01 Αυγούστου 2017

Αστυνομικοί βασανίζουν 18χρονο κρατούμενο με taser [βίντεο]

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις Αμερικανοί αστυνομικοί που βασάνιζαν με taser έναν νεαρό κρατούμενο.

Οι αστυνομικοί από την πολιτεία του Τενεσί αντιμετωπίζουν τώρα κατηγορίες για άσκηση υπερβολικής βίας, παραμέληση της προστασίας και καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων του θύματος μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους.

Ο Τζόρνταν Ελάιας Νόρις συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016 (ήταν τότε 18 ετών) για βανδαλισμό, κλοπή και κατοχή μαριχουάνας και όπλου και οδηγήθηκε στις φυλακές της κομητείας Cheatham.

Ένα βίντεο -σοκ που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας δείχνει τον νεαρό κρατούμενο δεμένο σε ειδικό κάθισμα να υφίσταται βασανιστήρια με όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης από έναν αστυνομικό παρουσία συναδέλφων του.


Το θύμα διακρίνεται να σφαδάζει από τον πόνο κάθε φορά που ο αστυνομικός τον χτυπά με το taser. Ο Νόρις λέει ότι οι αστυνομικοί του προκάλεσαν δεκάδες εγκαύματα στο κορμί του με το όπλο.


«Θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες»

Ένας απ’ αυτούς ακούγεται στο βίντεο να λέει: «θα συνεχίσω μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες», ενώ ένας συνάδελφός του διατάζει τον νεαρό να σταματήσει να αντιστέκεται.

Στην αγωγή του το θύμα αναφέρει ότι ένας από τους αστυνομικούς τον χτυπούσε με το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης, ενώ οι άλλοι τον κρατούσαν ακίνητο, ή παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα βασανιστήρια. Και καταγγέλλει τη συμπεριφορά τους ως «κακόβουλη και σαδιστική».

40 εγκαύματα από taser στο κορμί του θύματος

To θύμα, ονόματι Τζόρνταν Ελάιας Νόρις

Ο Νόρις έμεινε δύο εβδομάδες στη φυλακή και μετά την αποφυλάκισή του το κορμί του έφερε πάνω από 40 εγκαύματα από το taser.

Ο σερίφης της κομητείας Cheatham, Μάικ Μπρίντλαβ, είπε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα τους τρεις αστυνομικούς και παρέπεμψε τη διερεύνηση της υπόθεσης στον εισαγγελέα. «Ως σερίφης θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι συμπεριφορές που καταπατούν τα ατομικά δικαιώματα δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε.

Τα κρούσματα υπερβολικής αστυνομικής βίας είναι συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους αστυνομικούς να μην είναι «τόσο ευγενικοί» με τους υπόπτους κατά τη σύλληψή τους. Μιλώντας σε εκδήλωση αστυνομικών στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης είπε -εν μέσω επευφημιών και ζητωκραυγών από το ακροατήριο- ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα αν αντιμετωπίζουν πιο σκληρά τους συλληφθέντες, για παράδειγμα αν δεν προστατεύουν τα κεφάλια τους όταν τους πετούν στο πίσω μέρος των περιπολικών ή τις κλούβες.