09 Αυγούστου 2017

Χαμός στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Απέκλεισαν φαβορί των 400 μ. λόγω γαστρεντερίτιδας -Τον έδιωξαν από το στάδιο [βίντεο]

Τεράστια αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το ξέσπασμα γαστρεντερίτιδας σε ένα από τα επίσημα ξενοδοχεία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου και κυρίως το γεγονός ότι οδήγησε στον αποκλεισμό ενός αθλητή.


Η παγκόσμια ομοσπονδία (IAAF) απέκλεισε από τον τελικό των 400 μ. τον Ισαάκ Μακουάλα, που θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για μετάλλιο στο αγώνισμα, παρότι ο ίδιος επέμενε ότι μπορεί να τρέξει.

Ο 30χρονος από την Μποτσουάνα, ο οποίος δεν έτρεξε ούτε στον προκριματικό των 200 μ. τη Δευτέρα όπως ήταν προγραμματισμένο, αποκλείστηκε από την IAAF «για ιατρικούς λόγους». Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό δημόσιας υγείας, 30 μέλη αποστολών της διοργάνωσης επηρεάστηκαν από αυτό που χαρακτηρίστηκε αρχικά ως ξέσπασμα γαστρεντερίτιδας, αν και ανακοινώθηκε ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις επρόκειτο για νοροϊό.

Ο Μακουάλα δεν το έβαλε κάτω, παρά την απόφαση της IAAF. Εμφανίστηκε στο στάδιο του Λονδίνου νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, αλλά δεν του επέτρεψαν να μπει και αξιωματούχοι της IAAF του ζήτησαν να φύγει!




Ο αθλητής είχε κάνει εμετό πριν από τον προκριματικό των 200 μ., αλλά επιμένει ότι δεν του έκαναν εξετάσεις. «Μπορούσα να τρέξω. Εκανα κανονικά προθέρμανση και ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ», είπε για το αγώνισμα της Δευτέρας. «Αισθάνομαι έτοιμος να τρέξω απόψε», πρόσθεσε για τον τελικό των 400 μ., που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης.

«Είναι μία λυπηρή υπόθεση αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία για την υγεία και την ευημερία όλων των αθλητών. Ολες οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν, δόθηκαν σαφείς οδηγίες στους επικεφαλής και τους γιατρούς των ομάδων την Κυριακή», δήλωσε εκπρόσωπος της IAAF.

Παρότι ο Μακουάλα δεν αγωνίστηκε, η Γερμανίδα τριπλουνίστρια Νέελε Εκχαρντ, που κατέρρευσε εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας, αγωνίστηκε τόσο στον προκριματικό όσο και στον τελικό του αγωνίσματός της.

«Η IAAF μπορεί σύντομα να διαπιστώσει ότι έκανε τρομερό λάθος γιατί επέλεξε να αποκλείσει τον Μακουάλα», σχολίασε ο Μάικλ Τζόνσον, πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 400 μέτρων. «Αυτό ισχύει για άλλους αθλητές; Αν καταρρεύσεις είσαι ΟΚ αλλά αν κάνεις εμετό δεν είσαι; Του είπαν να μην βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους αθλητές», επεσήμανε ακόμη ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Τζόνσον δεν παρέλειψε να πει και αυτό που σκέφτονται πολλοί. Οτι ο Μακουάλα θεωρούνταν ο μοναδικός που μπορούσε να απειλήσει τον Γουέιντ βαν Νίεκερκ, τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο ρέκορντμαν των 400 μέτρων. «Θα προκύψουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας», σχολίασε με νόημα ο Τζόνσον στο BBC.

Πάντως, από την ομάδα της Μποτσουάνας επιμένουν ότι όχι μόνο ο αθλητής τους δεν υποβλήθηκε σε εξετάσεις, αλλά δεν τους ενημέρωσαν καν αν πρέπει να μπει σε καραντίνα, κάτι που θα ήταν αναμενόμενο αν τελικά πράγματι η IAAF τον απέκλεισε προκειμένου να μην μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλους μετέχοντες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.