02 Αυγούστου 2017

ΗΠΑ: Πρώην διπλωμάτης κρίθηκε ένοχη για σεξουαλική κακοποίηση καμαριέρας-Θα αποζημιώσει το θύμα με 3 εκατ. δολάρια

Η δικαιοσύνη διέταξε μια πρώην διπλωμάτη που υπηρετούσε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη να αποζημιώσει το θύμα με 3 εκατομμύρια δολάρια για σεξουαλική επίθεση του συζύγου της και για εξαναγκασμό σε εργασία 80 ωρών την εβδομάδα.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας της Βιρτζίνια έκρινε ένοχη πρώην διπλωμάτη της πρεσβείας των ΗΠΑ, για σεξουαλική κακοποίηση και σκλαβιά και βιασμό της οικιακής βοηθού τους στη Σανάα της Υεμένης. Το θύμα, που έχει υπηκοότητα Αιθιοπίας τώρα κατοικεί και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Τα αδικήματα χρονολογούνται από το 2008 όταν η διπλωμάτης, Λίντα Χάουαρντ και ο σύζυγός της Ράσελ Χάουαρντ, αυστραλιανής καταγωγής, ζούσαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης. Η πρώην οικιακή βοηθός τους ανέφερε ότι αμφότεροι την ανάγκαζαν να εργάζεται 80 ώρες, σπάνια της επέτρεπαν να φεύγει από το σπίτι, την είχαν απομονώσει από τον υπόλοιπο κόσμο, της είχαν παρακρατήσει το διαβατήριό της με αποτέλεσμα να λήξει η βίζα που διέθετε και να μην της επιτρέπουν να την ανανεώσει.

Επιπλέον, ο σύζυγος της Χάουρντ την βίαζε καθημερινά με συμμετοχή και εν γνώσει της διπλωματικής υπαλλήλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Washington Post.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύζυγος της διπλωματικής υπαλλήλου είχε κατηγορηθεί ότι κακοποίησε σεξουαλικά την γκουβερνάντα τους, επίσης αιθιοπικής καταγωγής, αλλά ο Ράσελ Χάουαρντ πέθανε την ίδια χρονιά με αποτέλεσμα να παύσει η δίωξη, λόγω του θανάτου. Το 2013 η σύζυγός του εγκατέλειψε το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ και κατέφυγε στην Αυστραλία.

Στη δεύτερη περίπτωση, το δικαστήριο καταδίκασε την πρώην διπλωμάτη να αποζημιώσει με 3 εκατομμύρια δολάρια την γυναίκα από την Αφρική. Η Λίντα Χάουαρντ απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το θύμα δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση, επειδή ο νόμος περί εμπορίας ανθρώπων τέθηκε σε ισχύ μόνον το 2008.