Header Ads

To ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει: Υποχρεωτικά τα POS για τους δικηγόρους -Αναρμόδια η ΑΠΠΔ να κρίνει

Κανονικά θα εφαρμοσθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μιά σειρά επαγγέλματα έως τις 27 Ιουλίου 2017 μεταξύ των οποίων και στους δικηγόρους.


Αυτό τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδεομένων ύστερα από αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών στην γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προυποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αρα η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει οτι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Όσον αφορά τη γνώμη που εκφράζει η Αρχή ότι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στο βαθμό που αφορά τους δικηγόρους βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτές, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό. Αλλωστε όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

iefimerida.gr

Τι αλλάζει η απόφαση ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να διαθέτουν POS

Προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η γνωμοδότηση που εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δίνει «πάτημα» για αμφισβήτηση ή και προσφυγές στους δικηγόρους, προκειμένου να αρνηθούν να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες (POS).

Παρότι η διάταξη για τα POS άλλαξε το τελευταίο εξάμηνο με δύο νόμους (4446/2016 και 4472/2017) στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι μόλις τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη ισχύος του μέτρου ανακύπτουν σκιές και εμπόδια. Χθες, κατόπιν αίτησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 45231/20.4.2017, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να εγκαταστήσουν POS. Αν και η Αρχή διαπιστώνει -κατά πλειοψηφία- ως προς το βασικό ζήτημα ότι κατ’αρχήν δεν παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα από το νέο σύστημα, θεωρεί ομόφωνα όμως ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας εκφεύγει από το όριο της νομοθετικής εξουσιοδότησης που είχαν εκ του νόμου.

Συγκεκριμένα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ​έκρινε ομόφωνα ότι η ανωτέρω ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016.

Κατά πλειοψηφία όμως και παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, η Αρχή έκρινε ότι πλην του ανωτέρω θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων

​Κατόπιν τούτων, ​​αν και εξέφραζαν ανακούφιση που απέφυγαν την «παγίδα» των προσωπικών δεδομένων, ​στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους. Δεν απέκλειαν να χρειαστεί εκ των υστέρων κάποια νομοτεχνική διάταξη που να βελτιώνει την διατύπωση το νόμο, αλλά προβλέπουν ότι στις 3 εβδομάδες που απομένουν δεν θα αλλάξει κάτι και από τις 27 Ιουλίου το μέτρο θα εφαρμόζεται κανονικά και στους δικηγόρους.

Αν και το αιτιολογικό της γνωμοδότησης προς το παρόν συντάσσεται και δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, η Αρχή θεώρησε σκόπιμο να σπεύσει να ανακοινώσει το περιεχόμενό της πριν ακόμη οριστικοποιηθεί και δημοσιευθεί, επειδή η προθεσμία που έχει οριστεί για συμμόρφωση προς την ΚΥΑ λήγει στις 27.7.2017 και προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι για να πάρουν τα μέτρα τους. Δηλαδή να μην περιμένουν άλλο τι θα αποφασίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά να σπεύσουν από μόνοι τους είτε να συμμορφωθούν και να βάλουν POS, είτε να ακολουθήσουν άλλες νομικές οδούς.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.