι για έξτρα χρήματα και παράλληλα βούταγε σχεδόν κάθε μέρα για ψαροντούφεκο στα άγρια νερά του Άγιου Δομίνικου για να βγάλει 5-6 ψάρια ώστε να φάει πρωτεΐνη η ομάδα του. Ακόμη κι αν έβαζε ένα στην άκρη για να το φάει μόνος του, ο κόσμος μονολογούσε: «Και καλά έκανε, αυτός παλεύει».


Ο Ντάνος ίσως και να ήταν το απωθημένο κάθε Έλληνα σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Αυτός που παλεύει δικαιώνεται. Αυτόν που κυνηγούν δεν μπορούν να τον ρίξουν. Σε μια καθημερινότητα που όλα δείχνουν να αλλοιώνονται, η πίστη του στον Θεό και η κλασική του ατάκα «υγεία να έχουμε» ήταν τα δύο στοιχεία που τον έκαναν προσιτό. Το αγόρι της διπλανής πόρτας.

Από τη γιαγιά, η οποία έβλεπε ένα καλό και δυνατό παλικαράκι, τον άντρα που έβλεπε έναν άνθρωπο χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις να παλεύει για ό,τι καλύτερο χωρίς να αφήνει πίσω τις αξίες του και φυσικά τα κοριτσόπουλα που στη θέα του ονειρεύονταν έναν σύντροφο με ηγετικές τάσεις, ο οποίος θα τις καθοδηγεί στη ζωή.

Μέσα από το reality ίσως και να δημιουργήθηκε το νέο πρότυπο. Άλλωστε, συχνά τα reality έφτιαχναν «μόδες». Φαίνεται πως για το 2017 ο Αγγελόπουλος, με το άγριο μα καθαρό βλέμμα, τον οποίο δεν δέχθηκε καν να χαιρετήσει μια τηλεπερσόνα, είναι ο Έλληνας που οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουν γείτονα.

Ο κόσμος τον επιβράβευσε με 100.000 ευρώ επειδή δεν άλλαξε στιγμή, παρά τις κακουχίες. Επειδή δεν ήταν αλαζόνας, επειδή σιγά-σιγά οι περισσότεροι συμπαίκτες του βγήκαν στα media και παραδέχθηκαν πως έκαναν λάθος όταν ήταν σκληροί μαζί του. Και το πρώτο δείγμα γραφής, με τον ίδιο να δηλώνει πως το σπίτι του στη Σκιάθο είναι ανοιχτό για όλους και όχι κάποια άκρως εγωκεντρική δήλωση, μάλλον καθησύχασε τον κάθε Έλληνα πως το βράδυ της Τετάρτης ψήφισε σωστά.