10 Αυγούστου 2017

Αντί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, νέο χαράτσι στα ακίνητα ύψους 250 εκατ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ πλήρωσαν  φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα εισοδήματα που απέκτησαν από ενοίκια το 2016. Οι αυξημένοι συντελεστές «ξεζούμισαν» για μία ακόμη χρονιά τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την αγορά ακινήτων, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για ανάκαμψη της, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία πωλήσεων, όπου δεκάδες χιλιάδες ακίνητα εκποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές.
Η αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 εκτόξευσαν τις επιβαρύνσεις έως και 36%, ενώ όσοι είχαν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ κατέβαλαν φόρους με συντελεστή 45%.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι  υπάρχουν σήμερα περίπου 20.000 πωλητήρια κατοικιών από φορολογούμενους οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και τις δόσεις στεγαστικών δανείων. Η ετήσια αύξηση της φορολογίας επί των ακινήτων είναι ο βασικός λόγος που οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να τα πωλήσουν έναντι πινακίου φακής, ενώ ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, τα οποία συνάφθηκαν σε μία εποχή όπου η κτηματαγορά αλλά και γενικότερα η οικονομία παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω και πλασματικούς.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι τα ακίνητα που αγοράστηκαν το 2008 μέσω δανεισμού δεν μπορούν σήμερα να αποπληρωθούν καθώς έχουν συρρικνωθεί και οι μισθοί τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Η ανεργία καλπάζει και αν συνυπολογισθεί ότι τα στοιχεία δεν μετρούν την μερική απασχόληση γίνεται αντιληπτό ότι ελάχιστοι πλέον μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες αυτές υποχρεώσεις. Όχι μόνο δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και δόσεις, αλλά να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους. Το ιδιωτικό χρέος καλπάζει ξεπερνώντας τα 230 δισ. ευρώ

Και από τις υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του σκληρότερου φόρου που έχει επιβληθεί ποτέ στην ακίνητη περιουσία η κυβέρνηση κατάφερε να προσθέσει ένα ακόμα χαράτσι που μαθηματικά οδηγεί στην αφαίμαξη των εισοδημάτων. Ηδη τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα εισοδήματα από ακίνητα χρόνο με τον χρόνο μειώνονται συνεπεία της καθίζησης των ενοικίων αλλά και της αδυναμίας πολλών φορολογούμενων να πληρώσουν κάθε μήνα το ενοίκιο τους. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς πολλοί δεν βρίσκουν λόγο πλέον να μισθώνουν τις ιδιοκτησίες καθώς είτε δεν θα λάβουν το επιθυμητό για την εποχή ενοίκιο, είτε θα βρεθούν με ένα τεράστιο «φέσι».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα εισοδήματα από ακίνητα  μειώθηκαν το 2015 κατά 2,8 δις. ενώ αντίθετα οι φόροι έφθασαν τα 3,18 δις. ευρώ την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με τα εισοδήματα και τους φόρους του 2010 . Δηλαδή, όχι μόνο χάθηκαν τα τεράστια αυτά εισοδήματα για κάποιους φορολογούμενους, αλλά κλήθηκαν να πληρώσουν υπερβολικούς φόρους ακόμα και για ακίνητα τα οποία είτε είναι κενά είτε είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν.

Μάλιστα το 2015 οι φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα από ακίνητα ανέρχονταν σε 1.496.301 και είναι λιγότεροι κατά 198.000 σε σύγκριση με το 2010, οι οποίοι προφανώς υπέστησαν διπλή ζημιά καθώς έχασαν τα εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνουν μόνο φόρους για αυτά.

Το 2010 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα είχαν ανέλθει σε 1.694.684  με το δηλούμενο εισόδημα να διαμορφώνεται στα 8,87 δις. ευρώ. Το 2015, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από την ίδια πηγή δήλωσαν εισόδημα 6,05 δις. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαφαίνεται η συρρίκνωση χρόνο με τον χρόνο των εισοδημάτων από ακίνητα, εξέλιξη που δικαιολογεί το τεράστιο στοκ διαμερισμάτων που υπάρχει σήμερα στην κτηματαγορά, αλλά και την μείωση των τιμών των ακινήτων είτε πρόκειται για πώληση, είτε για ενοικίαση.

Επί της ουσίας η υπερφολόγηση ήταν ο σημαντικότερος λόγος που διαλύθηκε ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στο παρελθόν με αποτέλεσμα σήμερα τα ακίνητα να μην αποτελούν μία καλή επένδυση όπως την περίοδο 2000- 2008, αλλά αντίθετα αποτελεί βραχνά καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ετησίως υπερβολικούς φόρους απλά και μόνο επειδή διατηρούν κάποιο ακίνητο. Οι φόροι από το 2010 μέχρι και το 2015 αυξήθηκαν κατά 613%, ενώ τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 32,3%.

Σύμφωνα με στοιχεία:

-Το 2010 το δημόσιο εισέπραξε από τη φορολόγηση των ακινήτων 487 εκατ. ευρώ, ενώ το δηλoύμενο εισόδημα από ακίνητα ανέρχονταν στα 8,87 δισ. ευρώ

-Το 2011 οι φόροι των ακινήτων έφθασαν το 1,17 δισ. ευρώ, ενώ το δηλούμενο εισόδημα τα 7,98 δις. ευρώ (1.584.059 φορολογούμενοι είχαν εισοδήματα από ακίνητα)

-Το 2012 οι φόροι των ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 2,75 δισ. ευρώ, ενώ το εισόδημα από ακίνητα στα 6,8 δισ. ευρώ

Το 2013 οι φόροι των ακινήτων αυξήθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν στα 2,991 δισ. ευρώ με το δηλούμενο εισόδημα να μειώνεται στα 6,22 δισ. ευρώ

-Το 2014 οι φόροι των ακινήτων έσπασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 3,474 δισ. ευρώ με το δηλούμενο εισόδημα να περιορίζεται στα 6,08 δισ. ευρώ

-Το 2015 οι φόροι στα ακίνητα ανήλθαν στα 3,18 δις. ευρώ με το δηλούμενο εισόδημα να βυθίζεται στα 6 δις. ευρώ

http://www.liberal.gr/arthro/158398/oikonomia/forologika/anti-katargisis-tou-enfia-neo-charatsi-sta-akinita-upsous-250-ekat-euro-.html